Autor Wątek: [S-Coupe] "miekkie sprzęgło"  (Przeczytany 19802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pinball

• Gość
[S-Coupe] "miekkie sprzęgło"
« dnia: 26 Marzec 2013, 17:13:28 »
dzisiaj wracając z pracy zaskoczyło mnie "miekkie sprzęgło".
Juz od jakiegoś czasu brało od polowy ale pedał był twardy. Wiadomo auto swoje lata ma.
Ale dzisiaj wracajac z pracy pedał zrobił sie strasznie miekki i lapie na samym dole. czy to juz pora na wymiane sprzegła czy wystarczy jakas tansza operacja ???

Offline Timon

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marzec 2013, 18:34:45 »
Sprawdź poziom płyny wspomagania sprzęgła. Możesz też spróbować odpowietrzyć układ. U mnie padło sprzęgło (było całkowicie miękie i wgl nie łapało) jak uszkodził się wysprzęglik - wyciekł cały płyn z układu. Z tym, że u mnie to się stało 'nagle'. U ciebie mógł się zapowietrzyć albo może masz mały wyciek tego płynu?

Leje sie tam płyn hamulcowy.

pinball

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marzec 2013, 18:56:16 »
jechalem teraz na zakupy z dziwczyna i wsztko wrociło do normy :P jdyne co zrobilem to dolalem oleju do silnika bo juz malo bylo :P ale watpie zeby to bylo to :P jak pojade do domu na swieta to wjade sobie na kamal i wszystko posprawdzam przed latem :)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marzec 2013, 21:37:46 »
Im szybciej tym lepiej. Takie sprawy powinieneś traktować jako ostatnie ostrzeżenie.

pawliksz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marzec 2013, 23:10:43 »
nie masz płynu w zbiorniczku od sprzegła. Masz go po stronie od kierowcy taki mały zbiorniczek na zbiorniczkiem od płynu hamulcowego.

pinball

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marzec 2013, 17:29:33 »
pawliksz, tez dobry pomysł :) sprawdzę

[ Dodano: 2013-03-27, 18:22 ]
jaki tam plyn idzie bo sucho w zbiorniczku :P

[ Dodano: 2013-03-27, 18:22 ]
i czy to znaczy ze gdzies mam wyciek czy poprostu sie zurzył ?

[ Dodano: 2013-03-27, 18:25 ]
i czy trzeba to potem jakos odpowietrzyc ?

[ Dodano: 2013-03-27, 19:37 ]
jak jest z wymiana wystarczy ze doleje czy musze caly układ zalac nowym płynem ??? ile tego tam wchodzi ? mozna dolac na razie a wymienic za jakis czas bo jade do domu za 2 dni a tu nie ma za bardzo i kiedy tego zrobic.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marzec 2013, 20:20:28 »
Cytat: "pinball"
jaki tam plyn idzie bo sucho w zbiorniczku :P

Tylko DOT 3 lub DOT 4

i czy to znaczy ze gdzies mam wyciek czy poprostu sie zużył

Raczej stawiałbym na wyciek.

i czy trzeba to potem jakos odpowietrzyc ?

To jest podstawowa czynność w takiej sytuacji  http://www.youtube.com/watch?v=wdf--suwqw0

jak jest z wymiana wystarczy ze doleje czy musze caly układ zalac nowym płynem ??? ile tego tam wchodzi ? mozna dolac na razie a wymienic za jakis czas bo jade do domu za 2 dni a tu nie ma za bardzo i kiedy tego zrobic.

Dorażnie można dolać ale jeżeli w zbiorniku sucho to znaczy że układ raczej zapowietrzony i lepiej wymienić na nowy.Wystarczy 0,5 litra + strzykawka 100 ml.

pinball

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marzec 2013, 21:32:27 »
Cytat: "kosmos2011"
Wystarczy 0,5 litra + strzykawka 100 ml.

strzykawaka pełna czy pusta
bo albo 0.5 albo 0.6 wychodzi i po co ta strzykawka ?

Jak dobrze wykonac to odpowietrzenie ? gdzie jest odpowietrznik ? koles na filmiku mial jakis specjalna pompke do tego celu. jak to wykonac domowym sposobem ? Jle mniej wiecej czasu powinna mi zajac ta operacja ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marzec 2013, 21:44:48 »
Jak dobrze wykonac to odpowietrzenie ? gdzie jest odpowietrznik ? koles na filmiku mial jakis specjalna pompke do tego celu. jak to wykonac domowym sposobem ? Jle mniej wiecej czasu powinna mi zajac ta operacja ?

