Forum > Zakup Hyundaia

KUPNO - Sonata

(1/52) > >>

bimki:
Witam,

od pewnego czasu szukam kolejnego auta i jestem prawie zdecydowany na Audi a6 w wersji C5 z 2004 roku. Ale większość ogłoszeń audi to niestety przekręty i po weryfikacji VINu wychodzą różne "kwiatki".
Dlatego właśnie chciałem poprosić Was o przekonanie mnie do Sonaty :)

Znalazłem coś tego typu:
http://otomoto.pl/hyundai-sonata-C24087256.html

poczytałem trochę opinii i mam sporo pytań. Nie odsyłajcie ze wszystkimi do google, bo trochę już poggoglowałem w ostatnie 2 dni:

1) czy automatyczne skrzynie w Sonacie są trwałe i czy ew. naprawa jest kosztowna? Mówię o modelach z roku 2007/2008
2) jaka jest blacharka w sonacie - czy jest to podwójny ocynk i będzie tak trwała jak Audi A6?
3) czy jest to auto, w którym naprawy są drogie, a części trudno znaleźć? Jeśli chodzi o audi, to myślałem o silniki 1.9 - bardzo popularnym. Tutaj jest CRDi, czy nie będzie trzeba szukać specjalisty, których jest np. mało, żeby dobrze naprawił?
4) czy ktoś może porównać komfort jazdy A6 C5 z Sonatą z rocznika 2007/2008?
5) Czy są jakieś roczniki Sonat, których należy unikać?
6) czy na forum jest ktoś, kto na podstawie VINu sprawdzi historię w ASO?
7) czemu tak mało sonat widać na ulicach? :) Wygląda na fajne autko - znajomy mechanik polecał, a widuje się to bardzo sporadycznie.
8) czy sonata ma coś takiego, że jak się popsuje, to trzeba wydać kupe kasy na naprawę?
9) w raportach spalania w internecie wyczytałem, że średnie spalanie dla 140 i 150 koni to 6.5 litra. Ile spala na trasie (130-150 km/h)?

pozdr

Edycja tytułu. tekla

IgoReCzeK:
Ad. 1 - są trwałe przy użytkowaniu zgodnie z instrukcją, naprawa nieopłacalna - wymienia się na używaną w dobrym stanie. Za nowy model, by były dane na temat awaryjności skrzyń. Poruszam się wersją EU4 i w internecie też będzie Ci trudno odszukać wzmianek o awaryjności ASB w Sonatach.
Ad. 2 - nie wydaje mnie się by Hyundai stosował gdziekolwiek podwójny ocynk, no chyba, że w modelach po 2010 roku. Jeżeli auto jest bezwypadkowe to 12 lat gwarantuję bez pryszcza, no chyba, że mieszkasz nad morzem.  ;-)
Ad. 3 - nie jest to popularny samochód i niektóre części trzeba sprowadzać z magazynu głównego w Belgii (tak mi coś świta), czas oczekiwania od 2 do 3 tygodni, ale wiele rzeczy (szczególnie zawieszenie) jest dostępne od reki, również w zamiennikach. CRDi są mało awaryjne w Hyundaiu, ale jak się coś stanie, to koszty są wysokie - jak przy każdym dieslu.
Ad. 4 - A6 nie jest klasą średnią, do której zalicza się Sonate, a mimo to komfort jazdy jest porównywalny pod względem twardości zawieszenia jak i głośności w kabinie. Bezapelacyjnie Sonata wygrywa w porównaniu z A4.
Ad. 5 - jak do tej pory nikt na forum nie dopatrzył się takiej zależności. Model przeszedł FL po 2008 roku i zmienił się trochę wystój wewnętrzny, producent dorzucił po parę kW do każdej wersji silnikowej zachowując ich dotychczasową "ekonomiczność".
Ad. 6 - nie wiem.
Ad. 7 - jest to marka niszowa w europie, a Sonata, Grandeur (Azera) czy Genesis są promowane w USA (Europa lubi mniejsze autka i silnikami od kosiarek). Nowa Sonata kosztuje ponad 100 tyś. PLN w Polsce - kogo stać na wydanie tylu pieniędzy na nieznany samochód?
Ad. 8 - na pewno wtryskiwacze, pompa, koło dwumasowe, myślę że są to te same części co w innych samochodach z dieslem.
Ad. 9 - nie wiem (nie mam warunków, by tak szybko jeździć i korzystam z LPG).

bimki:
Dzięki za wyczerpujące informacje - będę musiał poszukać czegoś na śląsku i zobaczyć auto na żywo.

Ad 1) ASB - jak w ogóle działa ta skrzynia? Czy to jest coś klasy DSG czy raczej odpowiednik mulitronika/tiptronika?
Ad 4) jesli dobrze Cię zrozumiałem, to Sonata jest czymś pomiędzy A4 i A6, tak?
Ad 5) w roczniku 2008 można spotkać wersje przed FL czy wszystko 2008+ to już FL?
Szukam znowu autka na 5 lat i raczej bym szukał wersji po FL :)
Ad 8) to masz rację - to wszystko to samo, wszędzie drogo.

pozdr

IgoReCzeK:
Kurczę ja mam Weitec -40mm i uważam że to mało i chce więcej :-P Macie jakieś sensowne pomysły na obniżkę 50mm(żadne cięcie gięcie sprężyn nie wchodzi w gre)??

Mike82:
Zapraszam tu: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1519
Może znajdziesz informacje, które pomogą w podjęciu decyzji.

Jestem posiadaczem Sonaty 2008 (FL) tyle że w benzynie i ze skrzynią maunalną. Marzyła mi się wersja w dieslu z automatem (ech... 8-)) ale kosztowała sporo więcej, więc wybrałem coś w granicach budżetu.

Powiem szczerze, nie zamieniłbym tego samochodu na starsze Audi A6. Sonata jest przestronna i duuuuża, wymiary obu samochodów są bardzo zbliżone do siebie (różnice sięgają dosłownie centymetrów), miejsca tyle co u konkurenta. Za te same pieniądze kupisz młodszego i potencjalnie mniej wyeksploatowanego Hyundaia. A6 lubi wszystkich kierowców, także tych z ciężką nogą, Sonata trafia raczej w gusta osób preferujących umiarkowany typ jazdy. A to przecież ma znaczenie jeżeli kupujesz używany samochód i chcesz trafić na egzmplarz zadbany albo przynajmniej normalny, a nie zajechany.

Polecam również Sonatę ze względu na niewielką popularność, która moim zdaniem jest atutem a nie wadą. Nie kusi złodziei w przeciwieństwie do marek niemieckich a jednocześnie zwraca uwagę przypadkowych osób przez swoją nietuzinkowość. Samochód jest idealny na trasy, bardzo wygodny, nabijasz nim kilkometry, wychodzisz i naprawdę nic nie boli.

Nie wiem jak z dostępnością części. U mnie nic się nie psuje 8-) choć dla uczciwości przypomnę że jeżdżę wolnossącym benzyniakiem. Z tego co wiem Sonaty ogólnie jako samochody charakteryzują się bardzo niską awaryjnością, m.in. ze względu na brak zaawansownych rozwiązań technologicznych które potrafią rujnować portfel. Mój kolega posiada Audi S8 z 2002 r. i tam również rzadko coś się psuje, ale jak już "walnie" to idzie fortuna na naprawy. Myślę że części do koreańca będą tańsze niż do niemieckiego premium, no chyba że bazujesz wyłącznie na zamiennikach.

Polecam Sonatę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej