Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Klimatyzacja-nie grzeje prawa strona
wtom:
--- Cytat: "jakub77-77" ---Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany oleju w skrzyni biegów automatycznej - dzisiaj w warsztacie mechanik poinformował mnie że w moim samochodzie to tylko olej może wymienić bez filtra i uszczelki ponieważ miskę olejową mam umiejscowioną z boku skrzyni a filtr oleju można wymienić tylko po wyciągnięciu skrzyni z komory silnika a nie w trakcie wymiany tylko oleju. Czy to prawda czy zwykłe lenistwo lub próba naciągnięcia?
--- Koniec cytatu ---
swego czasu stosowane były filtry oleju zewnętrzne, podobne do tych silnikowych, oczywiście wewnątrz skrzyni tez był 2 filtr. od 2003 roku zrezygnowano z tych zewnętrznych i traktuje się, że filtr wewnętrzny wystarcza na cały żywot skrzyni. Taką politykę przyjął producent tych skrzyń (mitsubishi). oczywiście da się wymienić ale instrukcja serwisowa przewiduje to tylko w trakcie remontu skrzyni. więc olej temat. wystarczy tylko regularna wymiana oleju.
jakub77-77:
dzięki za info
w poniedziałek wymieniam olej.
kosmos2011:
Jaki olej wleją?
jakub77-77:
A tego to nie pytalem, kolega mienial u nich w kia to chyba wiedza jaki tam ma być.
[ Dodano: 2017-02-28, 08:11 ]
Skrzynię zalali olejem - Castrol multivehicle ATF.
Michnik:
To teraz ja proszę o pomoc.
Objawy :
- nie działa nadmuch zimnego powietrza z klimy na stronę kierowcy(pasażer ok). Po tym nabiłem klimatyzację i sprawdziłem szczelność - wszystko z nią ok. A nadmuchu z klimy na kierowcę jak nie było tak nie ma.
- nie działa nadmuch ciepłego powietrza na cały tył.
Od strony kierowcy siłownik na wysokości prawego kolana widać, że ładnie chodzi i steruje.
Co mam sprawdzać i gdzie? Błędów na kompie nie zauważyłem żadnych :/
Nawigacja
[#] Następna strona