Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] jazda po sniegu przy wlaczonym 4 wd lock
Probably:
--- Cytat: paweldwo ---
"Jak z włączonym 4lock wjedziesz na suchą nawierzchnię i skęcisz kołami to rozwalisz reduktor lub most jak kto woli osobiście niepolecam. "
Potwierdzam, zaraz po kupnie zacząłem eksperymentować, usiłowałem ruszyć na pełnym skręcie z włączonym 4lock....... opór i niezbyt przyjazny odgłos
........ również nie polecam :)
--- Koniec cytatu ---
kacza23:
--- Cytat: "paweldwo" ---No hej
Z tego co mi iadomo to w Naszych modelach od 2006 /2010 napęd 4WD jest stały 50na50 coś jak quatro w audi lecz nie tak doskonałe.4 lock jest to blokada napedu różnicowegoego gdzie powoduje blokade obu kół tej samej osi które kręcą się jednakowa w tym samym kierunku.Ponadto producent przypisuje że można tego używać max do 30km/godzine i w blocie lub miekkim terenie.Jest to wszystko opisane w książce instrukcja obsługi pojazdu Hyundai sant fe.Ja jak kupiłem swóją santkę to pojechałem do Hyundai servis i pytałem się jak tego używać i podnieśli mi samochód pokazali który reduktor za co odpowiada jak i klawisz lock 4wd.
Jak z włączonym 4lock wjedziesz na suchą nawierzchnię i skęcisz kołami to rozwalisz reduktor lub most jak kto woli osobiście niepolecam.
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Kurcze to dobrze ze sie zapytalem. Ja mam automatyczna skrzynie biegow i niestety santke mam z francji i instrukcje niestety w jezyku francuskim jedyne co mi sie udalo (albo i nie) rozszyfrowac to ze dzialanie tempomatu. A caly czas myslalem ze jak to wcisne 4wd lock to po przekroczeniu 49 km/h systemi sie wylaczy. Kurcze nie mam skad takiej instrukcji nawet skombinowac czy pozyczyc
zkit:
Instukcje masz na tej stronie w zakładce "Download" "Santa fe"
kacza23:
--- Cytat: "zkit" ---Instukcje masz na tej stronie w zakładce "Download" "Santa fe"
--- Koniec cytatu ---
Niestety tam sa tylko do modelu 2001 -2006 a ja mam z 2008
paweldwo:
system lock działa wtedy kiedy naciskniesz klawisz i zapali sie kontrolka na liczniku po ponownym wcisknięciu system się wyłancza.
Poszukaj w internecie ja mam w języku szwedzkim ale kiedyś jak szukałem czegoś to trafiłem na instrukcję po polsku.
Nawigacja
[#] Następna strona