Forum > Zakup Hyundaia
KUPNO - Sonata
kubarusan:
Dzień dobry wszystkim!
Zarejestrowałem się na tym zacnym forum z uwagi na to, że intensywnie poszukuję autka w związku z powiększającą się rodziną. Aktualnie poruszamy się z żoną dwoma pojazdami: Land Roverem Discovery 300tdi z 1996r oraz Fiatem Punto 1.2 60km LPG z 2001.
Po licznych poszukiwaniach rynku wybór padł na Hyundai Sonatę NF - przed liftem. Rozpatrując różne warianty silnikowe moją ostateczną konkuzją jest wybór jednego z dwóch silników: 2.4 benzyna lub 3.3 benzyna z automatem. Powiedzcie mi proszę:
1. czy różnica zużycia paliwa obydwoma silnikami to około 2 litry - zarówno pb jak i lpg?
2. czy jest wystarczająca dostępność części do silnika 3.3?
3. zamierzam w czwartek w warsztacie sprawdzić dokładnie jedną Sonatę z 2.4 - czy jest coś szczególnego na co zwrócić uwagę?
Dzięki, Jakub
Yakuza_:
hej, z ta różnicą to tak 2-3 litry.
Ja na benzie w mieście poniżej 14 nie zszedłem. Średnio wychodziło 14.5
Instalacja kosztowała mnie 4 tys. zł. Jak masz sprawdzoną v6 to się nawet nie zastanawiaj.
Automat bardzo fajnie trzyma obroty przy spokojnej jeździe, silnika w ogóle nie słychać, dopiero po lekkim dociskaniu gazu fajnie zaczyna mruczeć.
Części do silnika ? Tam nie ma się co psuć :)
Foreigner:
Planuje zakup Sonaty rocznik 2007-2008 z silnikiem 2.0 lub 2.4 w benzynie i mam z tym związane parę pytań:
1. Czy w tych autach z tymi silnikami występuje zawsze łańcuch rozrządu czy są też na pasku. Jeśli tak jak to sprawdzić? (VIN-em?)
2. Czy są jakieś problemy z wbudowaną nawigacją, ponieważ widzę dużo wersji z radiem zamiast fabrycznej nawigacji?
3. Czy nie ma problemu z zagazowaniem tych wersji?
4. Jak się sprawdzają skrzynie automatyczne w tych wersjach aut?
Pozdrawiam
kosmos2011:
1. Zawsze łańcuch, a nawet dwa.
http://epc.japancars.ru/hyundai/#c3Q9PTQwfHx5ZWFyPT0yMDA3fHxyZWdpb249PUVVUnx8c3RzPT17IjEwIjoiXHUwNDIwXHUwNDRiXHUwNDNkXHUwNDNlXHUwNDNhIiwiMjAiOiIyMDA3IFx1MDQxNVx1MDQxMlx1MDQyMFx1MDQxZVx1MDQxZlx1MDQxMCIsIjMwIjoiMjAwNyBTT05BVEEgTkYgKFNFUC4yMDA2LSkgKDIwMDQtKSIsIjQwIjoiXHUwNDE0XHUwNDMyXHUwNDM4XHUwNDMzXHUwNDMwXHUwNDQyXHUwNDM1XHUwNDNiXHUwNDRjIn18fGNjPT1LRVVSUE5GMHx8Y2F0PT1LRVVSUE5GMDR8fFJlZ2lvbjI9PUVFTC9FRVIvfHxmMjM9PTNLMHx8ZnRyMDI9PXx8Z3JvdXA9PUVOfHx3PT0yMDI0MEF8fHBhZ2U1MD09fHxmdHIwND09MQ%3D%3D
3. Nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworów więc trzeba pamiętać o kontroli i ewentualnej wymianie popychaczy.
darekn15:
Witam,
"nowy" jestem na tym forum i jeszcze bez Hyundai'a.
Chciałem zapytać o silnik Sonaty NF po FL - benzyna 2.0 (165KM?).
Czy to silnik z pośrednim wtryskiem? Pytam pod kątem możliwości montażu LPG (IV gen - standard w PL). Jeśli to wtrysk pośredni, to jak znosi LPG?
I ogólnie jak sprawuje się ten silnik? Czy ma jakieś bolączki. Na temat 2.4 było kilka info że mogą być problemy , ale o 2.0 (165KM) praktycznie nic nie ma. Tylko nie wiem czy takie dobre, czy raczej prawie nikt go nie ma w swojej Sonacie?
Może źle szukałem ,ale jakoś nie znalazłem takich info.
Ogólnie w PL ofert Sonat NF po FL 2.0 165 KM jest jak na lekarstwo, a i za zachodnią granicą wśród oferowanych benzynowców dominuje silnik 2.4.
pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona