Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 630049 razy)

Offline doc

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1140 dnia: 10 Listopad 2016, 21:12:06 »
Podobno nie stoi, tylko jest co jakiś czas przeganiany.
Co do spalania, pełna zgoda. 7-8 to nierealne wartości i ja to wiem.
Na rozmiar kół nie zwróciłem uwagi, faktycznie powinno być raczej 16 cali, chociaż już widywałem Santa Fe na piętnastkach.

Bardziej chodzi mi o to, jaki MOŻE być stan turbiny, wtrysków, pompy i automatu (nie znam tego modelu) po prawie 300 tys. km. Może po prostu nie warto?

Oczywiście pojadę i obejrzę, to osobna rzecz zupełnie.

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1141 dnia: 11 Listopad 2016, 13:58:29 »
Nie znam czegoś takiego jak "stoi rok ale jest regularnie przeganiany". Albo auto jest ci potrzebne i go w miarę regularnie używasz, albo go nie potrzebujesz i po prostu sprzedajesz i bierzesz kasę! Po co trzymać samochód rok bez używania-żeby się na niego patrzeć? Żeby to jeszcze był jakiś Bentley albo Ferrari  :lol: A wracając do mechaniki-wątpię żeby dokulał tyle bez ingerencji w turbo,pompę i układ wtryskowy. Jeśli kolesiowiec nie ma papierów, że robił remont turbo, i regenerację pompy lub wtrysków to pewnie ten wydatek wkrótce spocznie na nowym właścicielu tego automobilu. Automat to trwała konstrukcja Mitsubishi ale kto wie czy był dbany? Czy terminowo zmieniano olej i filtr? Jeśli tak to ta skrzynia ma resurs 400-500 tys km.Generalnie ciężko o dobry Santa Fe. Jeśli trafi się jakiś naprawdę zadbany egzemplarz to rzadkość. Wiesz jak sprawdzić w prosty sposób automat?

Offline doc

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1142 dnia: 11 Listopad 2016, 14:05:21 »
Mogę ci powiedzieć, jak sprawdzić automat amerykański, bo takim jeżdżę na co dzień.

Samochód powinien pełzać bez dodawania gazu, na górce powinien się trzymać bez hamulca nożnego, biegi powinny być zmieniane bez przeciągania i szarpania, nie powinien szumieć na D ani na R, musi działać kickdown, olej nie powinien być ciemny i mieć zapachu spalenizny.

A czy tak samo jest z automatem Mitsu/Hyundaia, to ty mi powiedz :)

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1143 dnia: 11 Listopad 2016, 18:29:12 »
Tak samiutko  :-D

Offline jasienieznam

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1144 dnia: 17 Listopad 2016, 18:18:07 »
witam
juz przeczytalem wiekszosc postow o santkach na tym forum.
ogolnie staram sie szukac czegos od osob prywatnych , moglibyscie koledzy wypowiedziec sie o samochodach z linkow ponizej??
w sumie jestem sklonny przed kupnem skorzystac z uslug autotesto, ktos korzystal moze wczesniej??
zalezy mi na benzynie najlepiej juz zagazowanej, ale jesli trafi sie fajny samochod bez lpg to tez wezme, 4x4 staly lub chociaz dolaczany
silniki 2,4 , 2,7 , lub 3,5
ogolnie sklanialem sie najbardziej do 2,7 ale po wielu dziwnych postach o problemach z silnikiem jestem troche zmieszany, 3,5 niewiem czy nie wyssie moich wszystkich pieniedzy na paliwo, auto do miasta i w las lub na ryby, mieszkam w malym miescie wiec korkow nie ma, duzo do lasu jezdze, fotografuje przyrode:)

1

2

3

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1145 dnia: 17 Listopad 2016, 19:56:10 »
Pierwszy link KMHSC81BP2U324730

http://www.fotosik.pl/zdjecie/4757663e243b6ba5

Do sprawdzenia tylne wahacze była na to akcja serwisowa.

http://biluppgifter.se/printa/TPB381

Przebieg w Szwecji

http://www.fotosik.pl/zdjecie/a95b1cf3aa8a79dc

Wyposażenie:

https://hyundai.afora.ru/eur/vin/kmhsc81bp2u324730/

Nie posiada:

Czujnik zmierzchu
ESP (stabilizacja toru jazdy)
Klimatyzacja dwustrefowa
Wielofunkcyjna kierownica
Elektro-chromatyczne lusterko wsteczne
Poduszki boczne tylne
ASR (kontrola trakcji)
Kurtyny powietrzne
Zmieniarka CD ?

Ma za to:

LSD

DRL

[ Dodano: 2016-11-17, 19:55 ]

Drugi link KM8SC73E64U690038 GPU 34NW

http://www.fotosik.pl/zdjecie/7317ae596b38bd58

Pierwsze ogłoszenie o sprzedaży 22.05.2016

Malowane prawe tylne drzwi.

Wyposażenie:

https://hyundai.afora.ru/eur/vin/km8sc73e64u690038/

Szyberdach

ABS

TCS

Napęd na tył elektronicznie dołączany.

Offline doc

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1146 dnia: 17 Listopad 2016, 22:07:56 »
Ogłoszenie numer 2 - moim zdaniem mina. Rozmawiałem z właścicielem - drzwi wymienione, bo się zsunął z lawety.
Silnik zalany olejem 15w40. Dla V6 taka zupa to zabójstwo, ja bym nie tego nie tykał.

Offline jasienieznam

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1147 dnia: 17 Listopad 2016, 23:01:33 »
myslicie koledzy ze warto jechac zobaczyc tego ze szwecji, mam sporo do niego, lub warto zaufac autotesto?

Offline doc

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1148 dnia: 18 Listopad 2016, 13:21:06 »
Moim zdaniem nie wart tłuc się tyle km. Na zdjęciach widać rdzę na progach. Założę się, że pod plastikami progi uległy już biodegradacji.

Też przeglądam oferty komisów i ostatnio widziałem Santa z Bydgoszczy, to sprawdzałeś?

[ Dodano: 2016-11-19, 13:57 ]
Teraz ja proszę o rzut oka.

Auto za drogie, ale może warto?

VIN KMHSC81BP5U001492

http://allegro.pl/niemiecka-perla-benzyna-welur-4x4-106-tys-igla-i6615242783.html#thumb/1

Z niezgodności widzę w ogłoszeniu 8 poduszek, a wg VIN ma 4. Nie ma też ESP.
Dyfer bez LSD.
Jak oceniacie auto i wyposażenie?
Komisant typu "panie, jaka rdza, to jest igla z Niemiec" - więc raczej trudny w negocjacjach.

Za ile byłoby warto?

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1149 dnia: 19 Listopad 2016, 14:27:02 »
Doc żeby ktoś przeczytał to co dopisałeś do postu [ Dodano: 2016-11-19, 13:57 ] w momencie gdy Twój post jest ostatnim w temacie musisz:

Po dopisaniu poprzez funkcję odpowiedź trzeba wejść w edytuj (z prawej strony postu) zaznaczyć całą treść postu, następnie iksem koło edytuj trzeba skasować cały post i na końcu poprzez odpowiedź należy wkleić całą treść i ponownie wysłać. To co zrobiłeś dotychczas powoduje że post wyświetla się jako przeczytany i nikt nie wie że coś dopisałeś.

Dlaczego na drzwiach kierowcy jest znaczek CRDi?

Napęd 4WD stały.

Offline jasienieznam

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1150 dnia: 19 Listopad 2016, 15:05:20 »
Sporo kasy wolaja fakt wyglada serio ladnie ale 20k hmm , zostanie mi chyba jednak podroz do dojczlandii po wymarzone auto:).

Offline doc

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1151 dnia: 19 Listopad 2016, 18:15:24 »
Cytat: "kosmos2011"

Dlaczego na drzwiach kierowcy jest znaczek CRDi?

Chciałbym wiedzieć :) Pewnie ten ideał miał wymienione drzwi.

Offline dziki1971

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1152 dnia: 19 Listopad 2016, 20:59:11 »
Witam i wszystkie samochody ktore ten gosc sprzedaje zakupil w salonach,stan mosi byc perfekcyjny i bezwypadkowe,ha ha ha,niemiec plakal....

Offline doc

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1153 dnia: 19 Listopad 2016, 21:02:27 »
Może i kupił w salonach, ale to jeszcze o niczym nie świadczy ;)

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1154 dnia: 20 Listopad 2016, 12:52:22 »
Samochód ładny ale na zdjęciach prawie każdy jest ładny. Prawda wychodzi dopiero w trakcie oględzin. Całe ogłoszenie to jedna wielka bajka dla naiwnych.Sprytne, pełne migających kolorowych słów-kluczy."Samochód bez inwestycji nawet symbolicznej złotówki". Buahahaha :lol: Od handlarza, jasne. Im więcej sloganów typu "perełeczka", "cukiereczek" tym większe ryzyko. Poza tym jeśli nawet kupił w jakimś salonie to jak napisał doc o niczym nie świadczy. W Polsce pełno komisów przy salonach autoryzowanych które przyjmują i sprzedają auta powypadkowe. Za granicą jest to samo. Liczy się sprzedaż nowego a używkę się jakoś opchnie. Przykład tu: http://otomoto.pl/oferta/subaru-forester-od-dealera-renault-ID6ynnvF.html#49951b23b5 .Ładny, nie?Auto po wypadku, całe malowane. Prawda jest taka,że za dobre auto od właściciela,który dbał i inwestował w samochód trzeba zapłacić większe pieniądze. A w DE to widać najlepiej. Jeśli ktoś myśli,że w DE kupi perełkę za małą kasę i nie będzie musiał dołożyć kilka tysi to musi się o tym przekonać na własnej skórze. Większość aut z importu jest po szkodach blacharskich albo zaniedbane mechanicznie z dużym przelotem, po flocie itp. 20 tys można dać za Santa Fe właścicielowi z teczką pełną faktur z serwisu. Ale okazja życia u handlarza- o czym Wy marzycie? Warto obejrzeć to auto z linku ale spokojnie, z zimnym okładem na głowie ;-) .