Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 630326 razy)

Maro87

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #465 dnia: 26 Marzec 2014, 15:19:27 »
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z użytkowników forum mógł coś odpisać na mojego powyższego posta. Nigdy nie miałem do czynienia z takim autem, a co za tym idzie mam szereg pytań i było by miło gdyby ktoś zechciał się wdać w krótka dyskuję. Z góry dzięki ;-)

misiu8126

• Gość
Santa Fe 2.7 benz 2006-2008
« Odpowiedź #466 dnia: 31 Marzec 2014, 12:50:45 »
Witam serdecznie jak w temacie jestem zainteresowany zakupem takiego auta.
Mam pytanie dotyczące kosztów eksploatacyjnych  a mianowicie:

1. co ile km wymieniany musi być pasek rozrządu w takim aucie i jaki jest koszt części
2. jakie są ceny kompletnych hamulców ( tarcze + klocki)
3. czy mogę się spodziewać innych kosztów związanych  z użytkowaniem auta
4. jak się sprawują automaty w tych autkach, czy też sukcesywnie trzeba wymieniać oleje i filtry, jakie są koszta takich spraw.

Ponadto proszę o podpowiedź na co zwracać uwagę przed zakupem w tych autkach bo nigdy nie miałem hyundaia i mam szczerze powiedziawszy małe obawy chociaż jakieś doświadczenie motoryzacyjne posiadam.

Pozdrawiam....

kot

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #468 dnia: 10 Kwiecień 2014, 11:26:24 »
Witajcie.
Piszę w tym wątku, ponieważ chciałbym na stałe zagościć na forum jako użytkownik Santa Fe. Chciałbym Was prosić o radę w temacie zakupu.
Czy korzystniej Waszym zdaniem jest kupić samochód starszy z mniejszym przebiegiem (taki jak ten: Auto 1  lub ten: Auto 2  ) czy może korzystniej kupić nieco nowszy ale z większym przebiegiem (taki jak ten: Auto 3 )

I jeszcze pytanie dodatkowe: Czy 150 000 to dużo jak na Santa Fe (diesel rocznik 2008) czy też przy dobrej eksploatacji pojeździ jeszcze długo i szczęśliwie?

kot

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #470 dnia: 11 Kwiecień 2014, 07:58:54 »
Już się poprawiam :)

Zatem po serdecznym przywitaniu chciałbym Was prosić o radę w temacie zakupu.
Czy korzystniej Waszym zdaniem jest kupić samochód starszy z mniejszym przebiegiem, taki jak z załącznika Auto 1 lub Auto 2
czy może korzystniej kupić nieco nowszy ale z większym przebiegiem (Auto 3)

I jeszcze pytanie dodatkowe: Czy 150 000 to duży przebieg jak na Santa Fe (diesel rocznik 2008) czy też przy dobrej eksploatacji pojeździ jeszcze długo i szczęśliwie?

ropuch

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #471 dnia: 16 Kwiecień 2014, 15:20:00 »
Serwus!

Noszę się z zamiarem zakupu Santa Fe I  między innymi w celu przewożenia psa wielkości dużej owcy i dlatego bagażnik jest dla mnie sprawą kluczową. Niestety podawana zazwyczaj informacja o tym ile litrów piłeczek do tenisa można wlać do bagażnika mnie nie zadowala, bo jak sie okazuje diabeł tkwi w szczególach. (Np bagażnik w takiej Kii Ceed SW mimo deklarowanych 534 piłeczkolitrów okazał się niekompatybilny z naszą suką, podczas gdy 500 litrów w Astrze F kombi w zupełności wystarcza ;-)

W związku z powyższym mam nietypową pytanio-prośbę. Poszukuję wymiarów bagażnika Santa Fe I w normalnych jednostakch typu cal/centymetr. Jeśli ktoś z forumowiczów ma dostęp do takich tajnych wymiarów (lub mógłby przy jakiejś okazji zmierzyć u siebie), będę ogromnie wdzięczny.
Intersuje mnie:
Na poziomie podłogi:   odległość  kanapa-klapa bagażnika i pomiędzy nadkolami
Na pozimie dolnej krawędzi okna: odległość szyba - oparcie kanpy.

