Forum > Getz
[Getz] szarpie silnik po odpaleniu
nobiles_7:
Gaz założony w sierpniu 2005r.
marekityle:
Hmm, to raczej nie to o czym myślałem. A jesteś w stanie sprawdzić jakie błędy wywala ECU po odpaleniu na benzynie?
nobiles_7:
Dlaczego wszyscy się czepiacie gazu? Ja mam problem na zimnym silniku po odpaleniu na benzynie?!
Po rozmowach z dwoma mechanikami mam podejrzenie, że przyczyną takiego stanu rzeczy może być czujnik położenia wału, bądź zużyty olej silnikowy. Według nich wadliwy czujnik położenia wału może w niskich temperaturach mieć inną rezystancję (czy jakoś tak). A zbyt zużyty olej może wpływać na popychacze zaworów (hydroregulatory).
Najpierw wymienię olej. Niestety naklejka z datą i stanem licznika przed ostatnią wymianą jest starta i nie do odczytania. A ja nie pamiętam kiedy olej był wymieniany. Chciałem go wymienić na wiosnę, ale wymienię teraz. A na wiosnę to wymienię uszczelkę pokrywy zaworów gdyż mam niewielki wyciek.
marekityle:
--- Cytat: "nobiles_7" ---wadliwy czujnik położenia wału może w niskich temperaturach mieć inną rezystancję (czy jakoś tak). A zbyt zużyty olej może wpływać na popychacze zaworów (hydroregulatory)
--- Koniec cytatu ---
Obie przyczyny choć możliwe to moim zdaniem mało prawdopodobne.
--- Cytat: "nobiles_7" --- Gdy się już nagrzeje przełączam na gaz i jak ręką odjął pracuje idealnie.
--- Koniec cytatu ---
Mało prawdopodobne że czujnik położenia wału czy regulatory luzu zaworów "łapią" poprawne parametry równocześnie, zawsze w momencie przełączenia na gaz.
nobiles_7:
--- Cytat: "marekityle" ---Mało prawdopodobne że czujnik położenia wału czy regulatory luzu zaworów "łapią" poprawne parametry równocześnie, zawsze w momencie przełączenia na gaz.
--- Koniec cytatu ---
Mało prawdopodobne że usterka dotyczy tych dwóch elementów równocześnie. Przyczyna może być jedna. Tylko nie wiadomo czy którakolwiek z wymienionych ;)
Nawigacja