Forum > Matrix / ix20
[Matrix] jakie opony i felgi ?
kosmos2011:
Teraz to już tematy zostaną scalone. Temat o felgach i oponach do Matrix wszelkiej maści, koloru i wielkości jest jeden ( no może dwa bo już ktoś wcześniej się pomylił). Nie przewiduje żeby urósł do kilkudziesięciu stron.
TomPL:
--- Cytat: "weuek" ---A nie masz na aucie naklejki z wymienionymi rozmiarami opon?
--- Koniec cytatu ---
Producent nie przewidywał możliwości jazdy na kołach 16 calowych. W instrukcji mamy 14 calowe oraz opcjonalnie 195/55 R15 lub 205/55 R15 (tylko 1.8DOHC).
215/45R16 pewnie się zmieści, tylko czy jeżdżenie po naszych drogach z tak niskim profilem ma sens?
Adobi:
TomPL, jak wspominałem wcześniej, czytając forum trafiłem na info, że do Matrixa mieszczą się bez problemu 195/65R15, więc w takim wypadku można liczyć, że zmieści się też 205/55R16... ale cóż, zobaczymy, bo mam na oku 2-3 komplety felg i może uda się przymierzyć i spróbować.
Myślałem, że ktoś ma z takimi rozmiarami jakieś doświadczenia :)
TomPL:
Ja cie zrozumiem, chciałem tylko zaznaczyć, że na żadnych nalepkach nie znajdą się inne dane niż fabryczne.
205/55 na wysokość pewnie się zmieszczą, ale pamiętaj, że jest szerokość :) W zasadzie to nie wiem, jaki cel ma dla ciebie zakładanie felg 16-calowych? Tak dla szpanu? Te 195/65R15 jeśli się mieszczą to wydają się idealne na polskie drogi...
Adobi:
16 prostej przyczyny - skoro i tak szukam felg w stosunkowo niskiej cenie (używki), a w mojej okolicy były 15" i 16", które może zmieściły by się do Matrixa w podobnych cenach (przy czym 16" zarówno ładniejsze, jak i tańsze - komplet poniżej 400 zł), rozważałem tańszą alternatywę.
Ostatecznie będą pewnie R15, trafiłem ciekawą ofertę, przymierzę w niedzielę i się okaże.
Nawigacja