Autor Wątek: [i40 VF] Ile pali wam srednio w miescie CRDI ?  (Przeczytany 15631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Venom

• Giełda
[i40 VF] Ile pali wam srednio w miescie CRDI ?
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Lipiec 2019, 07:46:28 »
Cytat: "scin10"
Faktycznie chyba przez DPF mam takie spalanie. Byłem w serwisie i sprawdzili właściwości i parametry DPF, jest zapchany. W kompie pokazało, że ostatnie wypalanie było po 34km od poprzedniego. Nie wiem jak kontrolować to wypalanie w automacie. Na pasku spalanie cały czas pokazuje wartości jak dojeżdżam do świateł, obroty nie falują. Wypaliłem go na razie komputerowo, parametry wróciły do normy, powiedzieli, że mam pojeździć tydzień i obserwować spalanie i olej. Po tygodniu znowu sprawdzą parametry. Dzisiaj zrobiłem 70km miasto troche poza i spalanie pokazuje 7,2 a nie jak wcześniej 10,5. Pewnie na długo takie wypalanie nie wystarczy i trzeba będzie regenerować lub wyciąć.

wypalanie"komputerowo" nic ci nie da. To tylko wymuszone wypalanie które i tak masz często. Dpf to nie odetka. Jedz na regeneracje lub tak jak cześć ludzi robi wytnij . Zanim ci nie stanie na amen .

Offline scin10

• HKP
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Lipiec 2019, 16:26:42 »
A jak sprawdzacie u siebie spalanie? Patrzycie na komputer to średnie spalanie? czy na tym chwilowym pasku? Zerujecie codziennie ten wskaźnik czy cały czas pokazuje te dajmy na to 7L i się nie zmienia? U mnie te średnie spalanie cały czas się zmienia. W jeden dzień wyzerowałem, pojeździłem 70km i zgasiłem to pokazało 7,2L, na drugi bez zerowania podeszło do 8,4L, dzisiaj już podchodzi pod 10L.  Nie wiem jak odczytywać to średnie spalanie w Hyundaiu. W innym aucie Mazdzie czy Peugeocie mam tak, ze to średnie spalanie ustabilizuje się np na 6,5L i tak cały czas pokazuje. A tu skacze. Może przez tą usterkę DPF tak jest lub czegoś innego? nie mogę obczaić ile tak naprawdę pali ten Hyundai i kiedy wypala DPF. Przypomnę ,że mam automat.

Offline ghost2255

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Lipiec 2019, 18:06:14 »
Mi komputer pokazuje średnie dokładnie takie, jakie wyliczę z dystrybutora.
Oczywiście, aby wyniki były wiarygodne, to trzeba mieć odczyt przynajmniej z 500km, a nie reset i sprawdzanie co 70-100km. Wtedy błąd będzie bardzo duży, czyli takie sprawdzanie jest niemiarodajne i nie ma sensu.