Autor Wątek: [Getz] [Getz] Rezerwa = ile litrów paliwa?  (Przeczytany 29839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andy

• Giełda
Re: [Getz] Rezerwa, kiedy się zapala ?
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Maj 2015, 10:14:01 »
Cytat: "SzybkiJasiek"

Kiedy u Was się zapala rezerwa,? Bo boję się, że nie może mi nie działa kontrolka.

U mnie się zapala jak wskazówka opadnie nieznacznie poniżej zera, ale to też jest tak, że na początku lampka zapala się i potrafi zgasnąć i znowu zapalić  (prawdopodobnie w zaleznosci od pochylenia drogi). W Getzie 1.3 2004 na pewno na rezerwie potrafiłem przejechać na trasie powyzej 30km, więcej nie miałem sposobności testować :)

Offline albert

• Giełda
[Getz] Rezerwa = ile litrów paliwa?
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Maj 2015, 12:35:21 »
Proponuję stary, wypróbowany sposób: kanister z paliwem do bagażnika i jechać, aż się zatrzyma.

Offline Andy

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Maj 2015, 14:24:24 »
Generalnie powinno się unikać jeżdżenia na rezerwie z racji tego, że ZTCW można (przynajmniej teoretycznie) uszkodzić pomkę paliwa.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Maj 2015, 14:32:42 »
Ja nie jeżdżę na rezerwie i nie polecam. Tankuję, gdy mam min. 1/4 baku paliwa. Ale jak ktoś chce sprawdzić kontrolkę rezerwy, to jest to dobry sposób. Oczywiście na własną odpowiedzialność.

mb3366

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Maj 2015, 12:59:53 »
Widzę, że to nie tylko moje spostrzeżenie. Wg instrukcji Getz ma pojemność baku 45l. Rezerwa zapala mi się przy 550-580 km w zależności od aktywności prawej stopy. Czasem przejechałem jeszcze na rezerwie 50km zakładając, że przecież rezerwa powinna starczyć na ok 100 km. Nigdy nie byłem na tyle odważny żeby jeździć do końca więc po owych 50 km czyli najdalej 630km od tankowania do pełna i nigdy nie zatankowałem więcej niż 40 l. Taknowanie po zapaleniu rezerwy 35,5 l więc moim zdaniem rezerwa to ok 10l.

amig

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Maj 2015, 18:41:24 »
Mi jedynie raz się zapaliła i była to okazja żeby zapytać o to w serwisie , powiedziano mi ok 100 km czyli jakieś 6 l. Ale to serwis gdzie też mówiono mi że stuki pod maską to normalne zjawisko :)

[ Dodano: 2015-07-05, 21:54 ]
Dziś testowałem weszło mi prawie 37 litrów po czym pistolet z dystrybutora odbił. Rezerwa zaczęła dopiero co migać.

gogijarek

• Gość
[Getz TB] Brak podświetlenia kontrolki rezerwowej paliwa
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Grudzień 2016, 13:23:52 »
Witam serdecznie,
mam problem z kontrolką rezerwy paliwa w Hyundaiu Getzie 1.4. Myślałem że się przepaliła żaróweczka, dostałem się do podświetlenia deski zegarów wymieniłem żaróweczkę  i w dalszym ciągu się nie zapala. Wskaźnik paliwa schodzi na sam dół a kontrolka się nie zapala :(
Czy miał ktoś podobny przypadek ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Grudzień 2016, 18:59:42 »
Jeśli tylne światło przeciwmgłowe masz z lewej strony zderzaka to używaj tagu [Getz].

Temat o rezerwie w Getz istnieje i tam należało po użyciu opcji szukaj dopisać Swoje pytanie.

Pierwsza rada kanister 10 litrów do bagażnika i obserwować.