Autor Wątek: [Santa Fe SM] Silnik zgasł po chwili jazdy i już nie odpalił  (Przeczytany 6765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotr75

• Gość
Zatrzymałem się samochodem ( nie wyłączyłem silnika) żeby porozmawiać z kolegą przez otwartą szybę (przednią prawą) poczym po ok 1min kolega wsiadł do mojego samochodu. Ruszyłem i po przejechaniu ok 10m silnik zgasł ( bez jakiego kolwiek szarpnięcia, jakby wyłączył zapłon). Po kilku próbach uruchomienia silnik nie odpalił, samochód zaciągłem do garażu. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki- sprawne, sprawdziłem wyłącznik uderzeniowy- nie ruszony( wciskałem), wykręciłem świece zapłonowe i sprawdziłem na zewnątrz -cewki nie dają iskry, nie słyszę pompy paliwa w zbiorniku (wcześniej nie zwróciłem uwagi czy słychać), odpiołem akumulator od instalacji samochodu na ok 10min- nie pomogło, próbowałem odpalić zapasowym kluczykiem- nie pomogło, zamek centralny z pilota- zamyka i otwiera drzwi. Dopiero po kilkunastu próbach odpalenia nie zgasła kontrolka silnika chek engine. Świeci też cały czas kontrolka od hamulca ręcznego- po spuszczeniu go dalej świeci tyle że troszkę słabiej ( nie zwróciłem wcześniej uwagi czy dopiero gaśnie po uruchomieniu silnika). Proszę o porady i sugestie jak ktoś borykał się z podobną awarią. Dodam jeszcze że samochód kupiłem trzy tygodnie temu i nie znam go jeszcze dokładnie, co w nim siedzi.

jaclwapl

• Gość
[Santa Fe SM] Silnik zgasł po chwili jazdy i już nie odpalił.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Styczeń 2013, 08:17:31 »
Jak na moje oko to elektryka.... a gdzie kupowałeś? jak w komisie to tam na 90% są Santki sklejane na taśmę klejącą i możliwe, że właśnie taśma się odkleiła.
Raczej bez dobrego elektryka nie zdiagnozujesz co mu dokładnie jest. Może być jakiś przekaźnik albo jakiś przewód nie styka skoro piszesz, że bezpieczniki całe...
Czy na wszystkich iskrach nie ma napięcia?
Gdzie jest ten czujnik uderzeniowy?
Na forum są schematy elektryczne i zobacz jak idzie napięcie od ręcznego? może na jakimś łączeniu ktoś grzebał i wyszło jak wyszło bo się prowizorka obluzowała.

Piotr75

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Styczeń 2013, 23:27:49 »
Już wszustko jasne padł czujnik obrotów wału .

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Styczeń 2013, 09:14:44 »
I dlatego świeciła się kontrolka od ręcznego?

felkner

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Styczeń 2013, 10:16:49 »

Piotr75

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Styczeń 2013, 13:02:37 »
Tak jak juz pisałem padł czunik obrotów wału, co do kontrolki ręcznego wyczytałem w instrukcji że gaśnie po uruchomieniu silnika ( to akurat wydaje mi się dziwne) . Może koledzy sprawdzą jak jest w waszych santa fe.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Styczeń 2013, 13:41:11 »
Gaśnie, jeżeli nie jest ręczny zaciągnięty ;)

Piotr75

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Luty 2013, 20:41:39 »
Wszystko działa po wymianie czujnika położenia wału  :-D .

somebody

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Grudzień 2015, 23:59:57 »
Mam podobny problem. Tyle że niespełna rok temu wymieniałem czujnik bo również autko padło. Ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy. Dodam że wymieniłem na zamiennik a zrobiłem może 8tys.km na nim.

Goldi_Cz-wa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudzień 2015, 00:34:29 »
kluczowe może być właśnie pojęcie zamiennik ... sam przerabiałem temat czujnika wału tyle że w E39 póki nie założyłem oryginału to różne kwiatki się działy