Forum > Zakup Hyundaia
KUPNO - Sonata
kosmos2011:
--- Cytat: "darekn15" ---V6 2.4
--- Koniec cytatu ---
Nie ma takiego silnika w NF.
darekn15:
No tak coś pokręciłem z tym V6, juz poprawiłem wcześniejszy post.
tomas22:
Witam.
Rozglądam sie za autkiem dla siebie.
Czy ktoś może widział to auto, wie coś o nim??
http://otomoto.pl/hyundai-sonata-3-3-v6-gls-lpg-navi-skora-f-vat-C36164551.html
Ma rdzę na wewn. stronie bagażnika (krawędź), na wewn. stronie drzwi kierowcy (krawędź) i na błotniku przy lewym tylnym kole (przy progu) ognisko wielkości dłoni.
Podwozie było kiedyś konserwowane i tam rdza jest, ale powierzchowna i nie jest jej zbyt dużo.
Samochód 7lat jeździł w Danii.
Będzie super jeśli znajdę odpowiedź na chociaż część pytań:
1. Czy to nie za dużo rdzy jak na 2005r??
2. Czy jak ją "porobię" uda się nad nią zapanować?? (Ciekawe jak wygląda blacha od wewnątrz drzwi na przykład) Chyba pytanie do wróżki ?;)
Może ma ktoś podobne doświadczenia...?
Rozmawiałem z właścicielem jednej sonatki 3.3 z 2006 i ma tylko jakiś bąbelek na bagażniku.
Generalnie o sonatkach nie jest za wiele opinii w sieci, a te które dotyczą tego silnika są b. dobre. Ktoś tu na forum pisał że w nim nie ma co się psuć. Pocieszające.
3. Faktycznie ten silnik nie ma wad ? przy rozsądnym użytkowaniu?
4. Jaki jest koszt wymiany łańcucha rozrządu?
5. Wymieniać przy jakimś przebiegu, czy czekać aż się zacznie odzywać i wtedy dopiero??
Nie chciałbym mieć jak pewien Kacper z tego forum (sonata 2.4) że musiał zmieniać silnik, kiedy jeździł i zaczęło grzęgotać.
6. Ile kosztuje regulacja zaworów i czy jest skomplikowana?
7. Ile powinna wytrzymać automatyczna skrzynia biegów? (przy normalnym traktowaniu)
Dzięki za ewentualne odpowiedzi,
Pozdrawiam
Tomek
kosmos2011:
Darekn15 silniki 2.0 i 2.4 różnią się ze względu na pojemność tylko dołem.
Tomas22 dodaj do Swojego postu czytelny screen ogłoszenia (jak widzisz już wygasa)
Wpisz w "szukajkę" frazy G6DB 3,3 lub 3.3 i dowiesz się trochę.
Skrzynia 5 biegowa to A5HF1 czyli z korzeniami Mitsubishi.
Regulacja luzu zaworów odbywa się wymiennymi popychaczami.
Auto z Danii KMHEU41FP5A070979 więc:
http://www.nummerplade.net/soeg/?stelnr=kmheu41fp5a070979&sid=6usruaordii164n52io5kiqta3
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/sider/soegning.aspx
tomas22:
Tu jest z opisem
http://olx.pl/oferta/hyundai-sonata-3-3-v6-gls-lpg-navi-skora-f-vat-2005-CID5-ID99lkH.html
W razie co:
Do sprzedania HYUNDAI SONATA NF 3.3 V6 233 KM GLS PRESTIGE w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym. Wnętrze jedyne w swoim rodzaju z powodu dopłaty do dwukolorowej skóry, czyste i zadbane. Samochód zarejestrowany w Polsce - pierwsza rejestracja w kraju 2012r. Auto sprowadzone z Danii. Poniżej link z przeglądami i przebiegiem
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/Sider/resultater.aspx?Vin=KMHEU41FP5A070979
Od razu założona porządna instalacja LPG ( 4500 pln ) W butlę wchodzi w zależności od stacji 55-57 litrów gazu co pozwala na pokonanie
- tylko miasto 380-400 km co daje średnio 13.5 – 14.5 litra na 100km
- trasa do 120km/h 500-550 km spalanie 10-11 litrów
- trasa autostrady czyli w zależności od kraju 140-180kmh ok 400km – 13-14 litrów
Na zdjęciu widać spalanie z ostatnich 59 godzin jazdy wynosi dokładnie 11 litrów /100km co przy V6 233KM jest wynikiem fenomenalnym.
Auto ma w tej chwili 212000km z czego większość nakręcone na trasach S lub autostradach. Białystok – Ryga. B-stok- Poznań lub Wrocław. Z powodu powiększenia rodziny przesiadam się do CX-9 inaczej nie pozbywałbym się Sonaty.
Wyposażenie
233KM – 7.5 sek/100kmh
- Automatyczna klimatyzacja
- Automatyczna skrzynia biegów ( 5 biegowa + sekwencja )
- ABS
- ESP
- ASR
- AIRBAG x 4 + kurtyny ( razem 10 ) Model podstawowy GL dostał w NCAP 4 gwiazdki Model GLS w USA otrzymał 5 gwiazdek w każdej kategorii
- Elektryczne szyby
- Elektryczne podgrzewane lusterka
- Centralny zamek
- Fabrycznie wstawiona stacja multimedialne Kenwood DNX7200 ( DVD, TV, MP3 itp. )
- Nawigacja GARMIN City Navigator 10 mapy całej europy z 2014 roku ( po POLSKU )
- System Bluetooth Mikrofon zamontowany w lewym przednim słupku
- Tempomat
- Podgrzewane fotele
- Skórzane fotele ( dwukolorowe )
- Podłokietnik skórzany
- Alufelgi 17 Cali z oponami całorocznymi 225R17
- Nowe stalowe felgi 16 cali z nowymi oponami Dębica Frigo HP 205R16
- Dzielona kanapa z podłokietnikami
- Wielofunkcyjna skórzana kierownica
- Czujniki parkowania
- Instalacja LPG 2012
- Pełnowymiarowe koło zapasowe na oryginalnej alu Hyundai 17cali
- z przodu utwardzone sprężyny Eibach ( 300euro ) pozwalające jechać tym wygodnym kanapowozem dużo szybciej oraz przez usztywnienie przodu gdzie znajduje się cała masa potężnego V6 , auto przestało się bujać na zakrętach.
- Ogromny bagażnik 530litrów
Auto od początku było używane tylko przeze mnie do prowadzenia działalności gospodarczej więc wszystkie pierdoły były robione na bieżąco. Przeglądy i faktury z wpisanym przebiegiem do wglądu u księgowej. Posiadam dokumenty z ASO HYUNDAI w Warszawie z sprawdzenia auto po ściągnięciu z Danii , pomiary lakieru oględziny itp. Od nowości auto jest na Castrol EDGE 5W30.
FAKTURA VAT
Od 150 000 km wymienione zostały
- nowy rozrusznik ( 400pln ) ( stary już miał problemy z kręceniem V6 )
- nowa pompa wspomagania kierownicy – stara już nie pozwalała obracać kierownicy jednym palcem więc ją wymieniłem( 1200 pln )
- nowe poduszki amortyzatorów ( miesiąc temu )
- nowa misa olejowa ( na starej pojawiła się rdza więc wolałem nie ryzykować ) ( 200pln )
- Cały układ hamulcowy nowe tarcze wentylowane i klocki TRW
- Czujnik ABS pokazywał złe obroty i skrzynia czasem bez powodu redukowała biegi wiec została zregenerowana w profesjonalnym zakładzie za 4900pln ( po wyciągnięciu i rozebraniu skrzyni mechanicy doszli że skrzynia jest ok a winowajcą jest czujnik ale skoro już została wyciągnięta to kazałem ją robić ) Po regeneracji wgrane zostało najnowsze oprogramowanie skrzyni co zmieniło przyspieszenie z 7.7 na 7.5sek do 100km/h
Auto doinwestowane, z udokumentowanym przebiegiem, można by rzec bezawaryjne ponieważ na 212000 nigdy nie potrzebowało lawety i nie miało żadnej poważnej awarii jedynie normalne wymiany eksploatacyjne.
Rok produkcji: 2005, 212454 km, Moc: 233 KM, Pojemność skokowa: 3342
To co w sieci było o sonatce to przejrzałem, chodzi mi głównie o rdze i łańcuch rozrządu.
Pozdr.
[ Dodano: 2015-04-07, 10:39 ]
Może ktoś się orientuje jakie są "widełki" dla grubości lakieru na Sonacie?
Nawigacja
[#] Następna strona