Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Jaki napęd 4x4?
volcan:
--- Cytat: "zeeb" ---Kwestia napędu była roztrząsana jeszcze na starym forum :) gdzie ustalono iż wersja 4WD (SM) ma stały napęd do 50 km/h po czym następuje automatycznie odpięty tył aż do momentu uślizgu przedniej osi.
--- Koniec cytatu ---
A to wszystko (tyle, że ok. 40 km/h) w autach po lifcie - po 2004 roku. Te wcześniejsze (z napędem zaprojektowanym przez firmę Puch) mają stały napęd z wyjściowych podziałem momentu przód / tył = 60/40. W razie uślizgu któregoś koła podział ten się zmienia aż do praktycznie 100/0 lub 0/100. Do tego dochodzą jeszcze wersje z LSD (większość lepiej wyposażonych aut - poza autami z rynku amerykańskiego - tam LSD praktycznie nie występowało).
rokiluk:
Witam, znawcą tematu nie jestem, ale jak kiedyś drążyłem to np. mój Santa Fe 2.7 4WD z 2001r. posiada sprzęgło wiskotyczne, które załącza tylną oś gdy wystąpi uślizg przedniej osi (czyli różnica obrotów pomiędzy przednią a tylną osią). Ten rodzaj napędu nie ma możliwości proporcjonalnego rozdziału "mocy" napędowej. Jest to najprostrze automatyczne włączanie 4x4.
volcan:
--- Cytat: "rokiluk" ---Witam, znawcą tematu nie jestem, ale jak kiedyś drążyłem to np. mój Santa Fe 2.7 4WD z 2001r. posiada sprzęgło wiskotyczne, które załącza tylną oś gdy wystąpi uślizg przedniej osi (czyli różnica obrotów pomiędzy przednią a tylną osią). Ten rodzaj napędu nie ma możliwości proporcjonalnego rozdziału "mocy" napędowej. Jest to najprostrze automatyczne włączanie 4x4.
--- Koniec cytatu ---
A jak masz auto na podnośniku i zakręcisz przednim lub tylnym kołem, to co się dzieje?
Wersje z elektronicznie dołączanym tyłem były produkowane dopiero od 2004 roku - a sprzęgło wielopłytkowe stosowane w napędzie Puch (czyli w autach do 2004 roku) pozwala na dość płynne dozowanie momentu napędowego. Tutaj można poczytać ciekawy opis budowy i zasady działania oraz przeznaczenia sprzęgieł wiskotycznych 8-)
ROTHMANS:
No jak mam auto na podnośniku i zakrce lewym przednim to kręci mi się tez prawe tylne :mrgreen:
volcan:
--- Cytat: "ROTHMANS" ---No jak mam auto na podnośniku i zakrce lewym przednim to kręci mi się tez prawe tylne :mrgreen:
--- Koniec cytatu ---
Czyli sprzęgło wielopłytkowe działa oraz nie masz mostu z LSD :)
Nawigacja
[#] Następna strona