Autor Wątek: [Santa Fe CM] pozycyjne przednie szybko się przepalają  (Przeczytany 11449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

santafanta

• Gość
[Santa Fe CM] pozycyjne przednie szybko się przepalają
« dnia: 12 Styczeń 2013, 10:03:57 »
witam, mam ten problem że przednie pozycyjne szybko się przepalają. Żadnych innych żarówek jeszcze nie wymieniałem bo wszystko inne gra. Mam to auto 5 miesięcy i już założyłem trzeci komplet przednich pozycyjnych żarówek. One nie padają naraz ale w krótkim czasie po sobie, są mocno okopcone, wyglądają jakby miały kilka lat za sobą... Kupiłem też ledy ale jak na razie nie zakładałem bo to by wymagało lekkiej przeróbki kabli. Ledy wymagają plusa na centralnym styku żarówki a auto daje plusa na obudowę... Czy jeżeli napięcie z jakiegoś powodu jest za duże, warto się bawić ledami - czy one są trwalsze, i przede wszystkim dlaczego napięcie jest za wysokie (lub skacze...)

dzięki za pomoc!

domin

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2013, 18:38:11 »
Z zasady żarówki wymieniam kompletami, nawet jeśli przepali się jedna. Kupuję zwykle żarówki, zazwyczaj narvy. W hyundaiu wymieniałem, przy ok 35 000, wcześniej w corsie potrafiły świecić dłużej niż rok.
Mierzyłeś napięcie? Zamiana na inne żarówki nic nie da jeśli instalacja elektryczna będzie niesprawna.

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2013, 20:25:00 »
teraz kupiłem narvy, poobserwuję temat a jak trzeba pojadę do elektryka, dzięki!

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Styczeń 2013, 08:48:52 »
jak dla też mnie to nie wina żarówek ale napięcia.... wystarczy, że będzie wyższe i żarówki lecą. Nie próbuj wstawiać LED'ów zanim nie zdiagnozujesz - bo jak masz skaczące napięcie to LEDy padną szybciej niż żarowe.

tomasholter

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2013, 09:04:01 »
hej, z tym przepalaniem zarowek to santa fe tak ma, umnie to samo, i w serwisie mowili to samo taka wada.

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2013, 14:45:04 »
W moim przypadku też tak jest właśnie mi się przepaliły obie i czeka mnie wymiana:) taki urok, wcześniej miałem corolle i też tak miała tyle że tam padały H7, a jak na postojówki się założyło ledy to migały zamiast świecić.

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Styczeń 2013, 18:10:19 »
Cytat: "tomasholter"
hej, z tym przepalaniem zarowek to santa fe tak ma, umnie to samo, i w serwisie mowili to samo taka wada.

To Cie po prostu oszukali  :lol:

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Styczeń 2013, 18:19:58 »
będę jutro u mechanika (przy okazji czegoś innego bo żarówki to w końcu bzdet) to się zapytam jak to jest z tym problemem i dam znać. Podejrzewam że to może być problem z modułem elektronicznym który trzyma te żarówki włączone dopóki się nie otworzy drzwi po wyłączeniu zapłonu...

[ Dodano: 2013-07-09, 12:48 ]
w ramach ogolnie pojetego dzielenia sie wiedza na forum, oraz zapytany przez jednego z uzytkownikow, spiesze podzielic sie swoja wiedza odnosnie problemu jaki mialem z zarowkami. otoz glownym problemem byla bardzo niska jakosc zarowek. od kiedy kupilem zarowki narvy, swieca caly czas.

jeszcze zanim kupilem narvy kupilem ledowe ale sie okazalo ze hyundai podaje + na obudowe a - (minus) na styk srodkowy a led potrzebuje miec na odwrot. nie chcialo mi sie bawic z kablami wiec kupilem zarowki narvy i problem zniknal

Mirek0419

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudzień 2014, 14:46:49 »
mnie sie żarówki nie przepalaja ale mam inny problem czy ja tak mam czy inni też : okropnie słabo swiecą światła mijania, mam samochód od 3 tyg i początkowo myslałem że są przepalone później że źle ustawione . Były jednak ok. Czy wystarczy zmienić na jakieś firmowe czy soczewki świecą tak gównianie ?. Po przesiadce z vw myślałem wręcz że nie ma świateł :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudzień 2014, 16:39:34 »
Tam są zamontowane żarówki H7 55W zdemontuj jedną i sprawdź co poprzedni właściciel tam włożył.

Offline mirek70

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudzień 2014, 19:32:17 »
Witam...
Ja wymieniłem w swoim Santa Fe zaraz po zakupie na OSRAM Night Breaker Limited Edition Plus mam je już 18 m-cy i  jestem zadowolony z jakości : świecą bardzo dobrze w każdych warunkach...teraz już chyba niedostępne ich następca to H7 NIGHT BREAKER UNLIMITED...POLECAM

Pozdrawiam

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudzień 2014, 10:01:37 »
U mnie na szczęście ten problem nie występuje. Od zakupu, to jest od ponad 18 miesięcy nie wymieniłem jeszcze żadnej żarówki  :mrgreen: . Nie wiem co poprzedni właściciel zamontował, ale to działa w najlepsze. Zastanawiam się jednak nad polerowaniem reflektorów, gdyż trochę zmatowiały i nie świecą jak trzeba. Przerabiał juz ktoś taki temat? W necie są różne środki do takiej polerki, tylko czy to cokolwiek pomoże, bo nie chciałbym pogorszyć sytuacji.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudzień 2014, 12:25:06 »
Simasz, temat polerki przednich lamp był już poruszany, któryś z Kolegów opisał fajnie co i jak po kolei, warto skorzystać bo daje duże efekty, sprawdzone na własnych lampach:)

Offline balinmar

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Styczeń 2019, 12:58:42 »
Problem z żarówkami postojowymi rozwiązałem tAK
Kupiłem zwykle żarówki i z jednej strony na trzonku spiłowałem wystający grzybek i bez problemu można wtedy włożyć żarówkę w oprawkę. I tak jeżdżę 5 lat bez wymiany.
Orginalna żarówka ma grzybki na różnym poziomie stąd problem ze znalezieniem innych w sklepie.