Masz oryginalny korek? Jak chcesz moge porobić fotki że u mnie jest mniej na zimnym, więcej na ciepłym
Miałem oryginalny a później zamiennik o identycznych parametrach. Pomimo usilnych prób nigdy nie zauważyłem żeby poziom płynu w zbiorniku był inny w zależności od temperatury.
W samochodach gdzie do zbiornika dochodzą 2 rurki a nie jedna lustro płynu podnosi się ewidentnie i to nie podlega żadnej dyskusji.
Jaki jest sens robienia tego na ciepłym silniku? powietrze zostanie u góry tak więc spokojnie da się dolać na zimnym, a zmieści się więcej, oraz ZNACZNIE bezpieczniej.
Zapytaj się osoby, która projektowała ten układ dlaczego jest tak, że trzeba to robić na ciepłym żeby pozbyć się powietrza. Raz miałem problem z korkiem od chłodnicy, który puszczał płyn do zbiornika i dolewanie na zimnym NIC nie dawało. Nowy korek i odpowietrzenie na ciepło definitywnie rozwiązało sprawę. Odpowietrzanie układu "na ciepło" nie objawiło się żadną usterką ani problemem do chwili obecnej.
Mechanika nie znam, ale mógłbym naprawde dużo różnych historii podać o ASO (i nie tylko), choćby o problemach z wymianą oleju w ASO, itd.
Akurat Dominiak jest naprawdę ogarnięty jeżeli chodzi o hyumobile a do tego typ jest bardzo sprawny jak przychodzi do roboty.
Sam sobie przeczysz, po co dolewać do zbiorniczka skoro to tylko niepotrzebny płyn?
MAX jest po co? zeby zobaczyc że płyn trzeba wylać? A zbiorniczek po to żeby nie rozlewać płynu po ulicy
Ja dolewam pod maxa bo zawsze wszystkie płyny ustrojowe lubię mieć pod maxa, ale jestem skłonny się założyć, że mając płyn na min nic się nie stanie.
Ten zbiornik nie robi nic innego poza łapaniem nadmiaru.
Jak wiesz korek jest zaworem bezpieczeństwa, który po osiągnięciu krytycznego ciśnienia otwiera się tak aby płyn przelał się do zbiornika. Teraz powiedz mi proszę w jaki sposób płyn cofa się ze zbiornika do chłodnicy skoro nie ma powrotu? Co generuje podciśnienie w ciśnieniowym układzie chłodzenia accenta LC?
[/quote]Sam sobie przeczysz, po co dolewać do zbiorniczka skoro to tylko Wg Twojej wersji w Accencie jedyną opcją sprawdzenia poziomu płynu jest odkręcenie korka chłodnicy i zajrzenie do chłodnicy.[/quote]
Moim zdaniem zbiornik jest po to żeby widzieć iż płyn się przelewa z chłodnicy. Przez te wszystkie lata ANI RAZU nie ubyło mi płynu ze zbiornika wyrównawczego. W mojej wersji accenta podstawowym wskaźnikiem sprawności układu chłodzenia jest wskaźnik na desce. Jeżeli wskazówka stoi inaczej niż idealnie na środku to wtedy trzeba się sprawą interesować. To samo ze zbiornikiem do łapania płynu: jeżeli poziom się podniesie to wtedy trzeba sprawdzić co się dzieje.