Autor Wątek: [Lantra J2] Tylne hamulce hałasują  (Przeczytany 5034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mcdrive

• Gość
[Lantra J2] Tylne hamulce hałasują
« dnia: 26 Luty 2013, 19:55:50 »
Z tyłu mam szczeki w jeszcze dobrym stanie, bębny tez mi  sie wydaje ze sa ok choc juz stare, jak hamuje to słysze z tyłu tarcie czy to normalne bo raczej nie, jak troche mocniej przyhamuje to na chwile jest spokój

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Luty 2013, 20:35:54 »
miałem podobnie. najpierw czasami słyszałem tarcie i po przyhamowaniu przestawało, a potem już tarło cały czas. Przy wymianie tarcz i klocków okazało się, że jakiś "tłoczek" w szczękach dociskający klocki przestał pracować i klocek cały czas ocierał się o tarczę.

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Luty 2013, 23:09:17 »
to by było pewnie to, ale co ciekawe wydaje mi sie ze najpierw tak było z lewym kołem, a teraz z prawym, w lewym chyba przestało albo jest duzo mniej.

[ Dodano: 2013-02-26, 23:14 ]
tylko ze tak podczas jazdy nie słychac tarcia, tylko jak lekko hamuje to wtedy, a po ostrym hamowaniu jakis czas tego nie ma, ale to własnie moze być mała sprawnosc tłoczka

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Luty 2013, 08:26:48 »
ja tak miałem tylko z prawym kołem. znikało po ostrym hamowaniu. na trochę. objawy takie same.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Luty 2013, 10:59:05 »
Miałem takie objawy przed wymianą tarcz i klocków z tyłu. Przy lekkim hamowaniu jakby coś lekko obcierało z tyłu, przy ostrzejszym znikało. Po wymianie wszystko jest dobrze. Klocki miałem jeszcze w miarę dobre, ale tarcze miały duże wżery i to było powodem obcierania.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marzec 2013, 13:02:49 »
Cytat: "mcdrive"
co ciekawe wydaje mi sie ze najpierw tak było z lewym kołem, a teraz z prawym

To trochę tak jak z żarówkami - jesli padnie jedna, to w krótkim okresie czasu padnie jej siostra z drugiej strony..

Wydaje mi się, że czas na wymianę..  :->

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marzec 2013, 10:07:05 »
Cytat: Hants

To trochę tak jak z żarówkami - jesli padnie jedna, to w krótkim okresie czasu padnie jej siostra z drugiej strony..

tak tylko że lewa strona przestała chałasować a zarówki sie nie naprawiaja ;]