Sebko. Też mam podobny problem, filtr DPF w moim samochodzie wypala się co 100km. w trasie co 250km. przebieg mam 119tys.
Też zamierzam filtr wyprać, bo nie chcę męczyć silnika tymi częstymi wypalaniami.
Byłem w serwisie w celu zdiagnozowania dlaczego tak często się wypala, żeby w ciemno nie myć filtra, bo może się okazać że problem jest w czymś innym np. wtryski leją , egr stoi, turbina rzuca olejem, nie działa czujnik różnicy ciśnień lub temperatury spalin, czy może rurki różnicy ciśnień poprzytykane itd....
W serwisie wypalali mi filtr na postoju trzy razy, w DPFie przed wypalaniem było 9,5g. sadzy, po trzech wypalaniach wynik, w filtrze zostaje 6,0g. sadzy, czyli popiołu który nie da się wypalić, przy jeździe próbnej na odcinku 27km. przybyło 0.4g. sadzy.
Teraz po wypalaniu serwisowym DPF dwa razy wypalił mi się co 200km. wcześniej przy takiej samej jeździe było co 100km.
Tak czy inaczej filtr wypiorę, bo muszę się pozbyć 6.0g. popiołu który zajmuje miejsce do magazynowania sadzy.
Mam nadzieję że po wypraniu filtr będzie się wypalał co 350km. w jeździe miejskiej, a w trasie co 600-700km.
Jak problem zostanie, lub szybko powróci, to nic innego nie zostaje jak wybrać pierwszą opcję z dwóch co pisał MD13, czyli wyciąć DPFa i przestać męczyć częstymi wypalaniami silnik, jak i siebie samego.