Autor Wątek: [Santa Fe SM] Awaria - rozrząd  (Przeczytany 22509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hulltay

• Gość
[Santa Fe SM] Awaria - rozrząd
« dnia: 12 Styczeń 2013, 23:16:03 »
Koledzy pytanko, jak że dopadła mnie awaria jak w temacie chciałem się dowiedzieć czy komplety Dayco (pasek) i GMB lub Rouvile (napinacz rolki), pompa NTY lub  są warte zakupu? Czy ewentualnie brać zestaw w FoxRzeszów oryginalny Hyundaia?
Wracając z pracy podczas jazdy zgasło mi auto, dojechałem na zapiętym biegu siłą rozpędu na cpn i już nie mogłem uruchomić, dodam że stało się to bez żadnych efektów dźwiękowych stuki, trzaski, zgrzyty, etc. po doholowaniu do mechanika pierwsza diagnoza: rozruch kręci ale jakoś lekko jakby nie przekazywał dalej siły, zdjęta rura dolot -ic nie miała "cugu", po zdjęciu górnej obudowy rozrządu okazało się że pasek ma duży luz i jest postrzępiony na jednym boku jakby coć go mechanicznie pozadzierało. Mechanik stwierdził że mógł paść napinacz ewentualnie któraś rolka prowadząca. W poniedziałek dalszy demontaż i sprawdzanie kompresji po kątem działania zaworów.Na pewno czeka mnie zakup kompletnego rozrządu co ewentualnie polecacie? Oby tylko nie pokrzywiło zaworów :evil: Rozrząd miał 50kkm

felkner

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2013, 23:37:49 »

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2013, 23:44:04 »
Ok, dzięki muszę tylko dopytać czy mają też pompę wody.

felkner

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Styczeń 2013, 00:02:09 »

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Styczeń 2013, 00:03:56 »
Dzięki jeszcze raz i oby to było wszystko ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Styczeń 2013, 00:16:31 »
Producenci oryginalnego rozrządu dla  HMC : rolka i pompa wody- GMB, pasek i napinacz GATES.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Styczeń 2013, 00:19:35 »
Dzięki Kosmos, już mam jakiś pogląd na temat dzięki Waszej wiedzy:)

nex

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Styczeń 2013, 11:02:11 »
Witam wszytkich serdecznie przy okazji i podepnę się pod ten post jeśli można, mam pytanko (może głupie) kupiłem hultaja z przebiegiem 181 tys serwisowanego w aso belgijskim, zakładając że papiery są oryginalne (f-ry z aso, stemple itp itd) kiedy i czy w ogóle  :roll:  wymieniali rozrząd, mam jakiś wpis przy przeglądzie bodajże 120 tys ale nie mogę na 100% stwierdzić, oczywiście zaczynam od wymiany rorządu i pytanie jest czysto teoretyczne ale może ktoś ma pełne info w tematach aso obsługi :->

weldon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Styczeń 2013, 12:08:30 »
Z własnego doświadczenia:
- swojego kupiłem jak miał 142 tysiące, a więc, teoretycznie, musiałby przejechać ponad 20 tys. na nie robionym rozrządzie.
Teraz nie pamiętam, ale coś tam kombinowaliśmy z mechanikiem, czy wymieniać, czy nie i doszliśmy do wniosku, że 240 to za dużo, ale przy 220 wymienimy.

Dojechałem do 210 :)

A więc, nawet, jeżeli jesteś pewien, że był robiony po 140, to nie wiadomo, co tam wsadzili, więc albo oddaj go do sprawdzenia i, ewentualnej wymiany, od razu, albo, góra, przy 200 tysiącach.

Ja i tak miałem farta, że niewiele sobie popsułem, bo jak się trafi niefartownie, to, zdaje się,  można silnik stracić :)

Pozdrawiam

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Styczeń 2013, 12:25:26 »
Tak jeszcze poszukuję i znalazłem takie zestawy:  Pasek rozrządu DAYCO, Rolka napinająca GATES/GMB, Rolka prowadząca GATES/GMB, Pompa wody ThermoTec, ewentualnie: PASEK ROZRZĄDU DAYCO, ROLKA NAPINAJĄCA (NAPINACZ) GATES, ROLKA PROWADZĄCA GMB, POMPA WODY PARTS-MALL Korea no i jeszcze ten oryginał (ale bez pomy w komplecie) jak podają na stronie (I montaż) z FoxRzeszów. Różnica w cenie to około stówka z hakiem.

nex

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Styczeń 2013, 12:41:20 »
Dzięki za odpowiedź, sprawdzę z mechaniorem, mam nadzieję że w ogóle był zmieniany  :roll:  chociaż do 181 tys raczej by nie dociągnął  :-?  jeszcze tylko mały dylemat aso czy znajomy mechanik i naprzód... w każdym razie przelatam parę kilometrów i bez wymiany się nie obejdzie ;-)

felkner

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Styczeń 2013, 12:43:00 »

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Styczeń 2013, 13:35:45 »
No to padło na Fox'a:) dzięki za potwierdzenie. Weldon a napisz proszę tak z ciekawości pytam co Ci więcej padło po tym strzale w rozrządzie? Muszę się jakoś psychiczne przygotować do poniedziałkowej rozmowy z mechanikiem;)

weldon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Styczeń 2013, 13:52:35 »
Na szczęście niewiele.

Nie wiem dokładnie co mogło paść, ale obyło się na wymianie rozrządu i jeszcze czegoś,
nie pamiętam, jakiejś pompy, którą i tak powinienem zmienić w najbliższym czasie, więc i tak by mnie kosztowała.

Popychacze całe, silnik cały ...
Ze ściągnięciem, rozrządem, tą pompą i jakimiś tam duperelami oraz robocizną
ukarałem się kwotą 2200.

Pierwsze diagnoza była taka, żebym się szykował na jakieś 6, 7 tysi :D

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Styczeń 2013, 14:03:41 »
No to faktycznie Ci się udało:-) mam nadzieję że i mnie się poszczęści.