Forum > Getz
Akumulator
p_lipa:
Mam dziwną sytuację związaną z akumulatorem.
Po kilku dniach auto nie chce odpalić a akumulator jest rozładowany. Byłem u fachowca już 2 razy zbadał akumulator, alternator i pobór prądu na postoju.Wszystko gra, pobór na postoju to 0.03 więc teoretycznie powinno wystarczyć na długo a mi aku po tygodniu wysiada.Próbowałem sam coś wymyślić i postanowiłem odłączać klemę na dłuższe postoje.Pomogło i teraz pali cały czas,ale moim zdaniem nie na tym polega użytkowanie samochodu, żeby ciągle odłączać i podłączać akumulator. Może ktoś miał podobną sytuację i mógłby coś zasugerować. Fachowiec powiedział nie ma usterki to nic nie da się zrobić. A ja nie chciałbym potrzebować samochodu, a w tym momencie nie odpali bo aku się rozładował, nie wiadomo z jakich przyczyn.Proszę o pomoc :)
wlad:
czy podczas pomiaru uplywu pradu byl zalaczony alarm w stan czuwania?
czesto badziewny alarm zre duzo pradu.
u mojego kolegi w roverze 200 tak wlasnie bylo-ladowal aku co 2 tygodnie,po odlaczeniu alarmu problemy sie skonczyly.
p_lipa:
--- Cytat: "wlad" ---czy podczas pomiaru uplywu pradu byl zalaczony alarm w stan czuwania
--- Koniec cytatu ---
Nie mam w samochodzie alarmu, tylko immobiliser.
Mam też radio ale we wcześniejszym aucie działało poprawnie a z resztą zawsze wyłączam i biorę panel.
wlad:
--- Cytat: "p_lipa" ---a z resztą zawsze wyłączam i biorę panel.
--- Koniec cytatu ---
ale radio caly czas pobiera prad dla podtrzymania pamieci.czasem sa to duze wartosci.
sprobuj odlaczyc na tydzien radio wyjmujac bezpiecznik a nie odlanczajac akumulatora-moze to cos zmieni.sprawdz tez czy wszystkie wylaczniki lampek w bagazniku ,schowku itp. na pewno odlanczaja prad.
RADTUS:
prąd rozruchu był sprawdzany ?
Może Twój aku chce już zmiennika, albo porządnego ładowania ?
Nie dbałem o swój i tej zimy musiałem uśmiechać się do "złotówy" :)
16h 4A i po badaniu ma 520A z fabrycznie deklarowanych 560A
Nawigacja
[#] Następna strona