Forum > Tucson JM
Dziwne terkotanie czy to dyferencjał ?
synex:
--- Cytat: "Jaro74" ---Naprawa "tematu" terkotania w skrzyni, to ok. 300-400zł.netto + części i tu się robi próżnia.......najczęściej jest to kwota ok. 1200-1500zł. Więc całość to ok. 1500-2000zł. w zależności od usterki albo od ..... ;)
/
--- Koniec cytatu ---
I co, robisz to? Daj proszę znać potem jakie efekty.
stefan811:
Jaro74 powiedz proszę jak ten mechanik zdiagnozował, że to napewno jest skrzynia?
Ponoć jest to bardzo trudne bez rozbierania, a gdy problem jest po stronie sprzęgła to hałas przenosi się właśńie na skrzynie. Gdy szukałem info na ten temat to spodkałem się z użytkownikiem który wymienił reduktor, później skrzynie i nic, dopiero zmiana sprzęgła załatwiła sprawę. Gdybyś podjął jakieś kroki w kierunku naprawy informuj nas na gorąco.
Pozdrawiam
spidigon:
Mam dokładnie ten sam problem z terkotaniem.Też podejrzewam sprzęgło,bo zaczyna łapać tuż nad podłogą,ale nie wiem czy to tylko to.Przebieg na liczniku ok.145 tyś. km(raczej prawdopodobny).
Zastanawia mnie też,czy to mogłoby przenosić się od sprzęgła przy tylnym dyfrze,bo po zablokowaniu napędu tego nie ma,a wszyscy mamy napęd 4WD(z wyjątkiem kolegi y4r3k).
Przejeździłem z tym całą zimę,więc wypadałoby się za to zabrać.
Jaro74:
No więc odebrałem auto od mechanika i jest git!!! Wymienił sprzęgło na nowe (VALEO kpl.:docisk+tarcz + łożysko oporowe= 440zł.) i skrzynie zalał nowym olejem (jakimś innym, na tego typu dolegliwości) i jest git!. Żadnego stuku, "naszego trekotania". Zrobiłem od soboty ok.100km. i odpukać ale jest naprawdę dobrze.
Moje auto ogólnie ma przejechanie, 154tys., udokumentowane, z polskiego serwisu.
Podam Wam wkrótce nazwę tego oleju.
stan;:
Kolego Jaro pisałeś wcześniej że to skrzynia ,okazała się tarcza sprzęgła napisz coś więcej czy widziałeś starą tarczę po wyjęciu i czy była rozsypana ,piszesz że olej wymieniłeś nie wiemy na jaki ,chodzi o to czy był potrzebny gęściejszy olej do skrzyni czy sprzęgło by pozbyć się tego terkotania ,które jest naprawdę wkurzające z góry dzięki za napisanie czegoś więcej.
Nawigacja
[#] Następna strona