Forum > Zakup Hyundaia
KUPNO - Sonata
ANIOŁ:
Wszystko zależy od stanu silnika i umiejętności gaziarza. Tutaj około 3k trzeba dać, taniej wg mnie byłoby niebezpiecznie, chyba, że to ojca brata konia syn i po znajomości. Sprawdziłbym też, czy nie ma przypadłości jak ze sprowadzanymi 2.4, że prawie wszystkie mają poobroacane/ponaprawiane panewki na 3 lub 4 garze. Z tego właśnie powodu zrezygnowałem z benzy i wziąłem diesla.
mirasz75:
To w 2.0 tez wystepuje problem z panewkami?. Nikt na forum nie wspominal o tym.
Monter:
Witam Szacowne Grono miłośników Hultajów . No niestety moja Sonia dokończyła zywota w kraksie i została sprzedana na złomowanie. Szukam nastepcy Soni i jest tylko jedna słuszna droga a wiec Sonatka 05-09. Jaką wybrać / z jaką skrzynią biegów ? silnik 2,4/161 to jest mój wzór a jak przedstawiają sie skrzynie automatyczne w Soniach ? proszę o info w tym temacie.
kosmos2011:
Jest taki Dział Zakup Hyundaia.
Temat Zakup Sonaty.
Na dole pod tematami jest możliwość szukania tematów po tagu [Sonata NF] i tam jest szereg tematów o "wzorze" ostatni z 23-12-2016 użytkownika kobus
ASB w 2,0 i 2,4 to 4 -biegi Mitsubishi F4A42, w 3,3 5-biegów.
LPG- luzy zaworów regulowane za pomocą wymiennych popychaczy.
Sposób kompensacji luzów zaworowych (często zaniedbywana czynność eksploatacyjna) powoduje że przy oględzinach warto sprawdzić ciśnienie sprężania.
bolo:
Witam panowie.
Z motoryzacji jestem raczej zielony, co prawda w swoim aucie umiem zmienić olej z filtrem, żarówkę, cewkę czy tam inne drobne naprawy. Ale reszta to mechanik.
Zastanawiam się bardzo poważnie nad zmianą Peugeot 206 99' benz + lpg.
Szukałem sporo, Sonata wpadła mi w oko. Model III polift. Ładniejsza linia jak dla mnie niż IV. Jaki silnik najlepszy? Skrzynia automat polecana, ale co w przypadku jak coś się popsuje? Jak w przypadku sprzęgła przy manualnej (koszty naprawy?).
Minus taki, że to bardzo mało popularny model :-/ Jak jest z dostępnością części do tego modelu? Filtr oleju np. dostanę od ręki, czy za 100pln będę musiał ściągać? Rozrząd, hamulce, części zawieszenia, kable, świece, cewki. Jak z tym wygląda? Boje się, że zaiwestuje, a później eksploatacja mnie zeżre. W takim wypadku zastanawiam się czy nie lepiej kupić Stilo czy Aster/Vectre :mrgreen:
Nie ukrywam, eksploatacja Peugeota jest dość tania. Minusem był fakt, że sprzęgło, uszczelka pod głowicą, cewka i sporo drobnych rzeczy swoje kosztowało. Czy nie zjedzą mnie koszta? Czasem czytam, jak to ludzie przez 50k km nie wymienili nic poza olejem i klockami hamulcowymi. A ja to już pół auta wymieniłem.
W ogłoszeniach są modele za 5-7 tys. zł. Warto na nie zwracać uwagę? Wymiana podstawowych rzeczy po zakupie, ew. opony - 2 tys. LPG 2,5 tys. Czyli za 10 000pln mam gotowe auto warte 5 tys. :/
O późniejszej odsprzedaży nie myślę. Jeździć 3-6 lat, aż zajechać do końca żywota.
Jakieś wstępne opinie nt. ogłoszeń? Wiszą jakieś na "czarnej liście"?
Nawigacja
[#] Następna strona