Forum > Lantra

halogeny, jak - pomocy !!!

(1/5) > >>

rufuz:
witam

mam pytanie ponieważ chce zamontować halogeny (nie te seryjne). Jak mam to zrobić, od strony elektrycznej ? Gdzie szukać wiązki na halogeny lub jak podłączyć nowe kable ? Seryjnie auto nie ma halogenów tylko same zaślepki. W zestawie były oprócz halogenów, taki kwadratowy bezpiecznik 12 V 30 A i włącznik do kabiny.
O elektryce nie mam zielonego pojęcia. W skrzynce bezpiecznikowej ma komorze silnika mam gniazdo na bezpiecznik na światła przeciwmgielne z tym ze jest to gniazdo na zwykły wąski bezpiecznik.
Sporo ostatnio moich postów na tym forum ale właśnie teraz nieco "upiększam auto".

Z góry bardzo dzięki za odpowiedz.

zybon:
Witam...
Sam nie dawno montowałem halogeny i zrobiłem to chyba w najprostszy sposób jaki sie da :-) Pewnie nie którzy beda mieli bardziej profesjonalny sposob niz ja ale skoro nie masz za duzego pojecia o elektryce jak sam powiedziales to moze Ci sie to przydac. Na predce zrobiłem mały schemat

Zaraz za akumulatorem bezpiecznik 30A kable pociagniete do przelacznika w desce i potem do halogenow... Ja tak wlasnie podlaczylem i swieci...

cezary46:
Tylko proszę pamiętać, że zgodnie z przepisami włączenie świateł "długich" powinno powodować automatyczne wyłączenie halogenów.

vesoly:
Czyli coś takiego było by akurat:

Jak widać styki normalnie zwarte w przekaźniku wstawiamy szeregowo w obwód halogenów. Dzięki temu przy włączeniu włącznika w kabinie zapalą się halogeny. Gdy pojawi się napięcie na cewce przekaźnika (czyli gdy włączymy światła drogowe ("długie") - przekaźnik rozłączy styki i halogeny zgasną. Gdy wyłączymy światła drogowe i prąd przez przekaźnik przestanie płynąć to styki znów się zewrą i znów zapalą się halogeny o ile oczywiście nadal będzie włączony przełącznik w kabinie.
Powodzenia

cezary46:
Dokładnie coś takiego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej