Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Santa Fe po 2004r. - napęd 4WD.

<< < (11/16) > >>

doc:
Odgrzeję kotleta. Na tym forum jest masę potrzebnych informacji, ale jednej nie widzę:
jak działa napęd 4wd - uwaga uwaga - w aucie z silnikiem VGT 125 KM, które ma sprzęgło EM w moście, ale NIE MA w kabinie przycisku "4wd lock"?

Ogólnie można wyczytać 2 wykluczające się wersje - pierwsza mówi, ze takie auta mają napęd dołączający się podczas uślizgu, a druga, że ten napęd działa ZAWSZE do ok. 40 km/h.

Jak jest naprawdę?

dziki1971:
Blokuje most podczas uslizgu,i do 40km/h dzialaja obie osie jest naped staly.Jedno nie wyklucza drogiego,dodatkowo powinien przy uslizgu ponizej 40km/h blokowac os,powyzej oczywiscie tez,ale chyba nie jezdzi sie tak szybko po pagorkach itp.

doc:
To jaka jest różnica w stosunku do tego z przyciskiem?

Santa 125KM VGT bez przycisku:

- zawsze 4wd do 40 km/h
- 4wd przy uślizgu osi przedniej BEZ WZGLĘDU NA PRĘDKOŚĆ?

Santa 125KM VGT z przyciskiem:

- 4wd do 40 km/h tylko po naciśnięciu przycisku
- 4wd przy uślizgu osi przedniej BEZ WZGLĘDU NA STAN PRZYCISKU I PRĘDKOŚĆ?

Tak czy jednak inaczej?

dziki1971:

--- Cytat: doc ---To jaka jest różnica w stosunku do tego z przyciskiem?

Wyglada na to ze dziala tylko 4x4 po wcisnieciu blokady mostu,czyli wcisniecie przycisku i niema tam ze do 40km/h jest staly,ale lepiej niech sie wypowie ktos z modelem ktory ma blokade reczna.
--- Koniec cytatu ---

Traianus:
Podepnę się pod temat, powiedzcie mi jak prowadza się wasze "stałe napędy"? W opiniach na Autocentrum wyczytałem iż samochód na śliskim jest lekko nadsterowny, pytanie czy też tak macie? Pytam gdyż mam problem, mój jest dramatycznie podsterowny  :mrgreen:
Podczas ruszania pod górę, czy w ogóle jeździe na wprost, niema problemu napęd pcha! Ale w zakręcie a szczególnie na placyku podczas próby driftowania :lol:  zamiast driftu jest płużenie przodem, aby tył zaczął się uślizgiwać muszę dodać dużo więcej gazu (mam wrażenie jak by rozdział momentu wynosił 80/20). Jestem pewien, że u mnie napęd nie działa, tak jak na rycinie podpiętej na drugiej stronie tego wątku. Czy mój napęd mógł się zużyć i nie działa jak powinien, czy po prostu ten typ tak ma ?  
Ps nadmieńcie jakie skrzynie macie w swoich pojazdach

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej