Forum > Matrix / ix20

[Matrix] jakie opony i felgi ?

(1/5) > >>

Kewals:
Oryginalne opony to 195/55 R 15.Jest to dośc niski profil,szczególnie z przodu bo jest ciężki.Na naszych drogach to makabra,co rusz prostuje felgi.Jaki większy profil można założyć. 195/65 można ? nie zaszkodzi to dla auta,a może większe ?

beazee:
Różnica między 195/55R15 a 195/65R15 wynosi aż 6% (39mm).
Oznacza to, że jadąc wg wskazówki 106km/h w rzeczywistości jedziesz 100km/h
Przy 159 km/h faktycznie będziesz się toczył 150 km/h

Weż może 185/60R15 różnica to raptem 1.3% (7,5mm), wielkiego przekłamania nie będzie. 100 km/h zamiast wskazywanego 101 km/h

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/195/55r15/

Kewals:
Te przekłamanie jest nawet dobre,szczególnie na terenie zabudowanym  :-D Jeśli prędkość będzie się przekładała na moc to już nie dobrze-6% słabszy i tak jest mułowaty.Chyba założę 195/65.
W matrixie jest dużo miejsca z tyłu na wyższą oponę,gorzej z przodu.Wydaje mi się,że więcej jak 65 nie ma co zakładać.To wszystko teoria,może przerabiał to ktoś w praktyce ?

pawelfre:
Ja zimówki mam 185/65'14 natomiast letnie to 205/55'15 ponoć oryginalne, jednak nie mogę się co do nich wypowiedzieć bo jeszcze nie jeździłem. Pewnie spalanie będzie wyższe ale prowadzenie pewniejsze.

tomek_27:
Ja mam letnie i zimowe jednakowe tzn.185/70 14 cali.Na nasze dziury nie ma nic lepszego.Wysoka guma ugina się na nierównościach.Komfort lepszy i dla zawieszenia też korzystniej.Wygląd też ma tzn. nie ma dużo wolnej przestrzeni między kołem a błotnikiem.Samo w sobie zawieszenie matrixa jest dość sztywne więc złagodziłem to wysoką i bardziej miękką oponą.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej