Autor Wątek: [Santa Fe SM] Nawiew ciepłego powietrza po stronie pasażera.  (Przeczytany 6407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dibo1

• Gość
Witam.Na dworze jest coraz chłodniej więc podgrzewam trochę w kabinie,niestety po stronie pasażera z wylotu na nogi leci chłodne (zimne)powietrze gdy po stronie kierowcy jest ono ciepłe oczywiście w zależności od ustawienia temp.nadmuchu.Co to może być?Może ktoś z Forumowiczów przerabiał już tę dolegliwość?.Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu i naprawie tej nesprawności.Mirek

maciekw

• Gość
[Santa Fe SM] Nawiew ciepłego powietrza po stronie pasażera.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopad 2012, 14:22:39 »
u mnie jest podobnie. jeszcze nie sprawdzałem, ale za schowkiem jest filt powietrza i możliwe, że na tym odcinku jest jakaś nieszczelność

artq

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Styczeń 2013, 23:07:04 »
Witam,
Miałem podobny problem z ogrzewaniem, słabo grzało i szyby parowały . Wymieniłem dzisiaj filtr kabinowy i poprawa jest znaczna, wreszcie ciepło w samochodzie :-)
Filtr znajduje się za schowkiem, trzeba wymontować plecy i mocowanie zawiasów schowka. Potrzebny śrubokręt krzyżakowy i klucz 10-tka, filtr kupiłem zamiennik (bo taki akurat był) za 56zł

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2013, 11:38:34 »
Cytat: "maciekw"
u mnie jest podobnie. jeszcze nie sprawdzałem, ale za schowkiem jest filt powietrza i możliwe, że na tym odcinku jest jakaś nieszczelność

Czasem klapka (zaślepka) filtra "lubi" wyskoczyć, albo wręcz się złamać - wtedy większość powietrza tłoczonego przez dmuchawę ucieka za schowek - dmuchając właśnie zimnym powietrzem m.in. na nogi pasażera.

szteo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Styczeń 2013, 14:14:35 »
u mnie leci zimne w drzwiach pasażera co sprawdzić?

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Luty 2013, 18:58:32 »
Znalazłem na razie dwa wycieki powietrza. Jeden to z czarnego wężyka (na skropliny?) wychodzącego z nawiewu. Osadzony jest na otworze spustowym skierowanym w dół, potem gdzieś zakręca. Scisnąłem opaską i "już przyjemniej się jedzie" jak to żona określiła. Dodatkowo dmucha coś obok filtra, ale nie jestem  póki co w stanie sprawdzić co to jest, bo zasłonięte jest przez maskownicę.