Forum > Matrix / ix20

[Matrix] jakie opony i felgi ?

<< < (2/5) > >>

qba:
Muszę kupić letnie opony, ale kiepsko z kasą...
Z informacji jakie wyczytałem w necie to wiem, że nie chcę już bieżnikowanych.

Opony muszą być nowe (185/65/R14 - takie mam felgi nie chcę dokupować kolejnych). Potrzebuję więc w miarę tanich, nowych opon. Coś polecacie? Wiem, że nie chcę dębicy.

Zastanawiam się nad Kleber DYNAXER HP 3? Są to opony klasy średniej i do wyrwania za ok 700 zł na allegro razem z przesyłką.

Miał ktoś takie? Głośne są?

Może coś innego lepiej?

rekin323:
W zeszłym roku stałem przed tym samym wyborem:
moje zimowe Klebery HP2 powiem porażka dobre na suchym, a na śnieg do kitu,
ale mając od jesieni dobrze oznakowane opony z indeksem głośność, opory toczenia i hamowanie ma mokrym można śmiało zaryzykować co roku coś nowego.
Moi zdaniem znacznie lepsze w rozmiarze ( budżetowe oponki)

1. UNIROYAL RAINEXPERT dobre na mokrym
2. BFGoodrich G-GRIP niska ścieralność
3. Klebery w miarę ciche

A swoją drogą czasami warto dopłacić te 10-15zł do opony i mieć dobry zestaw na kolejne 4-5lat.
Juz niedługo sezon wymiany wiec jest okazja coś  dobrego wyłowić oczywiscie dot 2012:)

qba:
Dzięki za odpowiedzi. Popatrzę na te UNIROYAL RAINEXPER.

P.S.

Które lepsz wg Ciebie:

1. UNIROYAL RAINEXPERT dobre na mokrym
2. BFGoodrich G-GRIP niska ścieralność
czy klebery?

Jeżdżę dość dużo - 2 tys /miesięcznie na samcyh dojazdach do pracy + wypady w góry w weekendy.

rekin323:
Poniżej parametry
1. opory toczenia 2. hamowanie na mokrym 3. głośności
Uniroyal  E, B, 70dB  
BFGoodrich E, C, 69dB

Patrząć przez pryzmat praktyczności Uniroyal sa kierunkowe z tym bieżnikiem uwaga na geometrię aby nie wyząbkowały się napewno jak bieżnik zjedzie z 8mmdo 4,4-5 będą coraz głośniejsze. dobre hamowanie suchy czy mokry.
BFGoodrich bieżnik lata 90" mimo kierunkowości opony wydaję sie do codziennej jazdy lepszy ( ile osob sprawdza ciśnienie co 500km) dobra na suchej i kierowalność b.dobry
Klebery u mnie w rodzinie po 45tys km pojawił sie guz na LT wiec nie od krawężnika.

ps. DOBRE NOTOWANIA MAJĄ OPONY SEMPERIT COMFORT LIFE 2,

Pamiętaj każda opona wymaga 150-350km pierwszych ułożenia wiec obiektywnie będzie zadowolony z kpl. nowych opon

qba:
Dzięki. Zdecyduje się na BFGoodrich G-GRIP :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej