Autor Wątek: [Santa Fe SM] Ciężko odpala na ciepłym silniku  (Przeczytany 11241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Waldemar

• Gość
[Santa Fe SM] Ciężko odpala na ciepłym silniku
« dnia: 27 Grudzień 2012, 12:40:01 »
Witam

Mój Hyundai znowu sfiksował nie wiem co mu jest otóż na zimnym silniku odpala odstrzała a na ciepłym trzeba go chwilę przytrzymać i nie wiem co to jest? Może ktoś z Was miał takie objawy bardzo proszę o sugestie.

Pozdrawiam

felkner

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Styczeń 2013, 08:47:56 »

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Styczeń 2013, 12:00:23 »
a może to czujnik temperatury ?
Weź go wypnij i wtedy zakręć, zobacz czy coś się zmieni

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Styczeń 2013, 12:26:33 »
Dzięki za podrzucenie lektury fakt że wymieniali mi rozrząd ale prze z 2 tygodnie było wszystko w porządku ,przy wyciąganiu łapy silnika mechanik uwalił czujnik temperatury i założyli nowy .Podokręcałem przewody paliwowe i filtr paliwa bo było wszystko poluzowane jest jakby lepiej.A druga sprawa wymieniali świece żarowe i została jedna i głowica była do ciągnięta i planowana za jednym zamachem także droga wymiana świec ale to już historia w sumie rozrząd 750+głowica świece 1300 zeta to była największa porażka.A pompa była robiona 2 latka w grudniu jeszcze mam gwarancję i wtryski były jak nowe .
Na razie dzięki obserwuję co będzie dalej jak będzie cieplej na dworze !!

Pozdrawiam

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Styczeń 2013, 13:14:58 »
Tylko pogratulować takich fachowców.

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Styczeń 2013, 11:11:56 »
Koledzy mam pytanie odnośnie czujnika temperatury silnika czy w santa fe jest coś takiego i w którym miejscu jak by ktoś wiedział to proszę o info .

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Styczeń 2013, 13:05:34 »

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Luty 2013, 16:17:44 »
Koledzy dalej mam problem zawiozłem do mechanika podpiął pod komputer zero błędów i nie wiadomo co dalej robić  :oops: wymienił filtr paliwa i dalej to samo ,przecież nie będę wymieniał wszystkiego po kolei to cholerne koszty.Mechanik mówi że z listwy spyla paliwo pompa po regeneracji  czujnik wysokiego ciśnienia był wymieniany razem z pompą  i już nie wiem czego się czepić ,komputer jedyne co pokazał była różnica ciśnienia żądanego 0,5bara na nie włączonym silniku a potem jak pracuje dochodziło jakie faktycznie ma być i nie wiem czy na nie zapalonym silniku może spaść ciśnienie czy ma trzymać?

tomektucson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Luty 2013, 09:16:27 »
Miałem podobną sytuację, najpierw ciężko zapalał na ciepłym,
potem na zimnym silniku też zaczął zawodzić.
Na kompie żadnych błędów nie wykazało.
Wymieniłem czujnik położenia wału i auto śmiga jak rakieta.
Ważne, żeby czujnik był oryginalny bo podróby często
lubią robić krecią robotę.
Uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu też może
spowodować ciężki rozruch.

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Luty 2013, 17:46:48 »
Witam dzieki za podpowiedz ściągli mechanika z serwisu Hyundaia znajomy aby zobaczył i na 80 % powiedział że siedzi czujnik wysokiego ciśnienia paliwa na listwie zamówili zobaczymy jutro będę informował wezmę pod uwagę czujni wała

Dzięki

[ Dodano: 2013-02-07, 18:58 ]
witam po wykręceniu zaworu paliwa wysokiego ciśnienia okazało się że w listwie został króciec z zaworu i jest tak zablokowany  czy zatarty(ukręcony) że go nie można wyciągnąć z listwy zamówiłem listwę na allegro zobaczymy .Teraz mam pytanie czego się ten króciec się ukręcił?! i czego jest tak zaklinowany że go nie można wyciągnąć?

[ Dodano: 2013-02-12, 21:01 ]
Cześć Wam
Mechanik dzwonił że jest gotowy do odebrania , a teraz Wam powiem co było przyczyną aż wstyd pisać jakich mamy fachowców na Podkarpaciu :oops:  rok temu dawałem pompę do uszczelnienia  i fachura powiedział że musiał wymienić czujnik wysokiego ciśnienia na listwie i wymienił (wcześniej to opisywałem) rok gwarancji na wszystko śruby zapląbowane!! komputer pokazywał przy rozruchu że jest małe ciśnienie na listwie wychodziło na czujnik ale nit nie chciał wierzyć że po 4000 tyśkm przez rok mogło to paść!!!! wyjęli czujnik okazało się że króciec był odcięty bo był za długi wyglądało to tak jakby został w listwie a tu nie po numerach czujnika okazało się że jest włożony od BMW .Nie potrzebnie kupowałem listwę no ale.

Pozdrawiam Waldek