Czy jest możliwość przesunięcia do przoduy tylnej kanapy w Santa Fe I (bez składania oparć)?

Z góry dziekuje za odpowiedź.

piotrek

fliper_nx

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #472 dnia: 16 Kwiecień 2014, 15:52:52 »
Odpowiem na drugie pytanie, bo do pierwszego muszę się przejść do auta z metrówką. Przynajmniej u mnie spokojnie można oparcie tylnej kanapy wyregulować, co za tym idzie o jakieś 10 cm, może 20 cm powiększa się odległość szczytu oparcia kanapy, a tylną klapą. Cała kanapa nie jest przesuwna/regulowana.

ropuch

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #473 dnia: 17 Kwiecień 2014, 19:16:44 »
Dziękuje :)

derek

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #474 dnia: 25 Kwiecień 2014, 23:14:58 »
Witam.

Wynalazłem takiego oto SF na allegro C32754734 2,7 A/T 2003r prawie/raptem/zaledwie 179tkm. Jak na Wasze oko On Wam się widzi. Widomo, że więcej oczu coś podejrzanego wypatrzy.
Jutro lub w poniedziałek sprawdzę sobie auto w serwisie po nr vin.
Dzisiaj sprawdzałem po nr vin  SF  z roku 2002 diesel A/T 190tkm, tiaa...
Pan w 24/03/2004 wymieniał zbiorniczek wyrównawczy, nr usterki 254302410 ...
w tym dniu, przebieg auta to 128,426tkm ... .

Pozdr.

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #475 dnia: 28 Kwiecień 2014, 12:47:23 »
po 1. daj linki
ad1.
2.7 nie są do nie wiadomo jakich podróży bo po prostu taniej jest kupić diesla:) Ja mam chyba 159 tyś km. i auto z 2002r. ale do pracy mam od jakiś 3 lat 1km więc nie jeżdżę tylko chodzę.

ad2.
może bał się jeździć bo znowu taka kosztowna operacja by go czekała... 10 lat 60 tyś km - jak dla mnie możliwe :) tylko, że przez 2 lat zrobił 130 tyś:) i takie się przebiegi właśnie robi... ale przecież jak by było, że ma 450 czy 550 tyś to nikt by tego przecież nie kupił. Ja jak łapałem ludzi na takich kłamstwach to informowałem, że na policję zgłoszę:) oczywiście tego nie robiłem bo więcej zachodu niż to warte i jeszcze wynik nie pewny ale co komisant/handlarzyna (psia ich mać) się podenerwował to moje:)

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #476 dnia: 28 Kwiecień 2014, 17:16:33 »
http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-benzyna-2-7-v6-4x4-oplacony-C32754734.html

Derek w jaki sposób sprawdzasz samochody np z Niemiec i Francji.

derek

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #477 dnia: 28 Kwiecień 2014, 19:41:57 »
Kosmos...

Sprawdzam... dużo powiedziane,  jeśli auto miało jakąś usterkę ,,gwarancyjną'' pozostaje ślad w postaci kodu usterki i stanu kilometrów w momencie zgłoszenia/usunięcia usterki. I np. SF , który wkleiłeś ( dzięki) miał 4 powtarzające się usterki z żarówką, nie wnikałem z jaką, ostatni wpis 16.05.2005 - 36807km.
I z takich fusów można powróżyć o hipotetycznym przebiegu auta, tyle albo aż tyle.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #478 dnia: 28 Kwiecień 2014, 21:20:42 »
Rozumiem jak auto jest z Polski to można wszystko sprawdzić, a jak jest z Francji jak to z linka to co wtedy ?

Offline DjKosmit

• Giełda
    • http://www.cafe-chocolate.pl
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #479 dnia: 28 Kwiecień 2014, 22:12:34 »
Nie ma znaczenia z jakiego kraju, baza jest centralna. Ja tak swoje auto z Niemiec sprawdziłem w Polskim ASO na podstawie napraw gwarancyjnych można było wywnioskować przebieg.
Kwestia tylko uprzejmości pracownika ASO bo ja dostałem wszystko na e-mail :)