Dziękuje za odpowiedzi, odniosę się do wątku który najbardziej Was poruszył. Dlaczego diesel. 8 lat jeżdżę 1.9TD XUD9TE PSA - jednym z najbardziej udanych silników w historii, baza dla współczesnych HDI, TDCI, JTD itd. Prosta konstukcja z epoki dobrych mechanicznych diesli, w która nigdy mnie nie zawiodła, z wiecznymi wtryskami i turbiną. Kupił bym taki drugi raz.
Jestem świadomym kierowcą diesla. Szukając nowego auta trafiłem na Santa Fe właśnie ze względu na CRDi 83 KW VM Motori z tanim kołem zamachowym, łatwymi w naprawie wtryskami, bez filtra cząstek, turbina o stałej geometrii. Takich silników wiele nie ma. (Jest jeszcze 1.6 HDI 90KM i 2.0HDI 110KM - ale nie do końca).
Nie uważam żeby CRDi 83 KW nie nadawał się na krótkie trasy, dlaczego? Raz w roku wakacje na dystansie 4tyś km też są dla mnie powodem posiadania diesla (rowerem nie jeździmy na południe). Poza tym po prostu lubię krzywą przebiegu momentu w takich silnikach.
Dlaczego nie benzyna:
a) akcyza 18,6% !
b) instalacja w której cenie mogę: uzdrowić układ CR, turbo itp.
I tak i nie... po co wymieniać jak jest sprawne? taka sztuka dla sztuki - bo pisali na forum, że może się zepsuć? Jak nie kupisz złoma to nie wymieniasz nic z tych rzeczy - idąc Twoim tokiem rozumowania to kup drugiego i od razu przełóż części... to co zostanie będziesz miał części na wymianę... ręce opadają :mrgreen: - "rozrusznik (chyba nie są w Santa Fe zbyt trwałe)" - a skąd Ty możesz o tym wiedzieć? z forum? jakoś nie widzę postów o rozrusznikach natomiast o padających Dieslach jest ich całe mnóstwo ale Ty i tak chcesz ropę.. bo tak.
Myślę, że nie do końca zrozumiałeś o co mi chodzi. Kupując auto staram się zawsze doprowadzić je do jak najlepszego stanu. Nie ma samochodów: "Panie, wsiadać i jechać!" Poza tym ze względu na długie wyjazdy, cenię sobie niezawodność i nie mogę wyobrazić awarii która mnie unieruchamia (nie zażyło mi się nigdy w ciągu ostatnich 12lat). Dlatego pytam co warto zrobić, poza oczywistymi rzeczami, w CRDi 83KW aby zminimalizować taką możliwość. Gdybym szukał benzyny, zadał bym identyczne pytanie.
Rozumiem, że śmieszą Cię, jak piszesz, posiadacze diesla, którzy wydają na naprawy wielokrotność oszczędności wynikających z posiadania takiego silnika. Ja jednak nie mam takich doświadczeń i myślę że dzięki 2.0 CRDi mogę w dalszym ciągu mieć pozytywną opinię.
Kup benzynę i na gaz przerób... wyjdzie taniej. 10-11-12 litrów/100
2.7 V6 ASB 4WD pali do 12l LPG w mieście? trudno mi w to uwierzyć.
Argumentu o nie opłacalności diesla ze względu na nie dogrzewanie się przy krótkiej trasie, nie rozumiem bo dotyczy on każdego rodzaju paliwa, a przy LPG jeszcze ogranicza ekonomiczność takiego rozwiązania.
Bardzo chętnie przeczytam opinie odnoście konsumpcji w mieście u posiadaczy 2.0CRDi 2WD i 4WD, może wyleczy mnie to z 4WD (którego pewnie nie potrzebuję, choć ilu posiadaczy 4WD rzeczywiście potrzebuje :-P ).