Forum > Matrix / ix20
[Matrix] jakie opony i felgi ?
paciu202020:
--- Cytat: "Kewals" ---Oryginalne opony to 195/55 R 15.Jest to dośc niski profil,szczególnie z przodu bo jest ciężki.Na naszych drogach to makabra,co rusz prostuje felgi.Jaki większy profil można założyć. 195/65 można ? nie zaszkodzi to dla auta,a może większe ?
--- Koniec cytatu ---
195/65R15 od 3 lat jeżdżę nic nie trze
Adobi:
Po zimie okazało się, że moje letnie gumy niespecjalnie nadają się do czegokolwiek, stąd pomysł, by zamiast samych opon zakupić felgi + odpowiednie gumy.
W mojej okolicy (Krosno) jest trochę felg R15 i R16, przy czym te drugie w całkiem fajnych cenach.
I tu pytanie: czy ktoś z forum jeździł Matrixem na 16-tkach (lub więcej)? Jeśli tak, to na jakich gumach, i ew. jakich felgach, bo nie chcę kupić gum, które się nie zmieszczą.
Gdzieś w sieci trafiłem na info, że powinny pasować: Rozmiar: 215/45R16
Na forum jest tylko info o 15 calach i to w rozmiarze (co mnie bardzo pozytywnie nastawia) 195/65R15, czyli spokojnie byłby zapas.
W zimie jeździłem na 185/65R15, teraz wrzuciłem stare letnie 195/55R15, ale nowe chciałbym kupić albo 195/65R15 (+felgi) albo nawet 195/55R16 (wraz z felgami) - tylko boję się, że przesadzę i zostanę z całym kompletem gum nie nadającym się do auta.
kosmos2011:
--- Cytat: "Adobi" ---Na forum jest tylko info o 15 calach
--- Koniec cytatu ---
Zanim założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum z lewej strony) znajdź podobny temat (w tym wypadku słowo klucz "felgi") i tam dopisz pytanie.
Adobi:
Na forum jest tylko info o OPONACH 15 cal, może niewłaściwie się wyraziłem. No i info o felgach stalowych, temat z 2013 roku. Mam odkopać i pytać tam o 16? :shock:
weuek:
A nie masz na aucie naklejki z wymienionymi rozmiarami opon?
Najbardziej typowym zamiennikiem 195/65R15 jest 205/55R16. I oba te rozmiary są najtańszymi (odpowiednio) piętnastkami i szesnastkami.
Nawigacja
[#] Następna strona