Forum > Lantra

[Lantra J2] Wymiana czy regeneracja wahaczy?

(1/17) > >>

Złośnik:
Witam.
Mam luz dość spory na tulei lewego wahacza. W zimie diagnosta powiedział, że spokojnie pojeżdżę jeszcze rok ale nie oszukujmy się - nie jeżdżę autem po bułki.
Komplet tulei, poduszek i sworzni na obie strony to ok 150zł + koszt wymiany.
Nowe wahacze ze wszystkimi tulejami (SAKURA czy coś takiego - ponoć wyższa to półka niż jakieś maxgeary lub quick parts) to około 120zł za sztukę. Wiadomo - kupię dwa. W takim wypadku chciałbym zdecydować się na samodzielną wymianę. Dwa wahacze do wymiany to nieduży kłopot - ewentualnie chyba tylko na łączeniu go z łącznikami drążka stabilizatora i sworzniami śrub. Pytanie do tych co robili wymianę samodzielnie - czy duży z tym kłopot ? Wiem że regeneracja i wymiana to co najmniej ze 100. Więc cena praktycznie ta sama a obecne wahacze już trochę mają. Tu pytanie drugie - oryginalne wahacze kosztują za sztukę ok 300zł. Trochę dużo - zwłaszcza, że auto nie jest nowe - ale czy lepiej zastępować obecne wysłużone wahacze i zastąpić je nowymi czy lepiej pozostać przy oryginałach ? Wiem, że to zamienniki nowe ale aluminiowe nie są więc... ???

orty, orty. tekla

Złośnik:
Sam chyba odpowiem sobie na pytanie - Chwila zastanowienia i jest już odpowiedź - jak przemyślałem to jeśli wahacz jest ok, nie pokrzywiony, nie spotkał się z usterką, pogięciem, nie gnije itd, itd to zostawić. Cześć najważniejsza - to dobrej marki tuleje a w tych zamiennikach to stosowane są same gó....na. Skoro komplet tulei jest droższy od samego wahacza :) Wolę zapłacić za wymianę dobrych tulei - dłużej to posłuży :) Pozdrawiam :)

orty cd. tekla

forestkorsze:
Jeżeli nie będzie problemu z odkręceniem śrub, to w dwie godzinki się obrobisz. To jest banalnie proste. Ja trzy dni temu wymieniałem łączniki stabilizatora i sworznie wahacza. Szybka robota :)

mcdrive:
na allegro sa wahacze po 99zł sztuka KOMPLETNE

ort. tekla

Złośnik:
Tak wiem. Tylko jak z jakością tego. Plusem jest to że wymienię to sam wtedy (kompletny wahacz) ale z drugiej strony tuleje czy wahacze mogą być jakości papieru toaletowego.
Fajnie wiedzieć że to proste w kwestii kompletnego wahacza. Wprasować tulei sam nie wprasuję ani nie wyprasuję sworzni z wahacza. Tu jest inaczej niż w J1. Sworznie nie są przykręcane do wahaczy tylko wprasowane i zabezpieczane pierścieniem w rodzaju segera.

[ Komentarz dodany przez: tekla: 2013-03-17, 23:12 ]
Cieszę się, że sam z siebie zacząłeś poprawnie pisać słowo "wahacz" :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej