Autor Wątek: Accent 2007 z USA. Czy warto ?  (Przeczytany 4378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

janicq

• Gość
Accent 2007 z USA. Czy warto ?
« dnia: 12 Luty 2009, 21:13:15 »
Witam.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników samochodów marki Hyundai i nie tylko. Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że nie ostatni.
A więc przejdę do rzeczy. Ze względu, że mój samochód psuje się coraz częściej, postanowiłem kupić coś na zamianę. Po namowach kolegi wybór padł na Hyundaia. Kolega ma Pony z 92r w automacie i jak do tej pory autko sprawuje się doskonale. Znalazłem samochód, dostałem na niego kredyt a teraz jadę go już tylko obejrzeć i podpisać ( jeśli będzie wszystko OK ) umowę.
Jest to Hyundai Accent z 2007 r. Automat, pojemność 1.6 L , 16V, 17800 km na liczniku.
 http://moto.allegro.pl/item550707494_hyundai_accent_2007r.html
Autko było puknięte w tył, zostały wymienione lampy i klapa bagażnika - tak mi powiedział sprzedawca. Po samochód jadę w sobotę, umówiony też jestem na miejscu w salonie Hyundaia na dokładne sprawdzenie samochodu, łącznie ze zbierznością.

I teraz moje pytanie.
Czy wiecie może, czy ten samochód jest taki sam jak wersje europejskie. Tzn czy nie będzie np problemów z częściami do niego ? Oglądałem taki sam, tylko że EU i wydają się takie same, przynajmniej jeśli chodzi o wygląd, deske rozdzielczę itp.
A kolejne pytanie dotyczy skrzyni biegów. Czy ma ktoś może taki samochód z automatem, jak to działa, czy nie ma z tym problemów itp.

Z góry dziękuję za pomoc i jeszcze raz pozdrawiam wszystkich na forum.

Z poważaniem - janicq

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Luty 2009, 21:28:30 »
Witam. Myślę, że warto choćby z tego względu, że będzie lepiej wyposażony. Martwi mnie jedynie to uszkodzenie z tyłu deklarowane przez sprzedawcę. Przed podpisaniem umowy proponuję otworzyć bagażnik i kazać wyjąć koło zapasowe ze wszystkimi wykładzinami z dna bagażnika i zobaczyć jakiego rozmiaru były uszkodzenia. Jeśli podłoga nie była zagnieciona i później prostowana, to tylko brać bez żadnych skrupułów. Co do automatycznej skrzyni biegów, to ja osobiście jestem wręcz zachwycony, tyle tylko, że poruszam się innym modelem Hyundaia. Ciekawe, czy ma tempomat? Pozdrawiam Igor.

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Luty 2009, 22:44:13 »
IgoReCzeK Ty masz tiptronic’a F4A42-2 [4 biegi]

Accent 2007 skrzynia stopniowa (z konwerterem) A4AF3 [4 biegi] montowana od 2000r.

Automatyczne skrzynie pochodzą od Mitsubishi

janicq

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Luty 2009, 23:02:38 »
Dzięki za odpowiedź. A nie wiesz, czy można coś gdzieś poczytać o tym typie skrzyni, bo w internecie nic nie moge znaleźć.

Pozdrawiam - janicq

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Luty 2009, 23:12:09 »
Czy sprzedający objaśnił termin „Niskie średnie spalanie paliwa”?
Jak dla mnie to będzie 7,5-9,5L/100km.

Co do skrzyni to wiele materiałów w necie nie ma, tak jak ze wszystkim dopóki człowiek czegoś nie zrobi to będzie działać.

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Luty 2009, 23:39:07 »
Cytat: "janicq"
17800 km na liczniku

17800 mil :) ale to i tak malutki przebieg. Ja bym sie nie martwil o ta skrzynie bo spokojnie bezobslugowo kilkukrotnie wiekszy przebieg zrobi niz jest w tej chwili na liczniku. (O ile bedzie sie o nia dbac i prawidlowo uzytkowac :-) Jak ze wszystkim: jak dbasz, tak masz :) )

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Luty 2009, 12:28:55 »
Cytat: "janicq"
czy można coś gdzieś poczytać o tym typie skrzyni, bo w internecie nic nie moge znaleźć.

Witam. janicq, masz na myśli informacje praktyczne czy stricte mechaniczne? Jeśli chodzi o te pierwsze, to mogę coś pomóc w przeciwieństwie do drugich. ;-) Pozdrawiam Igor.

janicq

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Luty 2009, 13:39:25 »
Jeśli chodzi o wiadomości praktyczne, to mam pojęcie. Co prawda nie mam jeszcze Hyundaia, ale mam Audi A4 (stopniówka) i Forda Fieste ( skrzynia bezstopniowa - tzw CTX ). Bardziej chodzi mi o informacje odnośnie bezawaryjności, częstości wymiany oleju itp. No i czy ta skrzynia to ta sama, którą montują w europejczykach.

Pozdrawiam - janicq

Bambrych

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marzec 2009, 21:04:55 »
Ja mam amerykańca z 2004 roku.
Co do skrzyni to nie powinno być problemów mam zrobione 60k i działa całkiem nieźle, ale czy to ta sama skrzynia którą montują w europejczykach to ci nie powiem. Jak dzwoniłem do Hyundai Witpol do Pszczyny popytać się, to koles powiedział że pierwszy raz spotyka sie z Accentem w automacie.

No i niskie spalanie to mniej więcej 9 litrów w trybie mieszanym, na trasie przy 120 jakieś 8 litrów.

[ Komentarz dodany przez: weryfikator.kont: 2009-03-03, 22:41 ]
Proszę o używanie opcji edytuj i nie pisania posta pod postem w kilkuminutowych odstępach czasowych.

kml

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marzec 2009, 18:54:02 »
Lepiej sprawdź jak jest z dostępnością części do tego samochodu bo może być wesoło, że aż boli. Poza tym nie zbiezność tylko GEOMETRIA i najlepiej zrobić geometrię PODWOZIA.

Nie miałem do czynienia z tym samochodem w autoamacie ale widząc skrzynie manualne to bym się po prostu bał, ze to jest jakiś wynalazek. Poza tym popytaj dokładnie co to jest za skrzynia, zapewne pochodzi z innego samochodu i czy ew ktokolwiek bedzie w stanie to naprawić.

I na koniec, BARDZO DOKŁADNIE sprawdz tył bo lekka stłuczka to moze być szkoda całkowita w USiA. Weź VIN samochodu i sprawdź w carfaxie tam powinno byc wszystko opisane.

Samochód jest ciekawy ale już mi się nie pododoba rozwalona uszczelka w drzwiach, komus sie nie chciało pryskać na zimę gumek. Jakkolwiek lubie mojego accenta to następne bym nie kupił a wersji z usia bym się bał po prostu.

I na koniec coś totalnie ode mnie: uważam, ze buda w 2 była dużo ładniejsza niż obecne :mrgreen:

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marzec 2009, 21:24:35 »
Cytat: "kml"

Nie miałem do czynienia z tym samochodem w autoamacie ale widząc skrzynie manualne to bym się po prostu bał, ze to jest jakiś wynalazek. Poza tym popytaj dokładnie co to jest za skrzynia, zapewne pochodzi z innego samochodu i czy ew ktokolwiek bedzie w stanie to naprawić.

Wszystkie Accenty III "amerykańskie" mają skrzynię automatyczną. Ja to bym się bał jakby on miał skrzynię manualną i był z USA! Bardzo żałuję, że nie można było kupić w polskim salonie nowego z automatem. Teraz codziennie brnąc przez warszawskie korki zastanawiam się o ile mniej by się męczyły mi nogi przy skrzyni automatycznej.
Z różnic na co dzień: w amerykańcu pokrętło obok kierownicy zmienia jasność podświetlenia zegarów. W wersji europejskiej to samo pokrętło służy do regulacji wysokości reflektorów. Nie wiem jakie są możliwości dodania regulacji ich wysokości w amerykańskim. Zapewne wymiana reflektorów (to oczywiste - muszą być asymetryczne) ale co jeszcze?

I na koniec coś totalnie ode mnie: uważam, ze buda w 2 była dużo ładniejsza niż obecne :mrgreen:

Tu bym się zupełnie nie zgodził ale każdy ma inny gust :D

kml

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marzec 2009, 21:30:50 »
Cytat: "vesoly"
Ja to bym się bał jakby on miał skrzynię manualną i był z USA! Bardzo żałuję, że nie można było kupić w polskim salonie nowego z automatem

Powiem tak, jeżeli automaty byłby porównywalny z manualem jakiego ja mam to porażka to jest za mało powiedziane. Jeżeli to ma być taka skrzynia która szarpie etc to ja dziękuję. Nawet w nowych i30 jest źle a co dopiero mówić o accencie....

Zapewne wymiana reflektorów (to oczywiste - muszą być asymetryczne) ale co jeszcze?

A tam nie ma w ogóle regulacji świateł? Myślałem, że to po prostu MUSI być w nowym samochodzie...

u bym się zupełnie nie zgodził ale każdy ma inny gust

Masz całkowitą racje, ale mój i tak jest ładniejszy :lol: <rotfl> A propos to OKRUTNIE podobają mi się wszelkiego typu przetłoczenia na samochodzie i w 2 jest i całkiem sporo a później to raczej gładko :(

Jedna rzecz, której nie mogę przebolec w accencie to fakt, że były tam same małe silniki no i ta cholerna skrzynia z innej epoki :(

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Marzec 2009, 20:49:09 »
A tam nie ma w ogóle regulacji świateł? Myślałem, że to po prostu MUSI być w nowym samochodzie...

Witam. Regulacja jest, ale mechaniczna ( manualna ). Oddzielne pokrętło lewo-prawo i góra-dół. W wersjach amerykanskich nie ma elektrycznej regulacji poziomu reflektorów. Trochę to dziwne, bo uważam, to za bardzo praktyczne rozwiązanie, ale u mnie też tego nie ma. Pozdrawiam Igor.

kml

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marzec 2009, 20:53:23 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Oddzielne pokrętło lewo-prawo i góra-dół. W wersjach amerykanskich nie ma elektrycznej regulacji poziomu reflektorów

Ale GŁUPI ci amerykanie :roll:

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Marzec 2009, 20:13:52 »
Ale GŁUPI ci amerykanie

Witam. W tej kwestii akurat mało praktyczni, za to samochody produkowane na tamten rynek posiadają dobrze zestrojone instalacje audio ( przynajmniej jeśli chodzi o Hyundaia ). W Europie jest raczej z tym kiepskawo szczególnie przy starszych modelach. Pozdrawiam Igor.