Forum > ix35 EL

[ix35 EL] przegląd gwarancyjny po 12 miesiącach

<< < (2/26) > >>

klemens:
Olej w dieslu wymienia się co 20kkm a jeśli masz wlany olej long life można co 30kkm. To wartości z reklamówek producentów i należy je traktować jako max.
I nie rzadziej niż raz w roku.
Czynnik chłodzący w klimie wymienia maszyna (taki kombajn) podłączany na ok. 20 min. Wypompowuje stary i wpompowuje nowy, wraz z nowym olejem i płynem fluorescencyjnym. Ma manometr i można sobie zobaczyć zaraz po podłączeniu, jakie jest ciśnienie czynnika (tzn.czy układ jest szczelny). Nie praktykuje się żadnego uzupełniania ani tym bardziej przepompowania starego płynu, po to, żeby dodać do niego nowego oleju. Teoretycznie niby można ale po co? Dwa razy więcej roboty i kombinacji, koszt praktycznie ten sam a robi się bezsensowne dziadostwo. Agregat wywala stare, pompuje nowe, klient płaci ok.140-200zł i tyle.
Filtr kabinowy po roku to już gnój.

Zibi:
Cena części:

Filtr oleju 92,04
Filtr powietrza 71,13
Filtr p.pyłkowy 91,78
Odgrzybiacz  39,90

Olej Castrol 8 l  x 49,50= 396

Robocizna:

Wymiana oleju – 90
Wymiana filtrów – 40
Odgrzybianie klimatyzacji – 50

Filtry sprawdzę na miejscu reszta do wymiany, tylko czy ceny rozsądne czy raczej szukać tańszego serwisu?

klemens:
Ceny części i oleju, Pi razy drzwi 2x wyższe niż w sklepie. Całkowitej ceny przeglądu nie podałeś. U mnie wyszło ok.220zł (sama robocizna, bez odgrzybiania klimy).

Zibi:
Przegląd zostaje w cenie 120 zł, za pogłaskanie :)

rekin323:
Robocizna:

1.Wymiana oleju – 90
2.Wymiana filtrów – 40
3.Odgrzybianie klimatyzacji – 50

Zaintrygowała mnie cena RBG  pewnie okolice brutto 180zł

1. 30-35min z wlaniem i wyjechaniem z podnośnika
2. 10min na kabinowy i 5min na filtr powietrza
3. mechanik pewnie siedzi w aucie jak odgrzybia  :shock:

Wszystkie czynności wykonał pewnie uczeń mechanika stąd rożny czas operacji, zlecając w/w przeglad innego dnia u innego doradcy będzie i tak różnica w rachunku taki ten kraj.
Kupujesz części ASO z mega narzutem stąd te 120pln to wychodzi za mycie auta

Ps. Olej Castrol oczywiście z dużym znakiem zapytania czy do Diesla po coś za tanio, jak dla mnie  mam nadzieje ze nie jest ani reklama ani kryptoreklama, mowie Duże UWAGA każdemu ASO, co warto zlecać a co nie i brać kosztorys wstępny+ ew. rozszerzenia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej