Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (6/168) > >>

samro59:
Witam. Widzę, że kolega ma fachową wiedzę odnośnie pdfu w Hyundaiu.  Mam i40 1,7 116 KM z listopada 2011 roku. Samochod  był w jednych rękach od nowości do 2016 roku.  Mam go  już prawie 2 lata. Olej wymieniany powinien być co 30 tys km  Shel dedykowany C3. Na miarce oleju widac zuzycie chromu wskazujące na  wyższe o 2 cm stany oleju od maksimum. To mi uciekło jak kupowałem. Jednak wymiania 1 i po 10 tys. oleju przybyło o 15 mm. Sam olej zmieniam. Troszkę mechanikuję. Zainteresowało mnie to skąd więcej oleju od nalanego. Odkryłem temat PDFu. Oczywiście rozumiem, że  paliwo rozrzedza olej silnikowy i własnie dokonałem wymiany. Interesuje mnie czy nad tym przechodzeniem paliwa do oleju mozna zapanować? Auto jezdzi i po mieście i po trasie. Tu piszą  inni, że rozpoznaja  moment wypalania pdfu. Ja nie. Istotnie czasem auto ma średnie spalnie po trasie ciut wieksze w granicach 6,3 ale standartowo to zależy od trasy, wzgórz itp.  Czy spalanie rozpoczyna się poza nami czy tez prędkośc auta i obroty sa katalizatorem  ?  Po mieście jezdzi się 59 ale są  odcinki na 79. Najwidoczniej spalanie  w PDFie  czasem zaczyna sie w mieście a nie na trasie. Stąd po odcinku 79 km/h  powoduje właczenie spalania ale jazda taka trwa  5-10 min i są zatrzymania i posotoje i wtedy ta nadwyżka paliwa  dostaje się do misiki olejowej przez tłoki jak domniemam. Nie chciał bym PDFu wycinac gdy własnie jest medialna nagonka na diesle ale brak jest wiedzy o warunkach  lub mozliwości poprzez komuter sterowania spalaniem sadzy w PDF.  Istnieje jakas złota myśł?  Bo mechanicy na ASo Hyundaia  raczej mają mniejszą wiedze o aucie niż ja. Pozdrawiam

waszek_rmc:
Oczywiście DPF nie PDF ;)
Co do wychwycenia chwili wypalania to tylko podczas hamowania silnikiem pasek spalania chwilowego nie schodzi do zera.. na postoju u mnie silnik tez inaczej pracuje, czasem falują obroty. Te dopalania to katorga, u mnie są za często. Boje się chemi użyć bo potem może byc ciężko z regeneracja w takim piecyku (podobno chemia niszczy wkład ceramiczny), z drugiej strony chemia nie rozpuści popiołów, chyba ze o czymś nie wiem?
Oczywiście mam na myśli chemię bez wyjmowania DPF

Piotras85:
Panowie , musimy pamiętać że do działania pracy DPF-a muszą działać prawidłowo : CZUJNIK RÒŻNICY CIŚNIEJ oraz CZUJNIK TEMPERATURY SPALIN. Z mojego doświadczenia wiem że czujnik nie musi być ewidentne zepsuty lecz może przekłamywać i tym samym inne wartości pokazywać . I tujest lipa. Oczywiście komputer błędu nie pokaże .  Jeżeli CZUJNIK RÓŻNICY CIŚNIEŃ będzie pokazywał ze DPF jest pełny będzie co chwile go wypalać  choćby był czysty jak łza . A jeżeli wysiądzie nam CZUJNIK TEMPERATURY SPALIN procedura wypalania DPFu się skończy ( zostanie przerwana ) bo nie będzie osiągnięta temperatura taka jaka powinna być . U mnie czujnik pokazywał 180 stopni po kilku minutach gdzie powinno byś z 600 ! ( przy procedurze wypalania )

Pojechałem do jednego smolucha  i po podpieciu pod tester oczywiście błędu nie było . Smoluch wypiął wtyczkę od kompa i powiedział ze błędu nie ma i jest wszystko ok.

No kur..... przecież jeżeli mi auto paliło 6.5 a pali np 8.5 to nikt mi nie powie że jest wszystko ok.

Ale później to już wszystko ogarnąłem.

[ Dodano: 2017-09-13, 08:06 ]
Kupiłem rok temu Czujnik Temperatury Spalin na Alledrogo rok temu . " ORYGINALNY " hmmmm..... bez wtyczki , opakowania i jakichkolwiek numerów ... ciekawy oryginał.... Po roku się skończył i znowu pokazuje 180 Stopni C . Nic innego wtedy nie znalazłem wiec musiałem się zadowolić . Ja i tak jeżdżę prawie tylko dłuższe odcinki wiec póki co się nic nie dzieje ale rozważam kupno oryginału . Co oryginał to oryginał.

samro59:
Witam wszystkich.
Mogę smiało powiedzieć, że wszystkie firmy - salone sprzedające nowe auta oszukują kupujących co do wartości towaru.  Nikt nie wskazuje na problemy z DPFem czy EGR czy turbiną bo aut im nie kupi nikt a to jest ukrywanie  wad towaru. Nie znam samochodu , który obecnie nie szwankuje na skutek DPFu czy turbiny. Pożyczając żónie, koledze czy koleżance auto tego typu powinniśmy  wyłożyc im  informację o sposobie jazdy itp. Przecież nieświami  pracy turbiny wskoczą na autostrade. pogonią 139  te 100 km po czym zjazd na parking i wyłączenie silnika i....  i  można  zobaczyć jak za chwile na  wyjezdzie dymi  turbina. Koszmar!

waszek_rmc:
Piotras85, jak sprawdziłeś ten czujnik temperatury? W ogóle w torque  można chyba ( aplikacja na telefon), ale jakie dokładnie czujniki tam trzeba wybrać?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej