Autor Wątek: Tucson CRDi problem z odpaleniem  (Przeczytany 36767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kalu217

• Gość
Tucson CRDi problem z odpaleniem
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Maj 2014, 13:11:35 »
Kupiłem tucsona 2.0 crdi, po kilku dniach pojawił  mi się problem z odpalaniem, kręci ale nie odpala. Po podpięciu kompa wskazał błąd czujnika położenia wału korb. , nie mam natomiast tego błędu na tablicy, check engine nie świeci, kiedy silnik odpali. Będę wymieniał go, cz rzeczywiście może być przyczyną nieodpalania silnika? Mechanik chce 240 zl za czujnik i 60 zl za wymianę, czy cena ok? Czy po wymianie konieczna jest adaptacja w komputerze, jeśli nie, może wymianę zrobię sam, widziałem te czujnik dużo taniej.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Maj 2014, 13:27:22 »
Może nie Tucson i nie diesel, a Laguna. U mnie notorycznie ten czujnik sie "brudził". Pomagało zawsze czyszczenie, objawy miałem te same. Na ciepłym silniku długo kręcił, albo nie odpalał. Dodatkowo potrafił też gasnąć.
Jesli  chodzi o wszelkiego rodzaju czujniki, to ja akurat jestem zwolennikiem własnoręcznych wymian...  
Mechanik na czujniku też zarobi. Pytanie, czy dostęp jest idealny?

kalu217

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Maj 2014, 13:40:30 »
U mnie silnik miał takie problemy również rano, kiedy był zimny.
Pytanie też, czy po wymianie muszę coś w komputerze zmieniać? Wymianę robiłem kiedyś w astrze G, ale tam silnik nie miał komputera, więc jedna śróba, złaczka i po robocie. Na forum znalazłem, że dostęp jest możliwy, pod maskę jeszcze nie zaglądałem.

Dziś rano tucson odpalił, ale przwitał mnie strasznie brzydką pracą silnka, dobrze, że jechałem do mechanika. Czujnik wymieniony, narazie wszysto OK, nawet silnk jakby ładniej pracował.

Offline talib323f

• HKP
  • **
Nie odpala
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Kwiecień 2015, 21:40:03 »
cześć, mam problem z moim tusconem. nigdy nie miałem diesla, więc nie mam pojęcia o co chodzi ?
problem j/w nie pali przez tydzień po zakupie nie było problemu, jechał jak złotko i nagle podczas jazdy stracił moc !! powoli wchodził na 3tyś obr. i koniec. pomyślałem... turbina siadła, ale nie, zjechałem na pobocze, zgasiłem, odpaliłem i auto jak gdyby nic sie nie stało zawiozło mnie pod dom i samo zgasło ?? odpaliłem bez problemu, podjechałem na parking zgasiłem i na drugi dzień musiałem pojechać do pracy innym autem, rozrusznik kręci jak szalony, ale nic z tego nie wynika. zanim wydam grubą kasę na mechanika, to może ktoś wie co jest nie tak i mi pomoże aha i jeszcze jedno pompka w baku nie wydaje żadnego odgłosu (prąd dochodzi) tak ma być ?? no i niestety "jeszcze" nie wiem jak sprawdzić czy pompka (w baku) podaje paliwo
troche mnie ta sytuacja stresuje, bo auto mam dwa tygodnie, z czego tydzień nie działa a fura zapowiada sie bardzo interesująco (o ile odpali )
jak wiecie o co chodzi to pomóżcie, bardzo proszę

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Kwiecień 2015, 00:43:59 »
Zacząłbym od wymiany oleju w silniku, filtrów. Następnie diagnostyki komputerowej.

Offline talib323f

• HKP
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Kwiecień 2015, 09:20:02 »
filtry, oleje- wiadomo że będę po świętach wymieniał, ale przed zakupem robiłem przegląd łącznie z diagnostyką komputera i wykryto stary błąd dotyczący ABS diagnosta nazwał go tzw. śmieciem i wykasował.
Teraz podczas próby odpalenia faktycznie zauważyłem że nie gasną kontrolki ABS ASR OFF wcześniej tego nie zauważyłem  :shock:

Offline Hinek

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Kwiecień 2015, 13:37:09 »
Ale diagnostykę robiłeś jak wszystko było OK.  Zrób ją teraz, gdy wystąpiła usterka. Bez tego jest to wróżeni z fusów.

Offline talib323f

• HKP
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Kwiecień 2015, 14:11:00 »
mój problem zniknął  :-P  nie trzeba było diagnozować, wystarczyło odłączyć wąż zasilający od pompki paliwa, pompka do wymiany, bak do czyszczenia, koszt pompki 160zł z dostawą (zamiennik, sam wymieniłem ) w baku syf, kiła i mogiła też sam czyściłem, efekt chyba mizerny, ale za czyszczenie układu paliwowego krzyczeli 1200zł  :shock:    ja ograniczyłem się do czyszczenia szmatką i nowego filtra paliwa na razie działa  :lol:

tuksoon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Maj 2015, 09:57:37 »
Help,  ja to mam zagadkę:
auto (2.0crdi 83kw) pali pięknie, przyspiesza, wszystko ok, ale jak wskaźnik paliwa zejdzie do połowy zbiornika to się zaczyna , gaśnie , zapala się chik, a jak zgaszę to za pare minut odpali i musze szybko zatankować do pełna,a wtedy znowu wszystko ok, tak jak by brał paliwo tylko z jednej komory( zbiornik nad wałem więc dzielony lekko) co to może być? pompa paliwowa w zbiorniku wymieniona i filtr, wyczyszczony regulator wysokiego ciśnienia, podpowiedzcie co jeszcze,  :roll:

andrzej351

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Styczeń 2016, 21:57:37 »
witam!mam problem z moim Tuskiem który nie chce odpalać po nocy.niedawno wymieniłem akumulator na nowy,rozrusznik kręci jak szalony a silnik nie daje znaku życia.
po zaholowaniu do warsztatu i wyczyszczeniu układu paliwowego (pompy paliwa,przewodów) silnik zapalił od pierwszego.
wczoraj jeżdżony był cały dzień,stał też na mrozie ponad godzinę i zapalał oraz jeździł normalnie.
dziś rano problem powrócił.udało się go dopiero odpalić po psiuknięciu plakiem bezpośrednio w kolektor ssący ( w przepustnicę).po tym zabiegu palił już normalnie.
diagnoza padła na przepalone świece żarowe.

znowu na warsztat i rozbieranie silnika,udało się wykręcić wszystkie świece.po sprawdzeniu świec okazało się że tylko jedna nie grzeje.
dziwna sprawa,możliwe że jedna spalona świece przyczynia się do tego że silnika nie można uruchomić?
dziwny też jest sposób podłączenia świec.wszystkie cztery są spięte metalowym mostkiem do którego końca jest doprowadzony jeden przewód zasilający.czyli nawet podpięcie komputera nie jest w stanie zdiagnozować która świeca jest przepalona ponieważ są połączone równolegle.

jeśli się okaże że to nie świece to już nie mam więcej pomysłów .miał ktoś z was podobny przypadek?

Janusz1974

• Gość
Problemy z Tucson 2.0 CRDI 2004 rok
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Luty 2017, 08:36:49 »
Witajcie Pozwoliłem sobie założyć nowy temat - przejrzałem forum i jakoś nie znalazłem informacji na temat przyczyny problemów w moim aucie Zacznę po kolei ...

Hyundai Tucson rocznik 2004 diesel silnik 2.0 CRDI 83 Kw 113 KM napęd 4x4

Z jednym problemem borykam się już od długiego czasu - czyli od lipca 2016 - żaden warsztat nie jest w stanie o dziwo pomóc czy zlokalizować źródła problemu - chodzi o to że auto raz odpala raz nie z tym że problem z odpalaniem pojawia się częściej - po długim postoju - rano, a nawet na ciepłym silniku praktycznie nie odpala wcale i trzeba się wspomóc preparatem w spraju (zwykły preparat np do czyszczenia deski rozdzielczej w aucie) psikając do kolektora powietrza Dodam że auto kilka razy było podpinane pod kompa i nic nie znaleziono Wtryski są w porządku, wymieniony był czujnik wałka rozrządu, świece żarowe itp

Problem drugi - pojawił się całkiem niedawno - w czasie jazdy - jeśli noga jest na gazie to nic się nie dzieje natomiast (w czasie jazdy) po zdjęciu nogi z pedału gazu, lewarek zmiany biegów wyskakuje na "luz" - tak się dzieje na biegach 3,4 i 5  - z tych biegów wyskakuje na luz przy zdjęciu nogi z gazu... W serwisie przyczyny podają różne i ponoć to kosztowna naprawa - wolę się upewnić tu co to może być