Pompka =strzykawka+ 1m wężyka przeżroczystego fi6.http://www.youtube.com/watch?v=6o-CFMkYigs

pinball

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marzec 2013, 22:12:01 »
a czy moge nalac plyn od gory do zbiorniczka i odkrecic odpowietrzniki pompujac pedałem odpowietrzyc ? az nie bedzie wylatywal plyn odpowietrznikiem ? bo nie mam dostepnej strzykawki a musze to zrobic jutro najpozniej.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marzec 2013, 22:17:34 »
Dorażnie można i tak pamiętając o przytrzymaniu wciśniętego pedału przed odkręceniem odpowietrznika.Kluczyk to 10 najlepiej oczkowy to wtedy nie zniszczysz końcówki odpowietrznika.

pinball

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Marzec 2013, 22:31:40 »
czyli ma byc tak ?
-wlewam plyn
-wciskam pedał
-odkrecam odpowietrznik na wcisnietym pedale
-pompuje az nie bedzie ciekł plyn z odpowietrznika
-zakrecam ( na wcisnietym czy puszczonym pedale ?)
- uzupełniam płyn do maxa

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Marzec 2013, 22:43:02 »
czyli ma byc tak ?
-wlewam plyn
-wciskam pedał
-odkrecam odpowietrznik na wcisnietym pedale
-pompuje az nie bedzie ciekł plyn z odpowietrznika
-zakrecam ( na wcisnietym czy puszczonym pedale ?)
- uzupełniam płyn do maxa

Nie całkiem
1.Wlewasz nowy płyn pod korek i na odpowietrznik nakładasz klucz i wężyk włożony do butelki drugim końcem.
2.Druga osoba pompuje pedał sprzęgła ok 3 razy.Przy trzecim razie naciska pedał do końca i trzyma i nie puszcza bez Twojej zgody.
3.Jak pedał jest wciśnięty popuszczasz odpowietrznik (dla próby jeszcze przed przystąpieniem do pracy psiknie na odpowietrznik WD40 i spróbuj delikatnie czy da się obrócić odpowietrznik) i spuszczasz stary płyn kontrolując wzrokiem poziom w zbiorniczku (jak nie był dawno wymieniany to będzie czarny jak smoła).Spuszczasz do momentu jak pojawi się nowy żółty płyn wtedy zakręcasz odpowietrznik, a kolega puszcza pedał.
4.Uzupełniasz płyn i znów druga osoba pompuje kilka razy i blokuje pedał w pozycji wciśnięty i nie puszcza bez Twojej zgody.Odkręcasz odpowietrznik i obserwujesz czy z płynem wydostają się bąbelki powietrza.
5.Zakręcasz odpowietrznik kolega puszcza pedał.
6.Powtarzacie pompowanie i spuszczanie jeszcze ze dwa razy pamiętając o uzupełnianiu płynu w zbiorniczku.
7.Zakręcasz korek zbiorniczka i sprawdzasz działanie pedału sprzęgła.      

Jeśli chodzi o komunikację z drugą osobą to najlepiej ustalić taki kod:
Twoje komendy: pompuj (odpowietrznik zakręcony), trzymaj (odkręcasz odpowietrznik), puść ( odpowietrznik zakręcony).W ostateczności kolegę możesz zastąpić drążkiem rozporowym i zaprzeć go między pedał, a  siedzenie.
Pamiętać trzeba że płyn DOT jest agresywny dla lakieru i trzeba uważać żeby na coś nie psiknął.

Wężyk jest niezbędny możesz go dostać we Wrocku (ale chyba tam teraz nie jesteś) na metry w każdym markecie budowlanym.

pinball

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Marzec 2013, 22:46:24 »
to czekam na dalsza czesc :P bez wezyka da rade bego tez nie mam w domu xD

Hants

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Marzec 2013, 23:41:58 »
Wężyk przyda Ci się do samodzielnego odpowietrzania hamulców w przyszłości.

W dwie osoby jest o tyle łatwiej, że nie zuzywa sie gigantycznej ilosci płynu, zapiera pedały cegłami, etc..