Autor Wątek: Wymiana kabli wysokiego napiecia  (Przeczytany 2635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rufuz

• Gość
Wymiana kabli wysokiego napiecia
« dnia: 01 Marzec 2009, 12:14:59 »
Witam

Jako, że w sprawach mechanicznych jestem kiepski mam pytanie dotyczące wymiany kabli wysokiego napięcia w elantra 1.6 16V. Czy wymiana tych kabli to coś skomplikowanego, czy muszę jechać z tym do mechanika, czy można to zrobić samemu ?

Dzieki za info
Pozdrawiam

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2009, 12:23:15 »
z tego co widzę, to filozofia będzie polegać na wykręceniu 5 śrub na klucz 10mm (8mm), no i nie pomieszanie przewodów. a potem złożeniem do kupy, jeśli nie zmieniałeś świec to warto o tym pomyśleć. Wydatek rzędu 40zł a przy okazji można i to załatwić :)

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marzec 2009, 12:27:34 »
dzięki za info

Musze wymienić te kable bo z tego co widze to raczej nie byly wymieniane a auto ma 114 tys przebiegu. Miałem juz problemy z odpalaniem czasami. Akumulator nowy, świece nowe (polskie iskry). A więc wezmę jakies na allegro i zabiore sie do roboty. A ta pomyłka polegac moze poprostu na tym ze kabel polacze nie z ta swieca ?

Pozdrawiam

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marzec 2009, 12:43:55 »
Tak, najlepiej sobie zrobić fotke i wtedy na pewno sie nie pomylisz.
A świece iskry... i co dobrze na nich chodzi? Zalecane NGK :) ale to tak na marginesie no i kabelki również kupuje się raz na kilkanaście tysięcy więc może warto dołożyć 20zł i kupić lepszejsze ?

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marzec 2009, 16:04:18 »
No kabelki znalazłem takie:

http://www.allegro.pl/item564934199_przewody_zaplonowe_sportowe_hyundai_coupe_lantra.html

świece miałem bosch i w serwisie mowili ze boscha sa niby gorsze od iskier. Ale zobaczę te NGK. Zalezy mi aby czesci byly jak najlepszej jakosci bo juz sie przejechałem kupując tandetne gowno "made in china".

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marzec 2009, 17:10:42 »

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marzec 2009, 19:15:38 »
kupiłem jednak własnie NGK bo z tego co czytałem w necie to dobre kable.

Dzieki za info