Problem trzeci - nierówna praca silnika - raz drga dość wyczuwalnie raz normalnie jak na diesel - obojętnie czy to odpalony na zimno z rana czy po dłuższej jeździe

Proszę więc o pomoc w diagnozie tych dwóch problemów oraz o info czy w Olecku bądź okolicach jest jakiś mechanik bądź warsztat specjalizujący sie w autach Hyundai?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc Pozdrawiam Janusz

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Luty 2017, 09:11:25 »
Witam.
Jakie spalanie?
Zobacz do baku, wyjmij pompę i zobacz czy nie ma w baku rozpuszczonej konserwacji.
Pompa wysokiego ciśnienia nie cieknie?
EGR czysty?
Co do skrzyni to jak puścisz gaz to jest szarpienie,mogą być poduszki skrzyni, silnika rozwalone.

Janusz1974

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Luty 2017, 21:22:19 »
Dziękuję za zainteresowanie się tematem Spalanie na poziomie 7,5 - 8 l na 100 km - tak komputer pokazuje Bak rozkręcany był i trochę w nim śmieci - właśnie zapomniałem o jednym - w serwisie zalecali właśnie między innymi oczyszczenie przewodów paliwowych i baku EGR nie był chyba sprawdzany bo nic o tym nie wspominali a co do skrzyni - szarpnięć nie ma za to dziś pojawiły się dodatkowe problemy - ciężko wbijać biegi :/

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Luty 2017, 07:34:14 »
No to jak miałeś syf w baku to możliwe, że układ do czyszczenia.
Pompa paliwa wysokiego ciśnienia sucha, nie widać na nie ropy?
Ostatnio też gdzieś był temat ciężko wchodzących biegów i po wymianie sprzęgła wszystko wróciło do normy.

walduso

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marzec 2017, 19:28:27 »
Mam tuśka od września 2016 cały czas garażowany. nic się nie dział, po zakupie wymieniono filtry i oleje ale wczoraj mnie zaskoczył nie odpalił kręci jak głupi a nie pali z żadnego kluczyka. Po wymianie baterii w pilocie i odstępie 4 h odpalił ja zawsze i tak do dziś bez problemów, zaznaczam że nie było sygnału z deski kontrolnej że immobilizer ma problem. Po podłączeniu do kompa błąd czujnika położenia wałka rozrządu i pompy podawania paliwa ze zbiornika. Błędy usunięto ale czuje że jeszcze będzie czyszczenie czujnika i sprawdzenie pompy. Może macie inne pomysły to proszę o pomoc.

[ Dodano: 2017-03-16, 19:50 ]
Od ostatniego wpisu nie minęło jeszcze dwa tygodnie a dziś rano nie chciał wejść na obroty, dopiero za trzecim razem odpalił normalnie. Co jest grane nie wiem bo już w ciągu dnia odpalałem kilka razy i było bez problemów. Czy jakieś wnioski się nasuwają, proszę o propozycje.

[ Dodano: 2017-03-23, 20:10 ]
Wszystko się wyjaśniło w poniedziałek 23.03 rano wyjechałem z garażu i pojechałem do pracy, o 10 wsiadam do auta i odpalam za drugim razem ale nie wchodzi na obroty i strasznie dymi i tak kilka razy nic sie nie zmieniło. Laweta zabrała auto na warsztat wieczorem już wiadomo było że to EGR jest zamknięty. wyczyszczono go zamontowano na nowo. działa do dziś ale szukam już by wymienić na nowy choć przejechane jest 166 tyś. Jest jeszcze możliwość zaślepienia ale nie wiem czy ktoś już próbował.

[ Dodano: 2017-03-30, 20:15 ]
Cytat: "kalu217"
Kupiłem tucsona 2.0 crdi, po kilku dniach pojawił  mi się problem z odpalaniem, kręci ale nie odpala. Po podpięciu kompa wskazał błąd czujnika położenia wału korb. , nie mam natomiast tego błędu na tablicy, check engine nie świeci, kiedy silnik odpali. Będę wymieniał go, cz rzeczywiście może być przyczyną nieodpalania silnika? Mechanik chce 240 zl za czujnik i 60 zl za wymianę, czy cena ok? Czy po wymianie konieczna jest adaptacja w komputerze, jeśli nie, może wymianę zrobię sam, widziałem te czujnik dużo taniej.