Autor Wątek: Głośna praca silnika  (Przeczytany 3167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pakson

• Gość
Głośna praca silnika
« dnia: 24 Luty 2009, 22:39:34 »
Witam,
mam pytanie co może być powodem głośnej pracy silnika w mojej Lantrze, nadmienię że napinacz hydrauliczny wraz z całym rozrządem i pompą wody zostały wymienione czyli prawdopodobnie to odpada.

Według moich nasłuchów silnika hałas przeważa w okolicach rozrządu...(takie 60%)
Czy może to mieć to coś wspolnego z zawieszeniem silnika lub popychaczami zaworowymi??

Adrian_21l

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2009, 13:45:32 »
witam mam ten sam problem moze ktos udzielic jakis informacji ??
pozdrawiam

cezary46

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2009, 17:26:38 »
Może wam pompa wspomagania tarabani.

pakson

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2009, 18:07:35 »
wspomaganie sprawdzane było:) alternator tak samo...

szk3

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2009, 18:17:24 »
To może to być od pompy wspomagania? bo mi w 1,5 również zaczął głośno klekotać szczególnie jak zimny jest i być może ma to związek z problemem opisanym w innym moim poście (lantra 92 piszczenie)...może to być od tego? bo poziom oleju jest w normie.

cezary46

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2009, 19:05:40 »
Cytat: "pakson"
wspomaganie sprawdzane było:) alternator tak samo...

Mogą stukać hydrauliczne popychacze zaworów, zwłaszcza jak auto ma już duży przebieg. Takie stukanie słychać głównie na zimnym silniku, powinno ustąpić max po około 30 sekundach, na ciepłym nie powinno być słyszalne. U mnie czasami się delikatnie odzywają ale tylko przy ujemnej temperaturze i to na kilka sekund. Przebieg aktualny to 130 000 km.

szk3

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2009, 21:08:51 »
U siebie zaobserwowałem stukanie właśnie na zimnym silniku w ostatnich dniach lecz po chwili ustępuje choć nie jestem pewien czy całkiem...

pakson

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2009, 22:57:22 »
u mnie nie słychać stukania... ogólnie silnik głośniej chodzi tak szczerze to nie miałem porównania z inna Lantra ale słuchając innych aut to moja Landryna chodzi głośno, może to być też wrażenie spowodowane wypaloną uszczelką pod kolektorem wydechowym??

Adrian_21l

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marzec 2009, 18:09:25 »
u mnie tez bylo slychac stukanie ale z czasem sie uspokoilo i juz nie slychac tego

Cendra

• Gość
Głośna praca silnika
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marzec 2009, 11:27:19 »
Cytat: "pakson"
u mnie nie słychać stukania... ogólnie silnik głośniej chodzi tak szczerze to nie miałem porównania z inna Lantra ale słuchając innych aut to moja Landryna chodzi głośno, może to być też wrażenie spowodowane wypaloną uszczelką pod kolektorem wydechowym??
może to powodować ta uszczelka, może to pęknięty kolektor wydechowy, może inna nieszczelność w wydechu... a może masz coś zmieniane przy dolocie :?: jakiś stożkowy filtr powietrza :?: