Autor Wątek: [i40 VF] i40 - Pierwsze wrażenia.  (Przeczytany 79704 razy)

Konrad

• Gość
[i40 VF] i40 - Pierwsze wrażenia.
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Luty 2013, 21:17:46 »
Ja mam wsadzony zestaw Kenwood Dnx 5280bt. Jestem bardzo zadowolony, głośniki cóż, może kiedyś wymienię.

Offline mr.?

• Giełda
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Luty 2013, 11:33:35 »
Cytat: "Iktorn"
Przy odbiorze mojego autka pytałem także o zchipowanie silnika w ASO i nie ma problemów ze zrobieniem tego. Pytanie tylko jaka jest różnica między ich robotą a chipem V-techa, wiecie może ?

Czy mógłbyś napisać, które ASO udzieliło Ci tych informacji? Ja dzwoniłem do Ifamex'u w Warszawie i powiedzieli, że chipowanie nie wchodzi w grę, bo natychmiast następuje utrata gwarancji.

PS
Mój i40 stoi na blacharni :-(
Jakaś kobieta straciła panowanie nad swoim autem i przywalił w lewy bok mojego, ech szkoda gadać  :evil:

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Luty 2013, 20:01:48 »
W Poznaniu w ASO przy salonie, w którym kupowałem auto  (szczegóły na pw) . Auto traci gwarancję producenta (jak w innym ASO się zorientują po podłączeniu po komputer) i przejmuje ją jednocześnie ASO czipujące auto. Problem jaki może się pojawić - w innym ASO mogą odmówić naprawy gwarancyjnej.
Co do spalania w cyklu mieszanym mam ok. 6,5l/100.
Irytuje mnie jedna rzecz w autku - łatwo przełączając kierunkowskazy włączają mi się światła drogowe (jest bardzo mały ruch potrzebny by ta sytuacja się wydarzyła). Może mam inne nawyki po starym aucie. Wam też się takie sytuacje przydarzają ?

Przykra sytuacja Ci się przydarzyła  :-/

Cytat: "mr.?"

Czy mógłbyś napisać, które ASO udzieliło Ci tych informacji? Ja dzwoniłem do Ifamex'u w Warszawie i powiedzieli, że chipowanie nie wchodzi w grę, bo natychmiast następuje utrata gwarancji.

PS
Mój i40 stoi na blacharni :-(
Jakaś kobieta straciła panowanie nad swoim autem i przywalił w lewy bok mojego, ech szkoda gadać  :evil:
.

Offline mr.?

• Giełda
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Luty 2013, 09:27:55 »
Cytat: "Iktorn"
W Poznaniu w ASO przy salonie, w którym kupowałem auto  (szczegóły na pw) . Auto traci gwarancję producenta (jak w innym ASO się zorientują po podłączeniu po komputer) i przejmuje ją jednocześnie ASO czipujące auto. Problem jaki może się pojawić - w innym ASO mogą odmówić naprawy gwarancyjnej.
Co do spalania w cyklu mieszanym mam ok. 6,5l/100.
Irytuje mnie jedna rzecz w autku - łatwo przełączając kierunkowskazy włączają mi się światła drogowe (jest bardzo mały ruch potrzebny by ta sytuacja się wydarzyła). Może mam inne nawyki po starym aucie. Wam też się takie sytuacje przydarzają ?

Wiedziałem, że to zbyt piękne aby było prawdziwe :)

Jeszcze mi się nie zdarzyło przez przypadek włączyć świateł podczas włączania kierunkowskazów. Przy okazji wizyty w ASO zgłoś problem z manetką i niech wymienią Ci na nową --> powiedz, że zapewne robi się zwarcie.

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Luty 2013, 10:41:57 »
Cytat: "mr.?"

Jeszcze mi się nie zdarzyło przez przypadek włączyć świateł podczas włączania kierunkowskazów. Przy okazji wizyty w ASO zgłoś problem z manetką i niech wymienią Ci na nową --> powiedz, że zapewne robi się zwarcie.

To nie jest raczej zwarcie. Przy włączaniu kierunkowskazów jak (chyba) nie jestem precyzyjny w ruchu dłonią, to przy okazji lekki ruch do przodu i długie już włączone. Generalnie w poprzednim aucie skok na manetce do włączenia długich był dość długi, tu jest krótki i może stąd problem (kwestia przyzwyczajania ? )

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Luty 2013, 11:22:36 »
Mam trochę inny model Hyundai'a, ale z kierunkowskazami mam podobnie. Kilka lub kilkanaście razy zdarzyło mi się włączyć światła długie przy włączaniu kierunkowskazu. Zbyt szybki i nieprecyzyjny ruch ręką i do tego w ciągu dnia nie widać zapalonej kontrolki. Dopiero reakcja innych kierowców zwraca mi uwagę na zapalone długie.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Luty 2013, 21:52:09 »
To nie jest wina auta.... bardziej kierowcy ;-)
Już paroma różnymi autami się kulało w życiu i tu akurat nie widzę jakiejś nadmiernej podatności na "samoistne" czy też przypadkowe włączanie.
Jak czasami musiałem zapier...ć  rękami szybciej niż nadążała "koordynacja" to zdarzało mi sie w różnych autach np  wycieraczkę włączyć. Ale to nie była wina przełącznika tylko moja.

Z tym chipsem to jednak bym się podpytał serwisu. Box, jak wypięty i nie skumają OK, ale chips... Jak dasz serwisowi zarobić (jak to seat robił i za 3 tysie TDI czipsował na 130 KM) to się może i zgodzą, ale program poza serwisem - żeby potem zdziwienia nie było.

Pozdro

sdaron

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Luty 2013, 23:33:26 »
Witam , mam przejechane 39tys. km w marcu stuknie mi rok.
Spalanie :
miasto 8L
trasa 5L (średnia prędkość 100km )
trasa 8L (autostrada niemcy 180-190km )
średnia wychodzi mi zawsze ok 7L

Jak na automat z tak małym silniczkiem to moim zdaniem wyniki są rewelacyjne.
Rekord na jednym baku 1060 km ( głównie trasa )
Polecam wszystkim tą skrzynię automatyczną , jest szybka , zero zamulenia , biegi przełącza błyskawicznie.
Na maxa poleciałem 205km ale dużo zależy od jakości naszego paliwa.

Wymiana na gwarancji:
- reflektory przednie ( błąd AFLS )
- kierownica ( skóra zaczęła się łuszczyć )
- szyba lewa przednia 2x ( coś ją rysowało wewnątrz drzwi jakaś kostka się poluźniła )
- tarcze i klocki hamulcowe przód ( po wymianie 30tys klocków w aso nagle tarcze zaczęły mi bić, okazało się że się skrzywiły )

Ogólne wrażenia z jazdy pozytywne, trochę trzeba się przyzwyczaić do podsterowności ale komputer zaraz bierze się do roboty i wszystko jest OK, tylko opony strasznie się ścierają :-)

pozdrawiam wszystkich użytkowników i40-tek

Offline bomen

• HKP
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Luty 2013, 20:00:21 »
Witam
Jestem właśnie przy wyborze silnika do i40

I o ile byłem zdecydowany na benzynę (bo robię około 12kkm rocznie - głownie po mieście), to teraz zaczyna się obawiać o spalanie. W końcu skoro zamiast obiecanych 5.5 mamy 8 w dieslu, to w benzynie z 9 może wyjść 13.

Jeździ może ktoś wersją 177 KM ? Jak tam ze spalaniem?

Albo odwrotnie - ktoś może dieslem jeździ dużo po mieście i podzieli się uwagami co do użytkowania auta z DPF?

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Luty 2013, 09:21:40 »
Biorąc pod uwagę warunki zimowe u mnie spalanie w mieście to ok.6,5-7l. Natomiast co do DPFu w mieście - jak przedmucha się co jakiś czas auto w trasie, to nie powinno być problemu. Natomiast przy tym przebiegu co będziesz kręcić - 12tyś. km brałbym benzynę i to chyba 1,6l.
Pytanie inne - co masz na myśli jeżdżenie po mieście.  Miasta są różne ;) i np. jazda po Poznaniu może oznaczać jazdę po autostradowej obwodnicy miasta.

Offline bomen

• HKP
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Luty 2013, 22:56:16 »
Akurat dealer miał jeszcze 2 auta z 2011 z czego jeden to 2 litrowa benzyna, a drugi to 135KM diesel. Wiec musiałem albo brać co jest, albo grubo dopłacać do rocznika 2012.

Wygrała benzyna i zobaczymy jak będzie dalej, bo na razie komputer zatrzymał się przy 13litrach/100km.  I pewnie tak zostanie, bo strasznie ciężko mi się przestawić na wrzucanie biegów sugerowanych przez komputer. Kto to widział wrzucać 5  bieg przy 60km/h ?

Offline Mike82

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Luty 2013, 00:19:41 »
bomen, gratuluję zakupu no i szczęścia, bo nowe auta z 2011 r. rzadko można spotkać u dealerów a cena takich samochodów jest atrakcyjna. Spalanie powinno się zmniejszyć w miarę upływu czasu, pamiętaj że silnik jest na dotarciu przy nowym samochodzie. Moja Sonata z 2008 pali w mieście niewiele mniej. Przy Twoich rocznych przebiegach da się przeżyć taki pobór paliwa, zresztą wolnossące benzyniaki są teoretycznie najmniej awaryjne. Z kolei turbodiesle co do zasady lepiej znoszą jazdę w trasie niż na krótkich odcinkach pokonywanych w mieście. 5 bieg przy 60 km/h to nadgorliwość ale przy 70 km/h, nie powiem zdarza mi się wrzucać "piątkę" :-)

tipsi

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Marzec 2013, 21:22:43 »
Cytat: "bomen"
Witam
Jeździ może ktoś wersją 177 KM ? Jak tam ze spalaniem?

Rozmawiałem z jednym Ukraińcem, który jeździ 177 KM z AT i jęczy, że strasznie dużo pali - przeciętnie 11 l (mieszany). Ale i tak bym taki brał ;)

przekop

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Marzec 2013, 13:02:17 »
Witam.
Mam i40 od lipca. Spalanie wskazane przez komputer faktycznie bywa przekłamane. U mnie aktualnie waha się około 6. Auto jeździ głównie w trasach >100 km.
Z usterek załapałem się na AFLS - czekam na lampy już około miesiąca. Wymienioną mam też 1 tylną lampę, która zaparowała.

Od wczoraj samochód stoi w serwisie w Warszawie na Wawelskiej. Nie odpalał, zachowywał się jak rozładowany. Serwis telefonicznie twierdził, że to nie akumulator. Po przyjeździe assistance, auto jednak uruchomiło się na kablach. Dziś ma się wyjaśnić co mu dolegało.

Przy okazji muszę pochwalić Assistance Hyundai'a. Po przyjęciu zgłoszenia oddzwonili w 5 minut, kolejne 15 czekałem na przyjazd.

Nie podoba mi się za to serwis z Wawelskiej. Mam wrażenie, że za każdym razem gdy z nimi rozmawiam, próbują mi udowodnić "że się nie znam". Gdy pierwszy raz do nich przyjechałem, to sami zachowywali się jakby pierwszy raz mieli do czynienia z i40.

Czy załapał się już ktoś na pierwszy przegląd w ASO? Gdzie i ile sobie za niego liczą?

Konrad

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Marzec 2013, 09:23:44 »
#przekop, miałem już dwa przeglądy (tzw. mały po 15 i duży po 30) + wymianę oleju po 5 tys. W Radomiu za duży przegląd (czyli standardowe rzeczy) zapłaciłem 938zł brutto. Auto miało jeszcze 30% klocków, więc pewnie w kwietniu sprawdzę również cen tej usługi.

W przeciągu 14 miesięcy pokonałem 35 tys. km. Średnie spalanie w jeździe mieszanej (z niewielką przewagą miasta) - stan na dzień dzisiejszy 6.8l/100km.

Serwis, to bardzo złożona sprawa, jak wiesz pracują tam ludzie, fakt nie każdy serwis widział i40 i w wielu miejscach auto to budzi przestrach, podziw i ślinotok. Osobiście mogę polecić serwis w Radomiu - serwisują dwie i40 i mają też swoje demówki. Jak czegoś nie wiedzą to się dowiadują! A z Warszawy przyjedziesz w 50 minut.