Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (156/168) > >>

origo:
kacluk1987, za bardzo nie wiem jak interpretowac podane wyniki? U nas kręcą silnik na maksa i pobierają wynik chwilowy.. to mam podane na 0,3 (max 0.5 Euro 5-6 a 1,5 Euro 4)

Widzialny dym z rury jest akceptowany o ile spełnia pomiar.

Myślałem że ta wartość podana 0,3 to jest właśnie wartość z dymomierza i mierzona jest jakoś tam optycznie (prześwit światła).. Dlatego też myślę że ta wartość wLaśnie wzrośnie przy wycięciu dpf, jako że będzie (przez definicję) więcej kopcił? mylę się?

kacluk1987:
w uk test podobnie ale auto musi być rozgrzane do testu.. w moich pomiarach olej mial 83stopnie. auto jest podłączane przez obd do ich komputera i odczytują parametry.. otem robią test w którym momencie jest odcięcie i komputer analizuje dym.. w moim byłym bmw 3.0d po chipie bez dpf podczas testu poszła spora chmura czarnego dymu a i tak test zaliczony.. 2 lata z rzędu.

a teraz użytkuję auto z TDI pod maską i tam jest zabawniej.. na postoju nie da się silnika wkręcić wyżej niż 2500rpm. więc wtedy robią test.. Więc skoro tak często ci wypala to albo szukaj dobrego mechanika może jakiś czujnik różnicy ciśnień szwankuje albo wytnij dpf. i ciesz się spokojem..
PS. w vagu możesz zawsze sprawdzić ile% sadzy jest kiedy będzie sie wypalał itp.. szkoda że crdi nie ma takiej możliwości..

origo:
Pójdę w tryb awaryjny to też się wyrzej nie wkręci :)   Mechanik nie jest tylko jeden, i jako że na gwarancji to za bardzo nie mogę zmienić zakład. Narazie będą dalej grzebali, ale myslę że w końcu rozłożą ręce i standardowo powiedzą że tak zostanie!    Jak nie to będę wycinał choć nie chcę

kacluk1987:
dodam z ciekawości że w obecnym tdi robiąc odcinki miejskie po 5km czasem 15 w jedną filtr mam pełen po ok 300km i wtedy zaczyna się wypalanie.. i tak od lipca..
Jedyna różnica jaką mialem po wycięciu dpf to obie końcówki wydechy były delikatnie okopcone.. ale jadąc na przegląd je zawsze wytarłem z sadzy:) Ale w i40 wydech jest niewidoczny więc nie będzie to miało znaczenia

MK33:
Czy stosujecie jakieś dodatki do paliwa do wypalania DPF? np JETCHEM DPF Super Cleaner albo  LIQUI MOLY  2650?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej