Autor Wątek: [ix35 EL] Mycie silnika Kärcherem  (Przeczytany 9336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

malowany

• Gość
[ix35 EL] Mycie silnika Kärcherem
« dnia: 29 Styczeń 2013, 19:53:01 »
Witam,
mam pytanko, czy myliście swojego ix35 pod maską Kärcherem? Chodzi mi czy można i ktoś z Was to robił? Zastanawiam się w ciepły dzień nad umyciem silnika... proszę nie pisać pytania typu po co chcesz czyścić, po prostu mam takie kaprycho i pytam czy można i czy takową rzecz robiliście :)

mada

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń 2013, 20:21:11 »
Oczywiście  tylko zabezpiecz folią skrzynkę bezpieczników  i inną  wrażliwą elektrykę na zalania! Myj najlepiej na zimnym silniku ?
pozdrawiam

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2013, 07:42:11 »
No nie wiem czy to przypadkiem nie zaszkodzi. Ta inst elektryczna jest taka cienka i delikatna- możesz pozrywać kable.... pamiętaj aby zabezpieczyć alternator przed zalaniem, bo go po odpaleniu silnika trafi, i będziesz miał malutki nowy wydatek :mrgreen:  :mrgreen:

Gabriel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Styczeń 2013, 08:10:30 »
Ja mam doświadczenie w myciu silnika fakt faktem nie w ix35 ale w mazdzie 6 i powiem jedno myjka ciśnieniowa można myć auto ale nie silnik mimo iż go zabezpieczyłem. Tydzień czasu auto stało w serwisie mazdy i próbowali ją uruchomić.  Nie będę pisał ile kasy zostawiłem w serwisie.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Styczeń 2013, 08:24:29 »
Może mi ktoś podpowiedzieć, w jakim celu myjecie te silniki?

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-01-30, 21:45 ]
Przyjemniej jest np. na zlocie zaprezentować czysty silnik pod maską :mrgreen:

[ Komentarz dodany przez: tekla: 2014-05-19, 19:17 ]
Jeśli ktokolwiek ma w ogóle ochotę pod nią zaglądać. Pod maskę mojej nikt ostatnio nie patrzył, a umyte było! :P

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2013, 12:20:42 »
Sprężone powietrze + mokra szmatka i jechane gdzie można. Czy po 20km w deszczowy dzień będzie widać różnice? Nie sądzę. A zawsze jest pewność, że wszystko jest w porządku.

malowany

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Styczeń 2013, 21:32:01 »
Dziękuję Wam wszystkim za info :)

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Luty 2013, 14:33:58 »
Bieżnik opon też myjecie?  :lol:

Mycie silnika to jedna z tych zagadkowych motoryzacyjnych tajemnic jak kopanie w oponę. Po co to robić - nikt nie wie, jednak wielu to robi. Jednak silnikowi esteci często przyczyniają się do zwiększenia obiegu gotówki w obiegu, ich wybór.

rumburak

• Gość
Ja dwa razy myłem silnik
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maj 2014, 12:40:47 »
Dwukrotnie myłem silnik. Raz to był HYUNDAI Tucson benzynowy, potem ix35 CRDI 184KM.
Wiele lat temu, gdy zajmowałem się naprawami telewizorów, kąpałem również pod prysznicem w wannie je.

Tak samo, jak wnętrze telewizora czy innej elektroniki można wykąpać, podobnie jest z silnikiem samochodu. Trzeba to tylko czynić z głową, a po myciu urządzenie (samochód) dokładnie wysuszyć.
Telewizory myłem - jak wyżej napisałem - pod prysznicem. Silniki ww. samochodów myjką ciśnieniową Boscha. Przedtem spryskałem poszczególne elementy kabiny silnikowej płynem czyszczącym. Odczekałem trochę i spłukałem.
W handlu są płyny myjące dedykowane myciu silników. Lecz śmiało można użyć innego małopieniącego się detergentu. Chodzi o to, by piany nie trzeba było w nieskończoność spłukiwać.
Myłem silniki podczas słonecznej pogody. Po 30 minutach były suche. Same silniki były lekko nagrzane, co tylko przyspieszyło ich schnięcie.

Żadnych problemów z odpaleniem.