Autor Wątek: [Getz] [Getz] Rezerwa = ile litrów paliwa?  (Przeczytany 29842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Rezerwa = ile litrów paliwa?
« dnia: 01 Styczeń 2013, 18:14:57 »
Cześć,
chciałbym dowiedzieć się ile litrów jest w zbiorniku gdy zapala się kontrolka rezerwy.

Ktoś mi mówił, że można na tym przejechać nawet 90km ale przy moim spalaniu rzędu 7 litrów to by oznaczało, że w zbiorniku zostaje zawsze prawie 13 litrów paliwa - to jest aż niemożliwe...
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:30:41 przez Brt »

Gal

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Styczeń 2013, 18:43:54 »
Zasadniczo rezerwa w gacku to ok 6-7 litrów.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Styczeń 2013, 19:39:58 »
Żeby mieć stuprocentową pewność, to po zapaleniu się kontrolki, podjedź na stację i zatankuj do pełna. Zobaczysz, ile ci wejdzie paliwa. Nie sugerowałbym się ilością kilometrów możliwych do przejechania, bo to zależy od zbyt wielu czynników ( styl jazdy, lato, zima, stan techniczny, itd. ). Wg mnie, tak jak pisze Gal, rezerwa to 6 do 7 litrów paliwa.

popej

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Styczeń 2013, 21:59:29 »
Mnie właśnie bardzo denerwowała ta nasza rezerwa, moim zdaniem za wczesna sygnalizacja. Dlatego ja zrobiłem taki patent, że gdy już prawie miałem sucho w baku (wskazówka oczywiście poniżej ostatniej kreski) to wyjąłem licznik i ustawiłem wskazówkę "paliwomierza" centralnie na 0. Teraz przynajmniej wiem, że jak zero, to trzeba prędko tankować  :mrgreen:

Gal

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Styczeń 2013, 22:05:51 »
Ja staram się tankować do pełna i potem jak mam mniej więcej połowę baku znów do pełna. Nie mam wtedy stresu czy gdzieś dojadę na oparach, no i zawsze jest minimalna oszczędność na cenie paliwa. Tylko trzeba raz zainwestować i potem pilnować baku. :)

popej

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2013, 22:22:06 »
Oj, ciężko by mi było tak :D Ja jestem z tych, dla których połowa baku to tak jak pełny  :roll:

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2013, 22:32:19 »
Cytat: "Gal"
Ja staram się tankować do pełna i potem jak mam mniej więcej połowę baku znów do pełna. Nie mam wtedy stresu czy gdzieś dojadę na oparach, no i zawsze jest minimalna oszczędność na cenie paliwa. Tylko trzeba raz zainwestować i potem pilnować baku. :)

Jak najbardziej popieram takie postępowanie. Przeważnie tankuję przy 1/4 objętości zbiornika i oczywiście do pełna. Wtedy nawet jak trafi się paliwo gorszej jakości, to się wymiesza z poprzednim i można spokojnie jechać dalej. A tankowanie do pełna jest również sposobem na wyliczenie spalania.

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Styczeń 2013, 17:45:27 »
Dzięki za szybką odpowiedź :)

Gal, tankowanie do pełna = oszczędność na cenie paliwa? Jak to?

Wiem, że na niektórych stacjach w weekendy paliwa mają cenę niższą o 10gr więc wtedy opłaca się zatankować jak najwięcej. Widziałem też, że na niektórych stacjach tankowanie LPG do pełna = 10gr upustu na litrze.

Warto też pamiętać (wzorem bolidów formuły 1) że pełen zbiornik = większa masa do pociągnięcia = większe spalanie ;) Wiem, że przy normalnej jeździe to nie ma dużego znaczenia, ale jednak! Można spalić 5ml mniej na 100km :P

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Styczeń 2013, 17:48:06 »
ja na rezerwie przejade okolo 60 km :)

Offline Timon

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Styczeń 2013, 19:27:43 »
Cytat: "albert"

Jak najbardziej popieram takie postępowanie. Przeważnie tankuję przy 1/4 objętości zbiornika i oczywiście do pełna. Wtedy nawet jak trafi się paliwo gorszej jakości, to się wymiesza z poprzednim i można spokojnie jechać dalej. A tankowanie do pełna jest również sposobem na wyliczenie spalania.

Zgadzam się. Do tego pompa paliwa smarowana jest paliwem w zbiorniku, a jak jest paliwa w baku na minimum to jest o wiele więkesze prawdopodobieństwo, że można ją uszkodzić. Taką teorię kiedyś słyszałem i przemawia ona do mnie. Plus lubię wiedzieć w miarę dokładnie ile auto mi pali na 100km.

Offline Andy

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Styczeń 2013, 13:06:29 »

Przeciez nie zyjesz na pustyni tylko w kraju, gdzie stacja benzynowa na stacji...
Wozac pelny bak w Gacku to 40kg wiecej do wozenia, szkoda paliwa na paliwo :)
A o tej inwestycji i oszczednosci to nie zrozumialem ;)

771025

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Styczeń 2013, 14:58:14 »
Cytat: "jmtotaszek"

Gal, tankowanie do pełna = oszczędność na cenie paliwa? Jak to?

Warto też pamiętać (wzorem bolidów formuły 1) że pełen zbiornik = większa masa do pociągnięcia = większe spalanie ;) Wiem, że przy normalnej jeździe to nie ma dużego znaczenia, ale jednak! Można spalić 5ml mniej na 100km :P

Dla mnie takie postępowanie, czyli jak niektórzy piszą jazda na oparach jest bezsensu, jestem zwolennikiem typu jak niektórzy tu już pisali paliwo zejdzie w okolice 1/4, to jadę i tankuję do pełna.

Jazda z pełnym bakiem to zwiększone obciążenie, co może przyczynić się do zwiększenia spalania o powiedzmy 5ml na 100 km, bez wnikania w szczegóły OK, przyjmijmy, że tak jest.
Ale teraz zatankowanie do pełna to możliwość przejechania powiedzmy 500 km do następnego tankowania, w tym czasie, ktoś kto jeździ na przysłowiowych oparach tankuje powiedzmy na 150 km, czyli w tym czasie odwiedza 3 x stację paliw. No to w tym momencie, to raczej on traci, bo :
1. czas - robi 3 x czynność, którą kto inny wykonuje 1 raz.
2. paliwo -  zjechanie do stacji, podjeżdżanie, gaszenie silnika, uruchomienie, włączenie się do ruchu.
To na pewno mu zje więcej paliwa niż zaoszczędzone 5 ml, bo nie tankował do pełna.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Styczeń 2013, 20:35:17 »
Ja tam też wole tankować częściej i to mimo, że jeżdżę na gazie. Zawsze leję do pełna gazu jak już spada ponizej połowy czyli tak za ok 50zł. Paliwa też starałem się trzymać połowę zbiornika ale teraz w zimę raczej do 1/4 bo szkoda lać więcej.  Oszczędzam więcej jednak na karcie orlenu -8gr przy zakupie  paliwa czyli więcej niż owe zmniejszanie spalania od mniejszej wagi i świateł dziennych.

Offline Andy

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Styczeń 2013, 15:21:48 »
Cytat: 771025
Cytat: "jmtotaszek"

Jazda z pełnym bakiem to zwiększone obciążenie, co może przyczynić się do zwiększenia spalania o powiedzmy 5ml na 100 km, bez wnikania w szczegóły OK, przyjmijmy, że tak jest.
Ale teraz zatankowanie do pełna to możliwość przejechania powiedzmy 500 km do następnego tankowania, w tym czasie, ktoś kto jeździ na przysłowiowych oparach tankuje powiedzmy na 150 km, czyli w tym czasie odwiedza 3 x stację paliw. No to w tym momencie, to raczej on traci, bo :
1. czas - robi 3 x czynność, którą kto inny wykonuje 1 raz.
2. paliwo -  zjechanie do stacji, podjeżdżanie, gaszenie silnika, uruchomienie, włączenie się do ruchu.
To na pewno mu zje więcej paliwa niż zaoszczędzone 5 ml, bo nie tankował do pełna.

Nie wiem skąd wzięliście te 5ml :) Przy małych silnikach wożenie kilkadziesiąt kilo więcej pociąga za sobą jednak większe spalanie - to tak jakby wozić np. cały czas swoja nastoletnia córkę :) Oczywiście nie są to jakieś ogromne różnice, ale jednak. W poradnikach oszczędnej jazdy i zmniejszania spalania oczyszczenie bagażnika i zmniejszanie wagi całkowitej samochodu jest priorytetem. Tu trochę, tam trochę i się zbiera.
Co do tankowania - jak stacje ma się po drodze żaden problem zatankować, no chyba, ze ktoś ma życie w biegu. Włączenie się do ruchu i zapalanie silnika na stacji, no cóż, a ile razy w ciągu dnia robisz to normalnie, na ulicach? :-) Nie przesadzajmy z tym wyjazdem ze stacji.
Osobiście nie tankuje pełnego zbiornika, ale nie z racji spalania, bo nogę i tak mam bardzo ciężką i silnik nie ma lekko ze mną, ale z tak prozaicznego powodu, ze łatwiej mi zapłacić 2x100 zl niż 1x200 :-) jakoś mniej boli, chociaż to to samo...

SzybkiJasiek

• Gość
[Getz] Rezerwa, kiedy się zapala ?
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Maj 2015, 20:44:16 »
Siemanko.
Mam od kilki tygodni Getza, w instrukcji zobaczyłem, że Hyundai ma kontrolkę rezerwy, ale kiedy się ona załącza ? Miałem już wskazówke troszkę poniżej "E", ale rezerwa się nie zapaliła.
Kiedy u Was się zapala rezerwa,? Bo boję się, że nie może mi nie działa kontrolka.