Autor Wątek: [Accent X3] Hamowanie silnikiem  (Przeczytany 3741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Małgorzata

• Gość
[Accent X3] Hamowanie silnikiem
« dnia: 05 Listopad 2012, 09:05:49 »
Jak szybko sprawny samochód powinien tracić prędkość podczas hamowania silnikiem?

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopad 2012, 09:34:25 »
W Accencie hamowanie silnikiem jest mało skuteczne, ogólnie hamowanie silnikiem jest teraz mało skuteczne z uwagi na elektronikę, która spowalnia schodzenie silnika z obrotów po zdjęciu nogi z gazu. Ja w sytuacjach mocniejszego hamowania silnikiem redukowałem bieg o jeden stopień i powoli zasprzęglałem silnik ze skrzynią biegów, by wszedł na wyższe obroty bez szarpnięcia. Skuteczność hamowania w ten sposób jest najwyższa, kiedy silnik ma wysoką prędkość obrotową - najlepiej w granicach 5000 rpm. Przy 2500 - 3000 rpm skuteczność hamowania jest niska. Jak to wygląda w przełożeniu na przejechane odległości podczas takiego hamowania - nie powiem, to zależy od bardzo wielu czynników, związanych przede wszystkim z ukształtowaniem terenu.

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopad 2012, 19:24:21 »
Stosuję podobną technikę. Niemniej jednak z racji braku obrotomierza odbywa się to wszystko na słuch i wyczucie.
Po zdjęciu nogi z gazu wskazówka prędkościomierza spada w dół o 10 stopni w przeciągu kilku sekund. Widzę sporą różnicę w prędkości. Mam nadzieję, że nie jest to objaw psucia. Potem opieszale przyspieszał, ale na to odkryłam jedynie słuszne remedium w postaci przełożenia właściwego biegu.