Forum > i40 VF
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
Iktorn:
Od początku roku zmienił się mój sposób korzystania z samochodu. Generalnie codziennie krótkie odcinki 2x6 km plus min. raz na tydzień trasa po min. 100 km, często znacznie więcej. Ostatnio zauważyłem niepokojącą tendencję do wypalania DPF co ok. 100 km. W trasie ok. 600 km (głownie po S) włączył się 5 razy. Wcześniej to było co 200/250 km. Jest czym się martwić ?
Denny4:
Dodano: 2016-07-06, 16:41
Bardzo jestem ciekaw po czym poznajesz że zaczyna się dopalanie sadzy w DPF-ie ??
W jaki sposób jadąc wyłapujesz moment rozpoczęcia i zakończenia przez komputer dopalania ???
Mi nigdy nie udało się to zaobserwować.
Mam jeszcze VW Caddy tam jestem w stanie to zauważyć ale jedynie po zatrzymaniu do zera i wrzuceniu na luz.
Iktorn:
Po spalaniu. Jeśli przy 120 km/h zaczyna spalać zamiast 5-6 l -> 7-8 oraz przy hamowaniu silnikiem spalanie nie spada do 0 tylko do 1-2 l.
Oreg0n:
Witam. Moje auto ma teraz 40 tyś i ma 2 lata. Dojeżdżam nim do pracy, codziennie 100km w obie strony. Jedyne co zaobserwowałem to podwyższone spalanie przez ok 15 min. tak do ok 10l /100km.
Myślę, że właśnie wtedy następowało wypalanie filtra. Odbyło się to jak do tej pory kilka razy, myślę że zaobserwowałem to może z 5 razy. Żadnych innych objawów nie zauważyłem.
Iktorn:
Jadę w przyszłym tygodniu na badanie dpfa. Dalej wypala się co 80-90 km. Serwis (przez telefon) stwierdził iż obroty powinny być na poziomie 3 tys. do dobrego dopalenia i jest to w instrukcji.
Prosiłbym kogoś o weryfikację tego. W wersji angielskiej (płyta po PL nie chce mi się odpalić) znalazłem tylko informację, iż jeśli się świeci kontrolka to należy jechać powyżej 60km/h, bieg powyżej drugiego i obroty 1500-2000. (strona 107, rozdział 7).
Nawigacja
[#] Następna strona