Autor Wątek: [Lantra J2] Bieguny poduszki airbag. Jak podłączyć z powrote  (Przeczytany 8360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mcdrive

• Gość
Witam wymieniłem poduszke w kierownicy ale wtyczka jest urwana , czy jak sobie jaką s dorobie to sa wazne bieguny tych 2 kabelków? ja mysle ze nie bo to tylko prąd do odpalenia poduszki, ale moze sie myle

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-02-21, 21:02 ]
Tagowanie tematu.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Lantra J2] Bieguny poduszki airbag. Jak podłączyć z powrotem ?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Luty 2013, 22:53:55 »
Nie tylko to nie jest napięcie detonacyjne tylko napięcie zasilające wyzwalacz. Pomyślmy logicznie - w autach stosowane są źródła napięcia stałego - a tu jest ważna polaryzacja - to nie żarówka. Najlepiej sprawdzić na innej taśmie lub wymienić cały kabel i zastosować właściwą wtyczkę.

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Luty 2013, 23:03:08 »
a wyzwalacz nie jest gdzies indziej? kasował ktos sobie inspekcje? znalazłem cos takiego tylko ze bez dodatkowych informacji nic z tym nie zrobie

Hants

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2013, 11:38:29 »
Zanim zaczniesz się z tym bawić - odepnij akumulator. Coś mi się obiło o uszy o niekasowalnych checkach w tych rejonach.

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Luty 2013, 17:16:17 »
już przecież pali mi sie airbag, podobno po wyciagnięciu bezpiecznika pali sie kontrolka airbaga i trzeba jechac kasować, po wystrzeleniu poduszki trzeba jechac kasowac, wiec jak odłacze akumulator tez sie bedzie palić poduszka, a wiec nawet nieda sie kupic komputera poduszek bez błedu tak ?

[ Dodano: 2013-02-22, 17:52 ]
KUPIŁEM JUZ NOWA TASME AIRBAG, TERAZ PYTANIE, CO ZROBIC ABY SKASOWAC BŁĄD AIRBAGA I ZROBIC TO NAJLEPIEJ SAMEMU, LUB JAK NAJTANIEJ ?

GDZIEŚ CZYTAŁEM ŻE W HYUNDAI'U NAWET PRZY PALĄCEJ SIĘ KONTROLCE PODUSZKA W CHWILI ZDERZENIA WYSTRZELI, CZY TO PRAWDA ? I NIE KASOWAĆ BŁEDU BO ITAK MAM TERAZ ŻARÓWECZKE WYCIĄGNIETĄ ?.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Luty 2013, 22:11:11 »
Możliwe że wystrzeli. Ale ma uratować życie a nie sygnalizować sylwestra. Błąd poduszki wykasujesz w ASO - 150zł około, lub dobry warsztat, dobra stacja kontroli z warsztatem.
Ja skasowałem u siebie za 50 zeta. Sam nie skasujesz bo nie ma interfejsu do naszego JOBD, tzn jest ale nie wart ceny na skasowanie jednego błędu.

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2013, 16:21:34 »
kupiłem taśme airbag, i okazało sie że wtyczka która wchodzi w poduszke nie jest kluczowana mozna ją wsadzić na odwrót, czyli chyba niema biegunów, to jednak tylko do odpalenia ładunku.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2013, 17:39:07 »
Sprawa wygląda tak. Jak masz dostęp do dokumentacji technicznej poduszki to masz czym poprzeć swoje twierdzenie - w innym wypadku stwierdzisz to w momencie w którym poduszka wypali.

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marzec 2013, 17:47:21 »
od czegos w koncu jej układ scalony nazywany komputerem poduszek itp, robi self testy czy on sam jest sprawny i czy poduszki sa sprawne, wiec gdyby była podłaczona źle wtyczka  to by był dalej błąd, na schemacie tez nie jest nic zaznaczone przy poduszkach zeby to miało jakies znaczenie.

[ Dodano: 2013-03-02, 17:50 ]
w takim razie czy jest ktoś komu chce sie odkrecić cztery 10 z tyłu kierownicy i zrobic zdjecie jak jest wpieta wtyczka w poduszke? bede wdzieczny.