Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Temperatura płynu

<< < (3/6) > >>

Arni71:
to fakt, szybko się podgrzewają.

Hulltay:
Kolego Zkit a mógłbyś podać dokładniejszą lokalizację tego podgrzewacza ewentualnie jego wygląd bo chciałbym sprawdzić sprawność świec w nim umieszczonych. Tak z innej beczki pytanie: czy wszystkie silniki diesele w SF miały ten podgrzewacz?

zkit:
W poprzednim forum pisano, że nie wszystkie miały podgrzewacze. Mój CRDI z 2003 ma. Jest on umiejscowiony za silnikiem pod podszybiem, prawie na środku. Znajduje się na przewodzie gumowym prowadzącym do nagrzewnicy. Jest to metalowe urządzenie o nazwie BERU, wychodzą z niego 3 świece, do których doprowadzone są przewody z napięciem.  Nie są umieszczone w rzędzie, ale wokół tego urządzenia BERU. Widać to bez demontarzu urządzeń, pod maską od strony pasażera czy też rozrządu.

Hulltay:
Dzięki serdeczne za wyczerpujące info, zaraz sobie sprawdzę, mam nadzieję że mam to ustrojstwo (może nawet nie działać:) chociaż w oczy mi się nie rzuciło i w końcu bym się nie zdziwił bo autko przyjechało ze słonecznej Italy :)

Znalazłem, na szczęście jest:) ale chyba chyba świece padły bo nic nie grzeje, napisz mi proszę jeszcze jak wiesz czy one grzeją tylko na starcie przy zimnym silniku? sygnał pewnie mają od czujnika temperatury?
A czy wiecie jakie oznaczenia mają te świece tak żeby sobie wymienić?

zkit:
Wymiany i sprawdzenia nigdy nie praktykowałem. Myślę, że coś nimi steruje i prawdopodobnie grzeją do czasu osiągnięcia jakiejś temperatury. Mój Sanciak po przejechaniu około 5 km i to przy temperaturze ujemnej już praktycznie osiąga pełną temperaturę. Z tego powodu uważam, że jest ok, gdyż wcześniejsze diesle, które miałem tak szybko się nie nagrzewały.
Swoją drogą chętnie poczytam o sprawdzaniu i sterowaniu tym urządzeniem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej