Forum > Lantra

halogeny, jak - pomocy !!!

<< < (2/5) > >>

rufuz:
rozumiem ze "do plusa żarówki swtatel drogowych" oraz "do minusa swiatel drogowych) eeeee nic nie kumam z tym przekaźnikiem. A taki przekaznik dostalem w komplecie 12 V 30 A
mniej wiecej cos takiego
http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/1363

Dostalem tez dodatkowy przełącznik.

Gdzie mam ten przekaźnik zamontować ? Do której żarówki świateł drogowych połączyć ten przekaźnik ? Generalnie szkic ten kumam tylko tak dopytuje aby być pewnym na 100%. To moja pierwsza większa elektryczna "robótka" w aucie no poza wymiana żarówki lub wymiana bezpiecznika.
Chciałbym sam sobie te halogeny zrobić bo wtedy większą frajda jak sie samemu zrobi.

Pozdrawiam

vesoly:
Jeżeli ten przekaźnik ma takie oznaczenia jak poniżej to styki 85 i 86 podłączasz do jednej z dwóch żarówek drogowych - dowolna żarówka i dowolne podłączenie.
Nie ważne czy + będzie do 85 a - do 86 czy odwrotnie. Elektromagnes wewnątrz przekażnika zadziała bez względu na kierunek podłączenia napięcia 12V.
Ale teraz ważniejsza sprawa. Jeżeli ten przekaźnik ma NIE POŁĄCZONE ZE SOBĄ styki 87 i 87A to wszystko w porządku. Wtedy wykorzystujesz styki 30 i 87A i przecinając kabel + idący do halogenów wstawiasz tam przekaźnik.
Ale jeżeli styk 87A nie jest wyprowadzony na przekaźniku albo jest zwarty z 87 to kaplica.
Zastanawia mnie, że na zdjęciu wygląda jakby styki 87 i 87A były zwarte ale po by było bez sensu. Bardziej obawiam się, że ten przekaźnik nie ma w ogóle podłączonego styku 87A :(
A więc sprawdź to najpierw zanim podłączysz przekaźnik.

Dodane 23:49:
Obawiam się, że nic z tego nie będzie. Potrzebny jest taki przekaźnik (przełączny):
http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/1362

BartBartez:

--- Cytat: "cezary46" ---zgodnie z przepisami włączenie świateł "długich" powinno powodować automatyczne wyłączenie halogenów.
--- Koniec cytatu ---

A masz tak przy fabrycznej instalacji?
Przepisy sobie a rzeczywistość sobie. "Długie" włączamy wtedy kiedy nikogo nie ma przed nami więc co komu przeszkadza nawet jeśli będę miał włączone 4 pary halogenów?
Polska to kraj normalny inaczej :roll:

zybon:

--- Cytat: "cezary46 " ---Tylko proszę pamiętać, że zgodnie z przepisami włączenie świateł "długich" powinno powodować automatyczne wyłączenie halogenów.
--- Koniec cytatu ---

To raczej niema nic do tego jesli beda zamontowane halogeny przeciwmgielne bo raczej jazda na "długich" we mgle to nie pozozumienie.
Powinno byc tak ze mozna je właczyc w tedy gdy sa wlaczone swiatla mijania i w tym przypadku przekaznik nalezalo by podpiac wlasnie do nichy.
I tak jak mowilem ja mam podlaczone w najprostrzy sposob i wszystko gra, i Przepisy mi nie przeszkadzaja :lol:

BartBartez:

--- Cytat: "zybon" ---Powinno byc tak ze mozna je właczyc w tedy gdy sa wlaczone swiatla mijania
--- Koniec cytatu ---

Fabrycznie podpięte są pod światła postojowe.
Możesz włączyć halogeny razem z postojówkami bez mijania. I wtedy jest najlepsza widoczność we mgle oraz podczas śnieżycy. Niestety w Polsce nie można tak jeździć

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej