Witam wszystkich forumowiczów :-)
W najbliższym czasie planuję zakup modelu Santa Fe.
Mam jednak kilka pytań do wtajemniczonych.
Pewnie odpowiedzi pojawiały się w niektórych postach, ale nie na wszystkie pytania.
Poza tym chciałbym zebrać jakby wszystko w jednym miejscu.
Planuję zakupić model 4x4 z silnikiem 2.0 113kM (rok 2003 lub 2004)
Przebieg z tego co obserwuję będzie wynosił 200-260 tyś. KM
1. W internecie jest mnóstwo części do tych silników, natomiast mało do benzyniaków, czy to znaczy że są one tak awaryjne czy tak popularne?
2. Jak z rdzą na tych samochodach? Podobno często "lecą" błotniki ? A jak reszta blachy? Jak z podwoziem ?
3. Jak na naszych polskich drogach wytrzymuje zawieszenie ?
4. Trwałość napędu 4x4, pytam ponieważ jest on stały. (Tu pytanie pomocnicze, czy to prawda ze powyżej 40-50 km/h tył się odłącza i działa dopiero w przypadku poślizgu ?)
5. Przy jakim przebiegu spodziewać się poważniejszego remontu silnika i turbiny i co może wymagać napraw?
Jeżeli ktoś posiada informacje producenta dotyczące trwałości dwumasy, rozrządu i turbiny proszę o ich podanie :-)
6. Czy występują poważne usterki intercoolera ?
7. Dużo się spotyka informacji o problemach z elektroniką, jak to wygląda u Was ?
8. Jakiego oleju używacie ? Gdzieś na stronie starej Hyundaia znalazłem półsyntetyk polecany do tego modelu, jednak z tego co wiem turbiny wolą pełny syntetyk, jak to wygląda u Was ?
9. Upierdzieliłem sobie w głowie, że nie kupie samochodu z komisu tylko od osoby prywatnej. Uważam, że ktoś kto używał samochodu będzie wiedział co było w nim robione a co będzie trzeba zrobić, co pozwoli uniknąć przykrych niespodzianek. Co o tym sądzicie ? Może znacie jakieś komisy godne polecenia ?
Sporo tego, ale nie ukrywam że napaliłem się na ten samochód jak "szczerbaty na suchary", a zakup tego modelu jest dla mnie sporym wydatkiem, dlatego odzywa się we mnie odrobina zdrowego rozsądku :-P. Proszę o pomoc

Pozdrawiam KONRAD
ps. teraz mi się przypomniało. Jaka jest różnica między samochodami z wlotem powietrza na masce a wersji bez ?