Witam
Mam pytanie: czy w Waszych i30 przy komplecie pasażerów tzn. 5-osób tylne zawieszenie mocno nurkuje na dół??
5 osób (uśredniając wagę) to ok 5x90kg=450kg, dodatkowym obciążeniem jest: koło dojazdowe, pompka, podnośnik itp. ok 30kg, co łącznie po zsumowaniu daje masę całkowitą samochodu 1673kg. Podczas gdy, dopuszczalna Max. masa całkowita i30 CVVT 1,6 122KM = 1720kg
Mój samochód na przy takim obciążeniu i prędkości ok 90km/h zaczyna pływać na prostej i równej drodze, nie wspominając o tym że tylne sprężyny okazały się tak podatne na odkształcenie - powstałe po 2-tygodniowej jeździe z takim ciężarem, iż tylne nadkola w stosunku do górnej krawędzi koła, opadły o 3 cm porównując do wartości nowego samochodu ;(
Słyszałem już głosy, że Hyundai posiada cytatuje: "SYSTEM PODNOSZENIA PODWOZIA" - czyli gdy, wysiada z niego 5-osób tylne zawieszenie - tak wysoko unosi się/podskakuje do góry ;/
Czy jest to normalne i czy można z tym "walczyć" tzn.: wymienić na twardsze sprężyny, skrócić=zmniejszyć "skok" sprężyn przez podłożenie gumy między sprężyny lub coś w tym rodzaju, zastanawiam się nawet nad kwestią gwarancji w tej sytuacji ?? <pomocy>