Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] jazda po sniegu przy wlaczonym 4 wd lock

<< < (3/3)

kacza23:
Poczytałem instruckję z Ix 35 (pewnie santa ma podobne rozwiązanie) i doczytałem się że blokada napędu można używać na błocie,sniegu, ogólnie trudnych warunkach ale auto gorzej powadzi się na zakrętach na twradej nawierzchni. Nie wolno dłuższy czas utrzymywać kół z dużymi obrotami np jak się zakopiemy, nie wolno dłuższy czas jeździć na zblokowanym układzie jesli występują zgrzyty i wibracje na zakrętach. I najważniejsze jest to że w ix 35 przy 30km/h zaczyna sięrozłączać a przy 40km/h całkowicie się wyłącza i auto zachowuje się jak 2wd. Czy potwierdzacie taki zapis w swoich książach instrukcji obsługi w santkach produkowanych od 2006r?

bartekzg:
o to sie zdziwiłem nie wiedziałem że santa ma inaczej rozwiązany naped  niz tucson.

roman_mis:
1.SantaFe II nie ma reduktora
2. 4WD Lock blokuje rozdział momentu po 50% pomiędzy osiami a nie powoduje,że kółka na tej samej osi kręcą się równo. - tu potrzebna byłaby blokada mostu a tego nie mamy
3 W Sanciaku 4wd jak wykryje poślizg kół przednich zaczyna przekazywać część mocy na tył czy 4wd Lock włączony czy nie.
4.Faktycznie zaczyna się wyłączać przy 30 km/h
5. Przy włączonej blokadzie i b. trudnym terenie często warto wyłączyć esp- nie specjalnie pomaga

niebrzydal:
Fakt to nie terenówka tu jest tylko blokada różnicy między osiami a nie kołami, ale za to esp działa podobno jak blokada bo w momencie kiedy uniosą ci się kółka po przekątnej to esp zablokuje te bez przyczepności i jedziesz dalej. Gdy nie masz esp to tylko traktor pomoże :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej