Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Jaki napęd 4x4?

<< < (5/19) > >>

jaclwapl:
rokiluk piszesz tylko czytałem, czytałem, czytałem.... proponuje wsiąść do innego Santka rocznik do 2003 z takim napędem i sprawdzić na własnej skórze jak to jest. Mi też się koło kręci tak jak volcan pisze. Poza tym wyraźnie słyszę (mam TCS) i czuję drugą oś działającą od razu a nie po jakiś kilku sekundach. Poza tym na śliskim asfalcie nie udało mi się jeszcze zerwać laczków gdy włączam się do ruchu (gaz do dechy i samochód pewnie jedzie bez zastanowienia) co przy takim samochodzie jest raczej niemożliwe przy napędzie tylko na przód więc napęd 4x4 działa stale. Moim zdaniem tak właśnie ma być w tych samochodach. Na tyle ile rozmawiałem z innymi użytkownikami to mają tak samo więc albo tak ma być albo wszyscy mamy "coś zepsute".... Santek ma stały napęd 4x4 standardowo 60/40 i koniec. Nic się nie dołącza, nic nie odłącza. Zawsze 4x4 60/40 bez względu na prędkość, masę kierowcy czy perfumy pasażera.
rokiluk, może po prostu u Ciebie coś jest nie tak i załącza się po 1-2 sek.
Tak jak pisze volcan to gdyby załączał się po ok 1-2 sek to była by masakra bo już wychodzisz z poślizgu a tu naglę tył dostaje kopa i lądujesz w najlepszej opcji w rowie.

felkner:

Arni71:

--- Cytat: "felkner" ---tu na filmiku widać jak działa napęd :

//www.youtube.com/watch?v=wdLjBnI_fEM
--- Koniec cytatu ---

Chyba źle trafiony przykład - to jest santek po lifcie a one mają włącznik 4x4 i w nim napęd działa trochę inaczej - chyba że kolega chciał zademonstrować jak to powinno wyglądać  :-)

volcan:

--- Cytat: "Arni71" ---
--- Cytat: "felkner" ---tu na filmiku widać jak działa napęd :

//www.youtube.com/watch?v=wdLjBnI_fEM
--- Koniec cytatu ---

Chyba źle trafiony przykład - to jest santek po lifcie a one mają włącznik 4x4 i w nim napęd działa trochę inaczej - chyba że kolega chciał zademonstrować jak to powinno wyglądać  :-)
--- Koniec cytatu ---

Tutaj jest lepszy przykład - auto jest ewidentnie przed liftem. W pewnym momencie widać nawet jak kręci sama tylna oś.
BTW - poszukuję takiego orurowania przedniego, jak ma autko przedstawione na filmiku :)

//www.youtube.com/watch?v=kypnk6jTVGo

krzywydg:
Siema podłacze sie do tematu ;) A powiedzcie mi czy da sie przerobić 2wd na 4wd?? czy skrzynia jest taka sama i np wysarczy reduktor, komp, wał i dyfer??

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej